Λίγο πριν τα Χριστούγεννα παρουσιάστηκε ένας καινούργιος, ξεχωριστός δίσκος, με έντεκα τραγούδια σε μουσική του Χρυσόστομου Καραντωνίου, στίχους του Νίκου Μωραΐτη και τίτλο «Του κόσμου αυτό το κάτι».

Συμμετέχουν εννέα ερμηνευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν πλέον στη «σφαίρα» της διαχρονικότητας: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλης Λιδάκης, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Πάνος Παπαϊωάννου, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένη Ροδά, Μπάμπης Στόκας και Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Καινούργιος θεός – Μανώλης Λιδάκης
2) Του κόσμου αυτό το κάτι – Ελευθερία Αρβανιτάκη – β’ φωνή: Χρυσόστομος Καραντωνίου
3) Αποτυπώματα – Γιώργος Νταλάρας – β’ φωνή: Ασπασία Στρατηγού
4) Επιτραπέζιο – Γιώργος Νταλάρας
5) Το κλαδί – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
6) Στο ποτέ στο πουθενά – Μπάμπης Στόκας
7) Κότερα – Ελένη Τσαλιγοπούλου
8) Ρίξε μου ένα σ’ αγαπώ – Μανώλης Μητσιάς
9) Μεζονέτες – Ελένη Ροδά
10) Το ζεϊμπέκικο του Γεράσιμου – Γιώργος Νταλάρας (Αφιερώνεται από τον Νίκο Μωραΐτη στη μνήμη του συμμαθητή του, ποιητή Γεράσιμου Ευαγγελάτου – απόφοιτου 1991).
11) Μικρό – Πάνος Παπαϊωάννου

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Χρυσόστομο Καραντωνίου, η ηχογράφηση και η μίξη από τον Κώστα Παρίσση στο Studio PRAXIS, το mastering από τον Αντώνη Τζώρτζη και η παραγωγή από τον Νίκο Μακράκη. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Σπανού ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από την Panik Oxygen.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Χρυσόστομος Καραντωνίου (κλασική και ακουστική κιθάρα), Κώστας Παρίσσης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Γιάννης Κατσαφλιάκας (μπάσο, μαντολίνο), Αλέξανδρος Κούρος (τύμπανα, πιάνο, synth), Μάριος Ιβάν Παπούλιας (βιολί), Ανδρέας Αρβανίτης (λύρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Κώστας Σταυρόπουλος (κοντραμπάσο), Νίκος Σταδιάτης (ακορντεόν), Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο), Γιώργος Παχής (μπουζούκι, μπαγλαμά), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Σταύρος Παργινός (τσέλο), Στρατής Σκουρκέας (καχόν), Δημήτρης digi Χωριανόπουλος (programming), Jim Σταρίδας (τρομπόνι), Περικλής Αλλιόπης (τρομπέτα), Σωκράτης Γαννιάρης (κρουστά), Τάσος Πέππας (τύμπανα). Ο Γιώργος Νταλάρας έπαιξε ακουστική κιθάρα και κρουστά.
1.karantwniu moraitis

Λίγα λόγια για το δίσκο

Για όσους ενδεχομένως δεν γνωρίζουν, αυτή είναι η τέταρτη ολοκληρωμένη δουλειά του Χρυσόστομου Καραντωνίου, ταλαντούχου δημιουργού της νεότερης γενιάς και δεξιοτέχνη της κιθάρας, συνθέτη, μεταξύ άλλων, ενός από τα ωραιότερα τραγούδια των τελευταίων χρόνων. Αναφέρομαι στα «Μεροκάματα» σε στίχους του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους με ερμηνευτή τον Πάνο Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά το στιχουργό και δημοσιογράφο Νίκο Μωραΐτη, είναι γνωστό πως την τελευταία εικοσαετία έχει «μπολιάσει» το ελληνικό τραγούδι με ξεχωριστά τραγούδια και μεγάλες επιτυχίες.

Αν και δεν έχω στοιχεία για τη συνολική αποδοχή του δίσκου, είμαι βέβαιος πως αν κυκλοφορούσε 20 – 30 χρόνια πριν, σήμερα θα είχε πάρει τη θέση του στην ιστορία, σαν ένας από τους κλασικούς δίσκους, του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια δουλειά με «πατήματα» στο παρελθόν, αλλά με σύγχρονη ματιά, με ένα ευρύ φάσμα ερμηνευτών από τον Πάνο Παπαϊωάννου, μέχρι την… Ελένη Ροδά, η συμμετοχή της οποίας και μάλιστα με αυτές τις φωνητικές επιδόσεις, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη.

Όπως έχω γράψει κι άλλες φορές και δεν θα κουραστώ να το γράφω, είναι πως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη πορεία του δίσκου στο χρόνο θα παίξουν οι ερμηνευτές, συμπεριλαμβάνοντας τα τραγούδια στις προσωπικές εμφανίσεις τους. Γιατί είναι αλήθεια, πως οι περισσότεροι ηχογραφούν ένα τραγούδι, με το οποίο συμμετέχουν σε ένα δίσκο και στη συνέχεια το αφήνουν στην τύχη του.

Αν και στη λίστα στο τέλος του κειμένου μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό και να ξεχωρίσω τα «Αποτυπώματα», ένα «αλά παλαιά» χασάπικο, με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα, από τα ωραιότερα τραγούδια που δισκογράφησε στις δεκάδες συμμετοχές του σε δίσκους δημιουργών ή ερμηνευτών και που νομίζω πως θα αφήσει ισχυρό «αποτύπωμα» στο χρόνο. Αρκεί βεβαίως να «υποστηριχθεί» ανάλογα και στα live του ερμηνευτή…

 

πηγή: ogdoo.gr