Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, «Λυσιστράτη», σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε θέατρα της περιφέρειας, θα ολοκληρώσει τον κύκλο της στο Σχολείον της Αθήνας.

 Η κωμωδία του Αριστοφάνη, «Λυσιστράτη», η οποία παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, επιστρέφει στην Αττική δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να γνωρίσει την ανοιχτή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Λυσιστράτη

Λίγα λόγια για το έργο

Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.χ. Μια χρονιά που η πόλη–κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι οχυρωμένοι στη Δεκέλεια επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 πΧ., μεταφέροντας τη γυναίκα, από τον «Οίκο» στο «Δήμο» όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες, και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.

svg%3E

«Λυσιστράτη»: Υπόθεση

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές βαίνουν αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με τη Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών της Σπάρτης, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης. Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρούρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.

svg%3E

Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται  αποτελεσματική. Η Eιρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.

ΛυσιστράτηΑναλυτικά οι παραστάσεις

  • 5 & 6 Σεπτεμβρίου – «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά»*
  • 16 έως 27 Σεπτεμβρίου (Τετάρτη με Κυριακή) «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά»*

*Προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλλερ, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 15:00), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr

 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας:Αριστοφάνης
Μετάφραση:Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία:Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Σκηνικά:Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια:Άγγελος Μέντης
Μουσική:Κατερίνα Πολέμη
Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία:Τάσος Καραχάλιος
Παίζουν:Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Τιμές Εισιτηρίων: 18€ κανονικό & 14€ μειωμένο
Διάρκεια Παραστάσεων:Από 9 Αυγούστου έως 27 Σεπτεμβρίου 2020
Πληροφορίες:*Προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» στα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλλερ, Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 15:00), στο www.ticketservices.gr και στο tickets.public.gr | Ticketservices: Στοά Πεσμαζόγλου – Πανεπιστημίου 39 (Δευτέρα/ Τετάρτη: 9:00 – 17:00, Τρίτη/ Πέμπτη/ Παρασκευή: 9:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00-14:00). Καταστήματα Public | Ωράριο λειτουργίας ταμείων στο «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά»: 17:00 – 22:00 (κατά τις ημέρες παραστάσεων).
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βοηθός Σκηνοθετη: Αναστασία Στυλιανίδη