Γήπεδο, ηλεκτρονικά, βιντεοκλάμπ, δισκάδικα, αλητεία, μηχανάκια, μπουφάν flight και κονκάρδες. Κάπως έτσι πέρασε η δεκαετία του ’80 για πολλούς, αλλά όλα αυτά χωρίς φλιπεράκια δεν είχαν νόημα.

Αυτή την εποχή έρχεται να μας θυμίσει το Athens Pinball Museum που άνοιξε στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και Μακρή 2, εκεί ακριβώς που ήταν η ιστορική μπουάτ «Μέδουσα» όπου γνώρισαν δόξες από τον Γιώργο Μαρίνο μέχρι τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Κώστα Μακεδόνα.

Στο στενό αυτό που βρίσκεται στην αρχή του πεζοδρόμου στο δρόμο για το Μουσείο της Ακρόπολης, απέναντι από την πύλη του Αδριανού, υπάρχουν περισσότερα από 100 φλιπεράκια διαθέσιμα να παίξεις και να ξαναγίνεις παιδί. Με το που κατεβείς τα σκαλιά, βλέποντας την αίθουσα γεμάτη με φλιπεράκια, τις φιγούρες ηρώων της εποχής που έχουν δώσει τα ονόματά τους στα μοντέλα των φλίπερ και ακούγοντας μουσική 80ς, η χρονομηχανή παίρνει μπροστά.

Τα φλίπερ απαγορεύτηκαν το 2002 μαζί με τα φρουτάκια, με το Νόμο Χριστοδουλάκη, που ήταν τότε υπουργός οικονομικών. Στο χώρο υπάρχουν πολλά φλίπερ που ήταν βιτρίνα για να παίζεται ο τζόγος από πίσω σε διάφορες αίθουσες!

Οι ιδιοκτήτες του Athens Pinball Museum, Παναγιώτης και Χρυσάνθη Μπίταρχα, με την πολύτιμη βοήθεια του Μάκη Γκουντέλα που ανέλαβε την ηλεκτρική και αισθητική αποκατάσταση των μηχανημάτων, αξιοποιώντας το χόμπι τους, μάζεψαν από διάφορες γωνιές της Ελλάδας ξεχασμένα φλιπεράκια και τους έδωσαν πνοή σε ένα χώρο ατμοσφαιρικό που ξυπνά τη μανία να ξαναπαίξεις φλίπερ.
athens pinball museum
Το Evel Knevel, μοντέλο 1977, βρέθηκε παρατημένο σε ένα υπόγειο κάπου στο σταθμό Λαρίσης και είναι «ετοιμοπόλεμο» εκεί μέσα τώρα. Όπως και το φλίπερ Tommy, από ένα τυφλό και κωφό παιδί που έπαιζε στα 60ς και έγινε ο κεντρικός ήρωας στην ομώνυμη ροκ όπερα και ταινία.

Το πιο παλιό φλίπερ και συλλεκτικό σήμερα κομμάτι είναι το υπό ανακατασκευή Satellite, μοντέλο του Οκτωβρίου ’57, κατασκευής της Cottieb, από το οποίο σώζονται σήμερα μόλις 19 σε όλο τον κόσμο, ενώ αρχικά κυκλοφόρησαν 2.150 φλίπερ. Σε κάθε φλίπερ αναγράφεται δίπλα σε ένα ταμπελάκι η χρονολογία του μοντέλου του, η εταιρία κατασκευής, ο αριθμός που κυκλοφόρησαν και πόσα σώζονται σήμερα. Το Family Guy έχει τις περισσότερες δυνατότητες, το Orbiton με μαγνήτες οι οποίοι δίνουν δική τους κατεύθυνση και όχι αυτή που θέλει ο παίκτης, είναι από αυτά που πρέπει να επιλέξει κανείς οπωσδήποτε να δοκιμάσει.
Satellite
«Πιο πολύ αρέσουν τα Packman και Star Wars», μας είπε ο υπεύθυνος του μουσείου Γιώργος Μπίταρχας, μαζί με άλλες πολύτιμες πληροφορίες. Ναι, το θρυλικό Packman υπάρχει εκεί μέσα. Είναι το πρώτο που σου έρχεται ίσως στο μυαλό, όταν μπεις στην αίθουσα και το αναζητάς ενσυνείδητα εκεί. Βρίσκεται σε μια γωνιά εκτός κυρίου χώρου, ώστε η φαντασία να οργιάζει μέχρι να το βρεις. Είναι αυτό που παίξαμε πολύ στην Ελλάδα κάτι σαν το Α των φλίπερ που μας μύησε και στα άλλα.

Το πρώτο στη συλλογή αυτή του μουσείου ήταν το Dracula και το πιο συλλεκτικό το Adams Family, από την ομώνυμη ταινία με την Αντζέλικα Χιούστον. Δεν είναι όμως η μόνη ηθοποιός που ζωντανεύει εκεί μέσα. Κεντρικές φιγούρες των 80ς, όπως ο Συλβέστερ Σταλόνε και ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ, ο Ιντιάνα Τζόουνς έχουν τα δικά τους φλίπερ, καθώς και συγκροτήματα, όπως οι Kiss, οι Rolling Stones, οι Guns ‘N Roses ακόμη και η Dolly Parton σε προσκαλούν να παίξεις μαζί τους μαζί με το Playboy, το Star Trek, το Star Wars και αρκετά αλλά.

Με 10 ευρώ μπορείς να παίξει κανείς όσο θέλει και χωρίς κέρματα. Τα περισσότερα φλίπερ είναι αμερικανικής κατασκευής με το Bally να έχει πολλές παρουσίες, όπως και τα Stern (η μόνη που εξακολουθεί να λειτουργεί), Gottieb, Williams, Atari που βγήκε πριν το Atari Machine. Επίσης τα γερμανικά Akron, Data East και το ισπανικό Segasa σου κλείνουν το μάτι.

Στο χώρο υπάρχει και ένα υπέροχο πατάρι όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου ή ότι άλλο, με θέα την αίθουσα που είναι φορτωμένη με αναμνήσεις.

*Για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι ώρες λειτουργίας είναι 10 το πρωί έως 10 το βράδυ και τα Σάββατα 9 το πρωί με 11 το βράδυ.

Φωτογραφίες: Γιάννης Αλεξίου

 

πηγή: ogdoo.gr