Ήταν 7 Αυγούστου του 2017, όταν σε μια συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Αβδού Πεδιάδος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ακούστηκε η «Γιορτή του φεγγαριού», σε μουσική του Γιώργου Καραμφίλλη και στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη, ένα τραγούδι – προάγγελος του καινούργιου δίσκου της Φωτεινής Βελεσιώτου, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα με τίτλο «Ένας κύκλος είναι όλα» (από το στίχο του Μιχάλη Μπουρμπούλη στο τραγούδι που προανέφερα).

Ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ καινούργια τραγούδια και μια επανεκτέλεση του «Με σημάδεψες», του γνωστού τραγουδιού της Αρλέτας, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εμφανίσεων της Βελεσιώτου τα τελευταία χρόνια.

Τη μουσική και τους στίχους στα καινούργια τραγούδια έγραψαν οι Βασίλης Κετεντζόγλου, Μαρία Χαραλαμπίδη, Σοφία Νάτσιου, Γιώργος Καραμφίλλης, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Γιάννης Παπαγεωργίου, Γιώργος Γκώνιας, Φώτης Θεοδωρίδης, Κωνσταντίνα Πάλλα, Ζαχαρίας Καρούνης, Σταύρος Σταύρου.

Συμμετέχουν σε δυο ντουέτα με την Φωτεινή, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Φώτης Θεοδωρίδης, ενώ σιγοντάρουν ο Κώστας Παρίσσης και ο Ζαχαρίας Καρούνης.
velesiotou cover album

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Αυτόπτης (Βασίλης Κετεντζόγλου – Μαρία Χαραλαμπίδη) (Ενορχήστρωση: Βασίλης Κετεντζόγλου)
2) Μέδουσα (Σοφία Νάτσιου) Φωνητικά: Κώστας Παρίσσης (Ενορχήστρωση: Σοφία Νάτσιου – Κώστας Παρίσσης)
3) Η γιορτή του φεγγαριού (Γιώργος Καραμφίλλης – Μιχάλης Μπουρμπούλης) Συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός (Ενορχήστρωση: Γιώργος Καραμφίλλης)
4) Μόνος (Γιάννης Παπαγεωργίου) (Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαγεωργίου)
5) Δραπέτης (Βασίλης Κετεντζόγλου – Γιώργος Γκώνιας) (Ενορχήστρωση: Βασίλης Κετεντζόγλου)
6) Το πεθυμιό (Μουσική: Φώτης Θεοδωρίδης, στίχοι: Φώτης Θεοδωρίδης, παραδοσιακό) Συμμετέχει ο Φώτης Θεοδωρίδης (Ενορχήστρωση: Σάκης Κοντονικόλας)
7) Πόσο πονάει η καρδιά (Κωνσταντίνα Πάλλα) (Ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσσης)
8) Μαύρο μου τριαντάφυλλο (Ζαχαρίας Καρούνης – Σταύρος Σταύρου) Φωνητικά: Ζαχαρίας Καρούνης (Ενορχήστρωση: Νίκος Παπαναστασίου)
9) Με σημάδεψες (Αρλέτα) (Ενορχήστρωση: Νίκος Παπαναστασίου)

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Καραμφίλλης (μπουζούκι, τζουράς), Βασίλης Κετεντζόγλου (κλασική & ακουστική κιθάρα), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, πιάνο, πλήκτρα), Γιώργος Τσοκάνης (πιάνο), Σταύρος Παργινός (μαντολίνο, τσέλο), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο), Θάνος Γκαράνης (κλασική κιθάρα), Σοφία Νάτσιου (κλασική κιθάρα, κρόταλα), Θωμάς Κωστούλας (τύμπανα, νταούλι, κρουστά), Κώστας Παρίσσης (ηλεκτρική κιθάρα, Ε-Bow), Σπύρος Ρασσιάς (πιάνο), Γιάννης Παπαγεωργίου (ακουστική κιθάρα), Απόστολος Καλτσάς (ηλεκτρικό μπάσο), Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Γιάννης Ζευγόλης (βιολί), Κυριάκος Ταπάκης (ούτι), Βασίλης Πριόβολος (φαγκότο), Γιάννης Τουλής (τσέλο), Βαγγέλης Κοντόπουλος (μπάσο), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κλασική κιθάρα), Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα στη «Γιορτή του φεγγαριού») και ο Haig Yazdjian που έπαιξε ούτι στο τραγούδι της Αρλέτας.

