Ένα αφιέρωμα στις Μεγάλες Εθνικές Σχολές Βοημίας-Ρωσίας, με τους σημαντικότερους εκπροσώπους των δύο σχολών από την απαρχή της γένεσής τους αλλά και την ύστερη περίοδό τους, θα παρουσιάσουν η σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου κι ο πιανίστας Φρίξος Μόρτζος στο Ωδείο «Ατενέουμ», στο Θησείο, τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.

Διάσημες μελωδίες βασικών εκπροσώπων της “Σχολής των Πέντε” όπως Nikolay Rimsky-Korsakov και Alexandr Borodin, και άλλων συνθετών του Ρομαντισμού, όπως του πατέρα της Ρωσικής Εθνικής Σχολής Michael Glinka, του Piotr Ilich Thaikovsky, του SergeiRachmaninov, Arthur Rubinstein αλλά και του σπουδαίου Τσέχου σύνθετη Antonín Dvořak. Θ’ ακουστούν για πρώτη φορά μαζί με ποίηση των A.S.Pushkin, A. Heyduk, A.K.Tolstoy κα.

Η σοπράνο Σοφία Παπαδημητροπούλου σημειώνει, “είναι ένα πρόγραμμα που ήθελα πολλά χρόνια να παρουσιάσω, ήρθε τώρα η στιγμή και είμαι ενθουσιασμένη και συγκινημένη ταυτόχρονα! Η μουσική αυτή μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας, δεν είναι κάτι ξένο σε μας, παρά την σε πολλούς άγνωστη γλώσσα (Ρώσικα και Τσέχικα). Αυτό όμως δεν θα είναι πρόβλημα, θα υπάρχουν slides με τις μεταφράσεις των ποιημάτων που υπογράφουν σπουδαίοι ποιητές του Ρομαντισμού όπως ο Πούσκιν, Τολστόι, Χέιντουκ κα. Είναι τραγούδια εμπνευσμένα από μποέμικες φολκλόρ μελωδίες της βοημικής και μοραβικής επαρχίας, τραγούδια από τοπικά ρωσικά νανουρίσματα, τραγούδια του απλού λαού. Ταυτόχρονα όμως είναι σφυρηλατημένα με την μοναδική, αριστοτεχνική γραφή των σπουδαίων Tchaikovsky, Rachmaninov, Korsakov, Glinka, Dvořakκα”.

Συμπληρώνει ότι επέλεξε χαρακτηριστικά κομμάτια γραμμένα για σοπράνο, που αποτελούν σημείο αναφοράς του εν λόγω ρεπερτορίου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει ένας τραγουδιστής μόνος του συνοδεία ενός μόνο πιάνου. “Η μόνη μου ευχή, είναι να σταθώ στο ύψος της σπουδαίας αυτής μουσικής”, τονίζει η σοπράνο.

πηγή: ogdoo.gr