Με δύο παραγωγές της Εναλλακτικής Σκηνής ΕΛΣ που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία την ξεκαρδιστική εξωτική όπερα «Ο μικάδος» (1885) των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν και τη συναρπαστική όπερα για παιδιά και νέους «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» του Θοδωρή Αμπαζή συνεχίζεται το πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη», από τις 29 Σεπτεμβρίου, σε 13 πόλεις της περιφέρειας.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που στόχο έχει να ταξιδέψει τη λυρική τέχνη σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μέσω των κινηματογραφικών προβολών παραστάσεων όπερας, οπερέτας και μπαλέτου και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ 2007-2013, με τίτλο: «Virtual Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο διαδίκτυο & Ενημέρωση για το έργο και τις δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μέσω σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων».
Η παράσταση Ο μικάδος των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, σε συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μια από τις πιο δραστήριες ομάδες των τελευταίων ετών, μαγνητοσκοπήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πρόκειται για μια υπέροχη κωμική όπερα από τους προπάτορες των Monty Python και των αδελφών Μαρξ με εξαιρετικές ερμηνείες, εντυπωσιακά κοστούμια και άφθονο γέλιο, σε μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Η απόδοση του λιμπρέτου, παραγγελία για τη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και της Ομάδας μουσικού θεάτρου Ραφή, ανήκει σε δύο διακεκριμένους μεταφραστές, τον Γιώργο Τσακνιά, που ανέλαβε την απόδοση των πεζών μερών, και την Κατερίνα Σχινά, που απέδωσε στα ελληνικά τα μελοποιημένα μέρη.
Παράλληλα με την προβολή της παραπάνω όπερας θα γίνουν ειδικές προβολές για μαθητές σχολείων της όπερας για παιδιά και νέους Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς του Θοδωρή Αμπαζή σε λιμπρέτο Σοφιάννας Θεοφάνους.
Πρόκειται για ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια, γερές δόσεις χιούμορ, μαγικά κόλπα κι ένα καστ υψηλών προδιαγραφών. Για τους λιλιπούτειους θεατές αποτέλεσε μια ιδεώδη εισαγωγή στον υπέροχο κόσμο της όπερας.
Κινηματογραφικές προβολές παραστάσεων της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε 13 πόλεις της Ελλάδας:
Αίγιο – Δημοτικός Κινηματογράφος «Απόλλων»
Βέροια – Κινηματοθέατρο «Σταρ»
Ηράκλειο – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο («Μικρό Θέατρο»)
Ιωάννινα – Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δημήτρης Χατζής»
Κως – Κινηματοθέατρο «Ορφέας»
Μεσολόγγι – Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Πρέβεζα – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας «Όαση»
Σέρρες – Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια»
Σύρος – Θέατρο «Απόλλων»
Τρίκαλα – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου»
Τρίπολη – Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Φλώρινα – Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»)
Χίος – «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο
πηγή: tospirto.net