Στις 5 Φεβρουαρίου 2014 έφυγε από τη ζωή η Τζένη Βάνου σε ηλικία 75 ετών. Είχε γεννηθεί στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα…

Η Ευγενία Βραχνού, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, πέρασε έντονα παιδικά χρόνια, αφού οι γονείς της είχαν χωρίσει και ο πατέρας της, της απαγόρευε να βλέπει τη μητέρα της, σε βάρος της οποίας είχε βγει το διαζύγιο.

Μαθήτρια ακόμη και μετά από προτροπή του δημοσιογράφου Γιώργου Κολοκοτρώνη που την άκουσε να τραγουδά, πέρασε από ακρόαση από τα «Κυριακάτικα πρωινά» του Γιώργου Οικονομίδη. Εκεί την συνόδευσε ο Γεράσιμος Λαβράνος, ο οποίος την «βάπτισε» Τζένη Βάνου και μετά από μια δοκιμαστική περίοδο που τραγουδούσε με συνοδεία στο πιάνο τον Κώστα Γιαννίδη, μπήκε στην ορχήστρα του Μίμη Πλέσσα, που πίστεψε στο ταλέντο της… (1)

Τα πρώτα της τραγούδια

Στις 3 Οκτωβρίου 1959 διεξήχθη στο ξενοδοχείο King George της Αθήνας το Πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού του ΕΙΡ. Τα τρία πρώτα τραγούδια που βραβεύθηκαν ήταν το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Μάνου Χατζιδάκι με ερμηνεύτρια την Νάνα Μούσχουρη, το «Ξέρω κάποιο αστέρι» («Αστέρι, αστεράκι») του Μίμη Πλέσσα και του Κώστα Πρετεντέρη και πάλι με την Νάνα Μούσχουρη και το «Εσένα του Γιάννη Σπάρτακου και του Αλέκου Λιδωρίκη με τον Γιάννη Βογιατζή.

Πέντε μέρες μετά, το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» ηχογραφήθηκε από την Νάνα Μούσχουρη, ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε από την ερμηνεύτρια και στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Ραντεβού στην Κέρκυρα». Μαζί με το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» η Νάνα Μούσχουρη ηχογράφησε και το «Ξέρω κάποιο αστέρι», ενώ και τα δυο τραγούδια κυκλοφόρησαν από την Fidelity σε δίσκους 78 και 45 στροφών.

Μια εβδομάδα μετά, στις 15 Οκτωβρίου 1959, η Τζένη Βάνου μπήκε στο studio για να συνοδεύσει τον Τώνη Μαρούδα στην ηχογράφηση αυτών των δύο τραγουδιών, που πραγματοποιήθηκε με την ορχήστρα του Τάκη Μωράκη και τη συνοδεία στο «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» του Τρίο Μορένο. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Columbia (SCDG – 2604).
01.Asteri asteraki

02. Kapou yparhei h agapi

Εκτός από την ελληνική τους έκδοση, τα δυο τραγούδια με τον Μαρούδα και την Τζένη Βάνου κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών Columbia, με πράσινη ετικέτα, στη Μεγάλη Βρετανία (Columbia DCG – 434) καθώς και σε δίσκους Odeon για το εξωτερικό (CGRA 2034).
03.Asteri asteraki
04.Kapou uparhei
05.Kapou
Την ίδια εποχή, το «Ξέρω κάποιο αστέρι» ηχογραφήθηκε σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Τίτου Καλλίρη από τον Δημήτρη Χορν. Και σε αυτή την εκτέλεση συμμετέχει κάνοντας φωνητικά η Τζένη Βάνου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη μικρή εταιρεία Monte Carlo (MO – 0905) (χωρίς την αναγραφή του ονόματος της Τζένης Βάνου στην ετικέτα), έχοντας στην άλλη όψη το «Μιας πεντάρας χαρά» των Μίμη Πλέσσα και Κώστα Πρετεντέρη με τον Δημήτρη Χορν.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια, αφού οι δυο ηχογραφήσεις με τον Τώνη Μαρούδα και τον Δημήτρη Χορν πραγματοποιήθηκαν σχεδόν παράλληλα, είναι ποια από τις δύο είναι η πρώτη. Σύμφωνα πάντως με μαρτυρία του Μίμη Πλέσσα, σε κάποια από τις εκπομπές που παρουσίαζε τα έργα του στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας πριν από οκτώ χρόνια, είναι πως η πρώτη φορά που καταγράφηκε η φωνή της Τζένης Βάνου σε δίσκο, ήταν στα φωνητικά της εκτέλεσης με τον Δημήτρη Χορν.
06.KSERW KAPOIO ASTERI

Tα πρώτα σόλο της Τζένης Βάνου

Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου, οι πρώτες σόλο ηχογραφήσεις της Τζένης Βάνου πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 1959. Ήταν δυο τραγούδια του Μίμη Πλέσσα σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη, γραμμένα για μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, όπου τη Τζένη Βάνου συνόδευε το περίφημο Τρίο Μπελκάντο (Ε. Μεταξάς, Ι. Παπαμακαρίου, Μ. Ματθαίος).

«Το τραυλό τσα τσα» και το «Ένας γάτος από γενιά» κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Columbia (SCDG – 2612), ενώ το δεύτερο ακούστηκε και στην ταινία «Να πεθερός, να μάλαμα», σε σενάριο Δημήτρη Ψαθά, διασκευή Μάριου Νούσια και Νίκου Οικονομόπουλου και σκηνοθεσία Μάριου Νούσια.
07.To ravlo tsa tsa

08.Enas gatos

πηγή: ogdoo.gr