Δυστυχώς, όσο κι αν έψαξα στο ένθετο, δεν βρήκα τα ονόματα του studio και των τεχνικών που επιμελήθηκαν την ηχογράφηση, εκτός από το ότι στη «Μέδουσα» τις κιθάρες ηχογράφησε ο Λεωνίδας Μπεϊλής. Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Γερανιού, ο σχεδιασμός εξωφύλλου του Δημήτρη Παναγιωτακόπουλου και η διεύθυνση παραγωγής του Γιώργου Γκώνια, για την Minos Emi που εξέδωσε το δίσκο.

Λίγα λόγια για το δίσκο

Η πρώτη ακρόαση των εννέα τραγουδιών με ξάφνιασε ευχάριστα. Κι αυτό γιατί όταν πληροφορήθηκα πως η Φωτεινή Βελεσιώτου ετοιμάζει πολυσυλλεκτικό δίσκο κι έχοντας παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές παραστάσεις της, καθώς και την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Στα τραγούδια λέμε ναι» τον περασμένο Νοέμβρη, όπου η ερμηνεύτρια «περπάτησε» σε πολλά «μονοπάτια» του ελληνικού τραγουδιού, δεν περίμενα πως θα παρουσιάσει έναν αμιγώς λαϊκό δίσκο με τέσσερα κλασικά και δυο καμηλιέρικα ζεϊμπέκικα.

Αυτό δε σημαίνει βεβαίως πως υστερούν τα υπόλοιπα, αφού τόσο το «Πεθυμιό», όσο και η «Γιορτή του φεγγαριού» (που τον τελευταίο μήνα άκουσα τουλάχιστον τρεις φορές να παίζεται σε γνωστά μπαράκια της Θεσσαλονίκης), αποτελούν δυο από τις σημαντικότερες στιγμές του δίσκου. Δίπλα σ’ αυτές, δεν μπορώ να μην τοποθετήσω τη «Μέδουσα» της Σοφίας Νάτσιου, ένα καμηλιέρικο ζεϊμπέκικο που λες κι έρχεται από τις χρυσές εποχές του λαϊκού τραγουδιού, όπως και το «ακηπανικό», επίσης καμηλιέρικο του Γιάννη Παπαγεωργίου, αλλά και το «Μαύρο τριαντάφυλλο» του Ζαχαρία Καρούνη.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει βεβαίως στις συμμετοχές του Παντελή Θαλασσινού και του Φώτη Θεοδωρίδη, που συμβάλλουν ουσιαστικά στο συνολικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αφού, όπως έχω γράψει κι άλλες φορές, είναι πολύ σημαντικό, όσο σπουδαίος κι αν είναι ένας ερμηνευτής, να συνοδεύεται από μια – δυο φωνές, που να «σπάνε» τη γλυκιά «μονοτονία» της μονοφωνίας.

Κάτι που έχω παρατηρήσει αρκετές φορές τελευταία και που συμβαίνει και σ’ αυτό το δίσκο, είναι ο μικρός, σχετικά, αριθμός των τραγουδιών. Έχοντας συνηθίσει στα δώδεκα – δεκατρία τραγούδια ενός δίσκου βινυλίου ή στα περισσότερα του cd, τα εννιά, μάλλον μου φάνηκαν λίγα. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» βέβαια. Αλλά για να πω την αλήθεια κι επειδή όλα τα τραγούδια, άλλο λίγο, άλλο πολύ, έχουν λόγο ύπαρξης, μάλλον αχόρταστος έμεινα από τον αριθμό των τραγουδιών…

 

πηγή: ogdoo.gr