Αυτή τη σεζόν αρκετοί θεατρικοί οργανισμοί έχουν επιλέξει να ανεβάσουν έργα που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε συνήθως «κλασικό ρεπερτόριο». Δεν συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη εποχή, αλλά αποτελούν κείμενα αξεπέραστα, διαχρονικά, πολυπαιγμένα, τα οποία δεν παύουν να απασχολούν καλλιτέχνες και θεατές.

Στο θέατρο Ανεσις, για παράδειγμα, παίζεται ήδη το αριστούργημα του Σαίξπηρ «Αμλετ» σε σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε, με πρωταγωνιστές τον Τάσο Ιορδανίδη, την Ιωάννα Παππά και την Πέμη Ζούνη. Στο ίδιο θέατρο τον Νοέμβριο θα ανέβει ο «Θείος Βάνιας» του Τσέχωφ με σκηνοθέτη τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο, ο οποίος και πρωταγωνιστεί μαζί με τη Θάλεια Ματίκα και τον Βασίλη Μπισμπίκη.

Στο θέατρο Πορεία, στις 22 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η «Αγριόπαπια» του Ιψεν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Στην κατηγορία «κλασικά έργα με όνομα πουλιού» έχουμε επίσης τον «Γλάρο» του Τσέχωφ που θα παρουσιαστεί (αρχής γενομένης από τις 15/11) με μια πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εκεί όπου στις αρχές του νέου έτους θα δούμε το «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (με Μπλάνς τη Μαρία Ναυπλιώτου και Κοβάλσκι τον Χάρη Φραγκούλη).

Στο Εθνικό Θέατρο το φετινό ρεπερτόριο περιλαμβάνει το έργο «Πέερ Γκυντ» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, αλλα και το εμβληματικό «Ψηλά από τη Γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη.

Στο πρόγραμμα της Στέγης έχει ενταχθεί (για τις αρχές του 2018) η «Πενθεσίλεια» του Χαινριχ φον Κλάιστ σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Ενώ στο θέατρο Τέχνης θα φιλοξενηθούν τους πρώτους μήνες του 2018 οι «Δούλες» του Ζαν Ζενέ (σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη), ο «Ιούλιος Καίσαρ» του Σαίξπηρ (σκηνοθεσία: Νατάσσα Τριανταφύλλη) και οι «Ιστορίες από το δάσος της Βιένης» του Εντεν φον Χόρβατ (σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης).

 

πηγή: tospirto.net