Φέτος 11 καινούργιες μουσικές ταινίες φιλοξενεί το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» στις οποίες θα προβληθούν συνολικά 165 απ’ όλο τον κόσμο, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους Δαναός, Ιντεάλ, Όπερα αλλά και στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και στο Μέγαρο Μουσικής.
Η μουσική έχει και φέτος την τιμητική της με προβολές ταινιών νέας εσοδείας για την άνοδο και την πτώση του Elvis, τα ιερά τέρατα της ροκ και της τζαζ Joe Cocker και John Coltrane, την ιστορία των Sound, της Nico, της Τσαβέλα Βάργκας και Φρίντα Κάλο, τους Γερμανούς θρύλους της ηλεκτρονικής μουσικής Tangerine Dream, την ανεξάρτητη σκηνή της Σκωτίας στα 90ς, Arab Strap, τη Whitney Houston και κάτι καλό για τους φίλους του Ένιο Μορικόνε και τους «συγγενείς» του.
Πάμε μια βόλτα στις μουσικές ταινίες μία προς μία:
Promised Land | Ο Έλβις στη Γη της Επαγγελίας (2017, ΗΠΑ / Γερμανία / Γαλλία, 117′)
Όλοι γνωρίζουν τον Έλβις, πόσοι όμως έχουν ακουστά την εντυπωσιακή Ρολς Ρόις που αγόρασε το ‘63; Ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Γιουτζίν Τζαρέκι παίρνει το θρυλικό αμάξι του Βασιλιά του Ροκ εν Ρολ για το πιο υπερβατικό μουσικό road trip, διασχίζοντας πολιτείες και δεκαετίες σε μια απολαυστική παραβολή πάνω στο σήμερα και το χθες της Αμερικής, μέσα από την άνοδο και την πτώση του απόλυτου ειδώλου της.
Προλογίζει η δημοσιογράφος Μαρία Μαρκουλή. Σκηνοθεσία: Γιουτζίν Τζαρέκι
Walking in the opposite direction | Βαδίζοντας σε αντίθετη κατεύθυνση (2016, Ολλανδία / Ην. Βασίλειο / ΗΠΑ, 96′)
Με το «I Can’t Escape Myself» χάρισε στην post punk γενιά έναν από τους πιο διαχρονικούς ύμνους της, την ίδια ώρα που βρισκόταν αντιμέτωπος με τους πιο βίαιους προσωπικούς του δαίμονες. Αυτή είναι η ιστορία των Sound και του χαρισματικού ηγέτη τους Άντριαν Μπόρλαντ, ακόμη μίας προσθήκης στο μακρύ κατάλογο των καταραμένων ειδώλων της rock’n’roll.
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουόλτμαν
Joe Cocker: Mad Dog With Soul | Τζο Κόκερ: Γρέζι και ψυχή (2017, Ην. Βασίλειο / ΗΠΑ, 90′)
Πενήντα χρόνια καριέρας ενός από τους σημαντικότερους Βρετανούς λευκούς soul και blues τραγουδιστές, συμπυκνώνονται εξαιρετικά στο ντοκιμαντέρ του Τζον Έτζινγκτον. Το φιλμ του ακολουθεί τον Τζο Κόκερ και το δειλό του ξεκίνημα, από τις παμπ του Σέφιλντ της δεκαετίας του ’60 μέχρι την καθιέρωσή του στο μουσικό στερέωμα σε μία σταδιοδρομία γεμάτη δράματα και περιπέτειες που έγιναν γρέζι στη φωνή.
Σκηνοθεσία: Τζον Έτζινγκτον
Chasing Trane: The John Coltrane Documentary | Στα ίχνη του Τζον Κολτρέιν (2016, ΗΠΑ, 99′)
Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν: ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες. Περισσότερο από μία πολύτιμη βιογραφία, το ντοκιμαντέρ του Σέινφελντ γίνεται το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική και τη ζωή του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στο Θεό.
Σκηνοθεσία: Τζον Σέινφελντ
Revolution of Soind | Tangerine Dream: Ο ήχος του μέλλοντος (2017, Γερμανία, 90′)
Από το Βερολίνο του ‘60 μέχρι το αχανές διάστημα, η απόσταση έμοιαζε αδιανόητη μέχρι τη στιγμή που τρεις πιονέροι της ηλεκτρονικής μουσικής αποφάσισαν να τη γεφυρώσουν, καταφέρνοντας στην πορεία να τοποθετήσουν το μέλλον σε νότες. Αυτή είναι η ιστορία των Tangerine Dream, αντίπαλου δέους των Pink Floyd και ενός από τα πλέον επαναστατικά γκρούπ, όπως τη διηγείται ο θρυλικός ηγέτης της μπάντας και μια ευρεία γκάμα καλεσμένων που περιλαμβάνει από μέλη του συγκροτήματος μέχρι τον Ζαν Μισέλ Ζαρ και τον σκηνοθέτη Μάικλ Μαν.
