Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν και φέτος τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018, έχοντας πάντα ως επίκεντρο και αφετηρία την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, αλλά και για φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, έρχονται και αυτή τη χρονιά να μας μυήσουν στο έργο του Καβάφη, να αναδείξουν νέες προσεγγίσεις στο έργο του και να ανοίξουν νέους δρόμους στην καβαφική έρευνα.

Ι. Μαθήματα για το ευρύ κοινό
Ο «Κύκλος Ανοιχτών Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά έχοντας αυτή τη φορά ως θεματικό τίτλο «Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις». Η ίδια η τέχνη και οι πολλαπλές της διαστάσεις γίνονται πυρήνας της αναζήτησης: η ποίηση του Καβάφη, ο λόγος του για την τέχνη, οι μορφές των καλλιτεχνών στην ποίησή του, ο ρόλος των τεχνών και της πρόσληψής τους στο έργο του. Έξι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ξεχωριστές συναντήσεις, θα αναλύσουν επιλεγμένα ποιήματα και θα επεκταθούν σε άλλα κείμενα του ποιητή, καθώς και στο έργο άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Την επιμέλεια του φετινού Κύκλου Ανοιχτών Μαθημάτων έχει αναλάβει η Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη. Τα μαθήματα του Κύκλου αυτού απευθύνονται σε όλους, είτε είναι μυημένοι στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη, αλλά και στην ποίηση γενικά, είτε όχι.

Είσοδος στο κοινό ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

ΙΙ. Μαθήματα για φοιτητές και ερευνητές
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει και πάλι τον «Κύκλο Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη» για ερευνητές και φοιτητές, ο οποίος το 2018 έχει ως γενικό θεματικό τίτλο «Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα».  Βασικό άξονα ανάλυσης, στον φετινό Κύκλο Σεμιναρίων, θα αποτελέσουν οι θεματικές της ανάγνωσης και πρόσληψης του καβαφικού έργου σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι διευρυμένες πολιτισμικές, κοινωνιολογικές και ιστοριογραφικές προοπτικές. Πέντε νεότεροι ερευνητές, πανεπιστημιακοί και μελετητές του καβαφικού έργου πρόκειται να μοιραστούν με το κοινό την έρευνά τους γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού, καθώς και τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις εν εξελίξει εργασίες τους πάνω σε αντίστοιχα αρχειακά τεκμήρια. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί διάλογος με το κοινό και άλλους ερευνητές. Η επιμέλεια του Κύκλου Ερευνητικών Σεμιναρίων ανατίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αρχείου Καβάφη σε πρόσωπα ή σε ομάδες ερευνητών. Για το 2018 την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είσοδος (στο ερευνητικό κοινό) ελεύθερη.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο [email protected]. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

III. 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη για ερευνητές
Συνεχίζεται το ανοιχτό κάλεσμα προς ερευνητές, για συμμετοχή στο «Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018», το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Αυτή τη φορά, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, ερευνητές από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκοί καθηγητές θα μοιραστούν το έργο και τις σκέψεις τους πάνω στην ποίηση του Κ.Π. Καβάφη μέσα από μια νέα θεματική που έχει ως τίτλο: «Καβάφης και Αρχαιότητα». Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη για το 2018  έχουν η Constanze Güthenke, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια ετήσια επιστημονική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, η πρώτη αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητές των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές, τις Κλασικές Σπουδές και συναφείς κλάδους, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. To ανοιχτό κάλεσμα για το «2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη» ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου του 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

 

πηγή: tospirto.net