Η σχέση της Τάνια Μπρουγκέρα με την πολιτική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, ήδη από το πατρικό σπίτι της. Κόρη διπλωμάτη και υπουργού της κυβέρνησης του Κάστρο, ταξίδεψε σ’ όλον τον κόσμο ακολουθώντας τη δουλειά του πατέρα της, άκουγε πολιτικές συζητήσεις και σημαντικές λήψεις αποφάσεων προτού καλά-καλά διαμορφώσει άποψη. Όλα αυτά προτού επιστρέψει μόνιμα στη γενέτειρα της, την Κούβα. Μεγαλώνοντας, η καλλιτεχνική της πορεία πήρε σύντομα πολιτική χροιά, ασκώντας πολλές φορές ακτιβιστική δράση και καλώντας τον κόσμο σε κοινωνική συσπείρωση.

Η Μπρουγκέρα, όμως, πέρα από πολιτική ακτιβίστρια, είναι και μία σπουδαία καλλιτέχνιδα. Το εικαστικό έργο της όσο και οι performances που δημιουργεί αναδεικνύουν ιδιοφυώς τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς που κρύβονται μέσα σε διάφορες μορφές ελέγχου του κοινού, πολλές φορές αθέατες και δυσδιάκριτες.
Κορυφαία στιγμή της Μπρουγκέρα ήταν η έκθεση της στην Tate Modern, όπου δύο έφιπποι αστυνομικοί έλεγχαν με τα άλογα τους το κοινό που έμπαινε στον χώρο του μουσείου. Χρησιμοποιώντας γνωστές τακτικές της αστυνομίας που υιοθετεί πολύ συχνά σε δημόσιες εκδηλώσεις, η Μπρουγκέρα αποκάλυπτε τις καταπιεστικές και βίαιες τακτικές που κρύβονται πίσω από τη δικαιολογία της ασφάλειας του συνόλου.

Η Μπρουγκέρα έρχεται στην Αθήνα –την Κυριακή 25 Ιουνίου στις 18:30 στο ΚΠΙΣΝ – για να επαναδημιουργήσει μία ιστορική της περφόρμανς. Πιο συγκεκριμένα, το έργο της «Ψίθυρος του Τάτλιν #6» – “Tatlin’s Whisper #6 (Εκδοχή για την Ελλάδα)” στήνει μία σκηνή ελευθερίας για το κοινό.
Στην πρώτη εκτέλεση του έργου στην Κούβα, δόθηκαν στο κοινό διακόσιες φωτογραφικές μηχανές μίας χρήσης για να καταγράψουν την περφόρμανς. Στη συνέχεια, καλούσε το κοινό να μιλήσει ελεύθερα για ένα λεπτό στο μικρόφωνο πάνω σε όποιο θέμα επιθυμούσε. Στο βήμα ανέβηκαν 39 άτομα εκφράζοντας την κριτική τους απέναντι στο καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Μία γυναίκα και ένας άνδρας με στρατιωτικές στολές φρουρούσαν τους ομιλητές, τοποθετώντας ένα λευκό περιστέρι στον ώμο τους – αναφορά στην εμβληματική εικόνα της πρώτης ομιλίας του Κάστρο στην Αβάνα, μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης το 1959, η οποία και επικύρωσε την απόλυτη ηγετική του θέση.
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε την επανεκτέλεση αυτής της τόσο ισχυρής περφόρμανς που στην πρώτη μορφή της τάραξε για τα καλά τις πολιτικές δομές της Κούβας. «Η δημοκρατία αυτή την εποχή υπάρχει μόνο σε συμβολικό επίπεδο» υποστηρίζει η κουβανή καλλιτέχνης δίνοντας το μικρόφωνο στον κόσμο. Η συνέχεια της δράσης ζωντανά στη συμμετοχική περφόρμανς και το ελληνικό κοινό την Κυριακή το απόγευμα στις 25/6

Info

25 Ιουνίου 2017
Στις 18:30. Tania Bruguera – “Tatlin’s whisper #6” –Performance – Αγορά. Summer Nostos Festival (SNFestival). Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

 

πηγή: tospirto.net