Σκηνοθεσία: Μαργκαρέτε Κρόιτσερ
NICO, 1988 (2017, Ιταλία / Βέλγιο, 93′)
Ξεχάστε την αλαβάστρινη Νίκο, τη θρυλική μούσα του Άντι Γουόρχολ και τραγουδίστρια των Velvet Underground. Το 1987 έχει ήδη τσακίσει το μύθο της, έχει βάψει τα μαλλιά της μαύρα και παραδομένη στις εξαρτήσεις, περιοδεύει στο μάταιο. Σπουδή στην αυτοκαταστροφή σε μια εντυπωσιακά αυθεντική βιογραφία για το τέλος των ειδώλων, με σπουδαία πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη ηθοποιό της «Οικογενειακής Γιορτής», Τρίνε Ντίρχολμ.
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Νικιαρέλι
Score: A film music documentary | Τα σάουντρακ της ζωής μας (2016, ΗΠΑ, 93′)
Χανς Ζίμερ, Ντάνι Έλφμαν, Τζον Γουίλιαμς, Ένιο Μορικόνε, Αλεξάντρ Ντεσπλά, Τρεντ Ρέζνορ και πολλοί άλλοι καταξιωμένοι συνθέτες παρελαύνουν επί της οθόνης και αποκαλύπτουν όλα εκείνα τα μαγικά συστατικά που κάνουν ένα σάουντρακ ακαταμάχητο. Το πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε αποκλειστικά για την κινηματογραφική μουσική πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στο πάνθεον των αξέχαστων συνθέσεων που «έντυσαν» μερικές από τις πιο θρυλικές αναμνήσεις μας στο σινεμά.
Σκηνοθεσία: Ματ Σρέιντερ
Chavela | Τσαβέλα Βάργκας (2017, ΗΠΑ, 93′)
Τραγουδίστρια, μαχήτρια, σύμβολο. Η Τσαβέλα Βάργκας αψήφησε τις κοινωνικές επιταγές, ορίζοντας μόνη της την καλλιτεχνική της υπόσταση και τη σεξουαλική της ταυτότητα. Μούσα του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ερωμένη της Φρίντα Κάλο, σπαρακτική φωνή των «Luz de Luna» και «Piensa en Mi», η Βάργκας και η ασυμβίβαστη ζωή της αποκτούν επιτέλους την ταινία που τους αξίζει. Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου.
Σκηνοθεσία: Κάθριν Γκαντ, Νταρέσα Κάι
Moy (2016, Ην. Βασίλειο, 76′)
Ο Έινταν Μόφατ, τραγουδιστής των Arab Strap, ταξιδεύει στην επαρχία της Σκωτίας διασκευάζοντας παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας του μέχρι που η θρυλική τραγουδίστρια της φολκ, Σίλα Στιούαρτ, του κόβει τον αέρα υπερασπιζόμενη την μουσική κληρονομιά τους. Κάπως έτσι ξεκινά ένα μαγευτικό, συχνά ξεκαρδιστικό αλλά ταυτόχρονα βαθιά συγκινητικό μουσικό road movie, το οποίο διασταυρώνεται με μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων και αφουγκράζεται τις χαρές και τις λύπες που γέμισαν με λέξεις τα τραγούδια τους.
Σκηνοθεσία: Πολ Φίγκαν
Lost in France | Χαμένοι στη Γαλλία (2016, Ιρλανδία / Ην. Βασίλειο, 97′)
Mogwai, Άλεξ Καπράνος των Franz Ferdinand, Arab Strab, Delgados: κοινώς όλη η αφρόκρεμα της ανεξάρτητης σκωτσέζικης μουσικής σκηνής των 90s, η οποία αναδείχθηκε μέσα από την καλτ δισκογραφική εταιρεία Chemikal Underground, επαναλαμβάνει, 18 χρόνια μετά, το ίδιο παλαβό road trip που την πήγε από τη Γλασκώβη ως το Μορόν της Γαλλίας και απογείωσε τη φήμη της με μία μόνο συναυλία.
Σκηνοθεσία: Νίαλ ΜακΚαν
Whitney: Can I Be Me | Γουίτνεϊ Χιούστον: Μπορώ να είμαι ο εαυτός μου; (2017, Ην. Βασίλειο / ΗΠΑ, 105′)
Πέντε χρόνια μετά τον σοκαριστικό θάνατο της ποπ πριγκίπισσας, ο προβοκάτορας ντοκιμαντερίστας Νικ Μπρούμφιλντ ρίχνει φως στις αθέατες πτυχές μιας θυελλώδους καριέρας και ζωής. Πίσω από το προσωπείο της ντίβας αποκαλύπτεται μια ψυχή ταλαιπωρημένη από τις καταχρήσεις και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Γιατί, τελικά, οι στακάτες κορώνες του «I Will Always Love You» και το ξέγνοιαστο κάλεσμα του «I Wanna Dance With Somebody» έκρυβαν κατά βάθος ένα κορίτσι που ήθελε έστω για μια στιγμή να είναι ο εαυτός της.
Σκηνοθεσία: Νικ Μπρούμφιλντ, Ρούντι Ντόλεζαλ
πηγή: ogdoo.gr