«Η Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου», δήλωσε ο Zαν Πολ Γκοτιέ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη, με αφορμή την εκδήλωση αφιέρωμα στο πρόσωπό του. Πρόκειται για μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει επίδειξη μόδας και επίσημο δείπνο φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη βιωσιμότητα του μουσείου και του έργου που επιτελεί.

Φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και δημιουργίες του, όπως η «Αφροδίτη» και η «Σαπφώ» θα παρελάσουν μέσα από τις  αίθουσες του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου σ’ ένα μοναδικό ντεφιλέ για όσους παρευρεθούν το βράδυ της Τρίτης 28 Νοεμβρίου.

Ο Γκοτιέ είναι αυτός που τόλμησε και μετέτρεψε τον κορσέ από εσώρουχο σε εξωτερικό ένδυμα, έκανε μόδα τις φούστες για άνδρες και συντέλεσε στο τατουάζ να γίνει μόδα και ευρέως αποδεκτό. Κοστούμια του έχουν ντύσει πολλούς διάσημους σε ταινίες και έχει σχεδιάσει το περιβόητο κωνικό σουτιέν της Μαντόνα που συζητήθηκε πολύ.

Ο αυτοδίδακτος Γάλλος σχεδιαστής που μια ταινία έγινε η αφορμή να ασχοληθεί με τον κόσμο της μόδας τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Μουσείο Μπενάκη είναι ένα από τα πιο όμορφα μουσεία στον κόσμο και είναι τιμή μου που μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω τις δημιουργίες στον καταπληκτικό αυτό χώρο. Νιώθω ότι του επιστρέφω την έμπνευση που μου έχει δώσει. Όταν το ανακάλυψα, ενέπνευσε μία ολόκληρη κολεξιόν μου». 
Σχολίασε, επίσης, ότι η αληθινή μόδα πρέπει στα αλήθεια να αντικατοπτρίζει τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και δεν είναι επιχείρηση. «Πρέπει να πιστεύεις και να αγαπάς αυτό που κάνεις, να βάζεις πάθος σε αυτό. Όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα» είπε κλείνοντας.

Η κ. Ειρήνη Γερουλάνου μέλος της διοικητικής του επιτροπής του Μουσείου τόνισε με τη σειρά της «Βλέπετε ένα χώρο φρεσκοβαμμένο, καθαρό και με γυαλισμένους πολυέλαιους. Δύο εβδομάδες χρειάστηκαν γαι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να αλλάξει πρόσωπο το κτίριο χάρη στα συνεργεία που δούλευαν τις νύχτες. Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά σε μια τέτοιου είδους εκδήλωση και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πουλήθηκαν όλες οι προσκλήσεις. Η συνεργασία με το Ζαν Πολ Γκοτιέ και την ομάδα του ήταν ένα πολύ μεγάλο δώρο για το μουσείο. Είναι μοναδικό και ιδιαίτερα συγκινητικό το να βλέπει κάποιος να περνάει μπροστά του μια δημιουργία τόσο γνωστή σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα το «Παρίσι-Αθήνα» και τόσες άλλες και πίσω του σαν σταματημένος χρόνος η πηγή της έμπνευσής του».

Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ προσέφερε απλόχερα τον «εαυτό» του και τις  δημιουργίες του στο Μουσείο Μπενάκη για τη στήριξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια.

Info

28 Νοεμβρίου 2017
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ, Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Κολωνάκι
Τηλ.: 210-3671000
Website: http://www.benaki.gr/

 

πηγή: tospirto.net