Tην Κυριακή 1 η Σεπτεμβριου.
Ο Δημήτρης Μαλισσόβας σκηνοθετεί στο Ηρώδειο, την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ανάμνηση Σμύρνης» της Τάνιας Χαροκόπου με την Ελένη Βιτάλη, τη Λήδα Πρωτοψαλτη, τον Τάσο Χαλκιά, τη Χριστίνα Αλεξανιάν, τον Λευτέρη Ελευθερίου, τη Βαλέρια Κουρούπη, τον Σταύρο Νικολαϊδη, τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, τον Άρη Πλασκασοβίτη, τη Fide Koksal και με τη συμμετοχή πολλών ακόμα καταξιωμένων ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών.
Μια παράσταση που συνδέει τη νεότερη εποχή με τον ελληνισμό της Σμύρνης λίγο πριν την καταστροφή της, μέσα από την αναβίωση των αυθεντικών παραδοσιακών σμυρναίικων τραγουδιών.
Στη διάρκεια της παράστασης, με αφορμή το περιεχόμενο μιας γυάλας, ξεδιπλώνονται τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης, οι ιστορίες αγάπης, πόνου, αλληλεγγύης και πολιτισμού των ανθρώπων μιας ιστορικής κοιτίδας του ελληνισμού, που με μόνο όπλο την δύναμη της ψυχής τους, περιέσωσαν στο ακέραιο τις παραδόσεις τους και το όραμά τους για την επιστροφή στην χαμένη τους πατρίδα…
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης, ένας δημιουργός τραγουδιών και τραγουδιστής, προσπαθεί να περισώσει κάποια από τα τραγούδια της εποχής, κρύβοντας τις παρτιτούρες σε μια γυάλα, με σκοπό να την ρίξει στο πηγάδι του σπιτιού. Η γυναίκα του, η οποία δεν πιστεύει πως θα γενικευτούν οι αναταραχές, προσπαθεί να τον αποτρέψει. Εκείνος, όμως, περιγράφοντας τις σκηνές που είδε στο λιμάνι νωρίτερα, την παρακαλεί να μαζέψει κάποια πράγματα απαραίτητα για τους ίδιους και την κόρη τους και να εγκαταλείψουν το συντομότερο το σπίτι τους και τη Σμύρνη.
Έναν αιώνα αργότερα, ένας γνωστός «παραδοσιακός» τραγουδιστής και συνθέτης στην Αθήνα, τακτοποιώντας τα πράγματα του πατέρα του που είχε πεθάνει πριν λίγο καιρό, βρίσκει σε μια παλιά βαλίτσα τη γυάλα με το πολύτιμο περιεχόμενό του, καθώς κι ένα χειρόγραφο βιβλίο, που ανήκε στη γιαγιά του. Κι όταν στο σπίτι του έρχονται οι φίλοι του και μέλη της μπάντας του για να κάνουν πρόβες, τους παρουσιάζει τις παρτιτούρες και τα έγγραφα του προπάππου του, που είχε βρει, διαβάζοντας παράλληλα το γράμμα που υπήρχε στην γυάλα, από το οποίο αναδυκνείονται οι τραγικές ώρες πριν την καταστροφή.
Όλοι μαζί δοκιμάζουν να αναβιώσουν τα τραγούδια από τις παρτιτούρες τις γυάλας, μαθαίνοντας παράλληλα την ιστορία της δημιουργίας τους. Ενθουσιασμένοι από τον μουσικό «θησαυρό» που ανακαλυψαν, αποφασίζουν να εντάξουν τα τραγούδια της γυάλας στο ρεπερτόριό τους και να αφιερώσουν τη συναυλία τους στην καταστροφή της Σμύρνης!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Σκηνογραφία – ενδυματολογία: Άννα Μαχαιριανάκη
Πρωτότυπες συνθέσεις, διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Ξύδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Θοδωρής Πανάς
Μουσική Διδασκαλία: Ανδρέας Κουρέτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας
Επιμελεια ηχου: Νικος Λαγος
Κοστούμια: Οίκος Τρανούλη
Make up: Γιάννης Μαρκετάκης – Makeuplab
Εικαστική δημιουργία μακέτας: Πάνος Πενταρίτσας
Φωτογραφίες: Γιούλη Γεωργαντίδου
Οργάνωση Παραγωγής: Entertain.gr
Το έργο είναι βασισμένο σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Βασιλείας Ζερβού
Πρωταγωνιστούν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Τάσος Χαλκιάς, Χριστίνα Αλεξανιάν, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Βαλέρια Κουρούπη, Λευτέρης Ελευθερίου, Σταύρος Νικολαΐδης, Άρης Πλασκασοβίτης, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.
Συμμετέχουν (αλφαβητικά): Λήδα Αλεξανδρή, Βασίλης Βούνος, Ελίνα Γιαννάκη, Ρεβέκκα Γιαννάκη, Βιβιάννα Γιαννούτσου, Ελένη Γιουφή, Τασούλα Δεληγιάννη, Στέλλα Ευστρατιάδη, Θωμάς Kοτζαμάνης, Τάσος Κοντόγιωργας, Γιώργος Μαντάς, Ελένη Μαφούτση, Ηλίας Μιχαήλ, Ελένη Μπατσούλα, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Στραβουδάκη, Δημήτρης Φριτζελάς
Τραγουδούν: Ελένη Βιτάλη, Fide Koksal, Πάνος Παταγιάννης
Ζωντανά επί σκηνής η μπαντα «ΤΖΟΥΜ» (Ρηγας Βοργιας Μπασο, Νικος Ξυδης ηλεκτρικη – ακουστικη κιθαρα, μπαγλαμα, μπουζουκι & κρουστα, Νατάσα Παυλατου κρουστά, Νίκος Σαμαράς μπουζούκι, τζουρά & τρομπέτα, Δημήτρης Σίντος πιανο & λαουτο, Θάνος Τσελεμπής τύμπανα) και μαζί η Εφη Ζαιτίδου στο κανονακι, η Χρυσανθη Τζοβανη στο ουτι και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο & τα παραδοσιακά πνευστα.
Ο ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΣΚΟΠΟΣ: Όλα τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν για την αγορά ψηφιακού υπερηχογράφου, ο οποίος θα τοποθετηθεί στο κοινωνικό ιατρείο του Δήμου Γλυφάδας, έτσι ώστε να γίνονται δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες με οικονομικές δυσκολίες. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Info
01 Σεπτεμβρίου 2019
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη
Τηλ.: 210-3241807 / 324858
Πηγή: www.tospirto.net