Aρκετές παραστάσεις παίρνουν παράταση για μετά το Πάσχα, μολονότι η Κυριακή των Βαϊων οριοθετεί τη χειμερινή θεατρική σεζόν. Παραστάσεις που κέρδισαν το στοίχημα θα συνεχιστούν για ένα ακόμη μήνα, περίπου.
Εμείς επιλέξαμε και προτείνουμε 14 που πιστεύουμε ότι είναι άξιες προσοχής.

Γιώργος Κιμούλης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Χατζόπουλος και Ηλιάνα Μαυρομάτη σε ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα, το «Ψηλά από τη γέφυρα» του πολυπρισματικού Αρθουρ Μίλερ, που σκηνοθετεί η Νικαίτη Κοντούρη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι μία από τις τελευταίες δουλειές του σκηνογράφου και ενδυματολόγου Γιώργου Πάτσα που πέθανε  πρόσφατα. Μια οικογένεια μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς, έχοντας ενσωματωθεί όσο μπορούν σε μια αφιλόξενη, σκληρή κοινωνία, με πολύ δύσκολους όρους ζωής, καλούνται να περιθάλψουν νέους, απελπισμένους μετανάστες που όμως απειλούν την «κανονικότητά» τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βασικός ήρωας, ο Έντι Καρμπόνε, αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με την ανιψιά του, που τελικά τον οδηγεί στην τραγωδία του.
Εθνικό Θέατρο

Η αντίθεση του πλούτου και της φτώχειας, η σύγκρουση του ισχυρού με τον αδύναμο είναι τα θέματα που διερευνά και διαπραγματεύεται εύστοχα, αλλά και με χιούμορ «Ο Φεγγίτης» μέσα από μια ιστορία αγάπης.
θεωρίες και συμπεριφορές. Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη και μετάφραση Μιρέλλας Παπαοικονόμου, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό και τη Λουκία Μιχαλοπούλου.
Θέατρο Εμπορικόν

Η Μαρία Καβογιάννη και η Καίτη Κωνσταντίνου είναι οι πρωταγωνίστριες στις «Διαβολογυναίκες» σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη. Το κλασικό φιλμ-νουάρ του Ανρί-Ζορζ Κλουζό «Les Diaboliques» (βασισμένο στη νουβέλα «Celle qui n’était plus» («Εκείνη που δεν ήταν πια») των Πιερ Μπουαλώ και Τομά Ναρσεζάκ) μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. Μαζί τους ο Νίκος Αρβανίτης, ο Σωτήρης Τσακομίδης, ο Δημήτρης Λιόλιος και ο νεοεμφανιζόμενος Μιχάλης Προσπαθόπουλος.
Τζένη Καρέζη

«Η αγριόπαπια» του Χένρικ Ιψεν είναι ένα έργο κλασικό καλείται να αναμετρηθεί με την εποχή μας και ξεφεύγοντας από το πλαίσιο μιας απλής αναβίωσης- «να θυμηθούμε ένα παλιό κείμενο» -γίνεται ένα στοίχημα για το σκηνοθέτη, Δημήτρη Τάρλοου, αλλά και για τον θίασο. Να γίνει η ανάγνωση, ο τρόπος που παρουσιάζεται επί σκηνής- ιδανικός τόπος για κάτι που να μπορεί να ταυτιστεί με το σήμερα. Ο δεκατετραμελής θίασος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Γιάννο Περλέγκα, τον Γιάννη Κότσιφα, τη Σίσσυ Τουμάση, τη Λένα Δροσάκη, τον Θέμη Πάνου, τον Γιώργο Μπινιάρη, τον Αντίνοο Αλμπάνη και την Αννα Μάσχα.
Θέατρο Πορεία

Ο «Αρίστος», κατά κόσμον Αριστείδης Παγκρατίδης, φερόμενος και ως Δράκος του Σέιχ Σου, βασισμένο στο μυθηστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», έγινε αιτία να διασκευάσει και να ανεβάσει ο Γιώργος Παπαγεωργίου στη σκηνή. Η Ελένη Ουζουνίδου, ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Χριστοδούλου σε πολλαπλούς ρόλους σαν υποκριτικοί χαμαιλέοντες δίνουν σάρκα και οστά στα εννέα πρόσωπα που συνδέονταν με τον Παγκρατίδη.
Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ένας αξιέπαινος πειραματισμός στο υψηλού βαθμού δυσκολίας έργο «Αδαής και Παράφρων» του Τόμας Μπέρχαρντ. Μια ντίβα της όπερας πρόκειται να τραγουδήσει στον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ για διακοσιοστή δεύτερη φορά στη μέχρι τώρα ζωή της. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της, αλλά και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή.
Μέχρι 16 Μαϊου στο Θέατρο Πορεία

Το «Σου φυλάξαμε Μια Θέση» είναι ένα one woman show από την Ελένη Κοκκίδου φτιαγμένο από ποιητικά κείμενα, κομμάτια συνεντεύξεων, αποσπάσματα από θεατρικά έργα, ερωτικές επιστολές και τραγούδια (από την επιτυχία της Μέυ Γουέστ με την οποία ανοίγει η παράσταση μέχρι ελληνικά παραδοσιακά, Βαμβακάρη, Χαιρόπουλο, τανγκό, Μητσάκη κ.ά.). Την περφόρμανς συνυπογράφουν η Ελένη Κοκκίδου και η Μάρθα Φριντζήλα  κείμενα, σύνθεση, δραματουργία και η δεύτερη επωμίζεται και τη σκηνοθεσία.

Στη γλυκόπικρη κωμωδία «Ήρωες» του Gerald Sibleyras σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς πρωταγωνιστούν οι τρεις δημοφιλείς ηθοποιοί – Γιάννης Φέρτης, Δημήτρης Πιατάς και Ιεροκλής Μιχαηλίδης – που μεταμορφώνονται σε γκρινιάρηδες βετεράνους στρατιωτικούς. Αρκετά στοιχεία θεάτρου του παραλόγου και διάθεση υπέρβασης της σκληρής πραγματικότητας με τη δύναμη της φαντασίας να παλεύει ισότιμα με την αδυναμία του σώματος.
Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Η «Φθινοπωρινή σονάτα» μια από τις σημαντικότερες ταινίες του Μπέργκμαν που έχει ανέβει στη θεατρική σκηνή πάμπολλες φορές βάζει στο μικροσκόπιο τη δική του σχέση με τους γονείς του και ιδίως αυτή με τη μητέρα του που υπέρ αγαπούσε αλλά δεν εισέπραττε τα ίδια συναισθήματα. Την Μπέττυ Αρβανίτη, τη Δέσποινα Κούρτη και τον Δημήτρη Ημελλο σκηνοθετεί ο Άρης Τρουπάκης.
Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας

Με «Το παιχνίδι της σφαγής» του Ευγένιου Ιονέσκο, ένα έργο που ανεβαίνει σπάνια, ο Γιάννης Κακλέας εκφράζει μια διαψευσμένη, πικρή αίσθηση για τη ζωή και τον κόσμο.  Ο συγγραφέας εκθέτει το χρονικό ξεσπάσματος μιας επιδημίας που «χτυπά ανεξέλεγκτα» και «από το πουθενά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να πεθαίνουν», «σαν τιμωρία από τον ουρανό». Το απαιτητικό δείγμα θεάτρου συνόλου υπηρετεί ισότιμα ο 20μελής θίασος.
Εθνικό Θέατρο – Θέατρο REX  -Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη»

Η «Λάμψη μιας Ασήμαντης Νύχτας» του Μακ Φέρσον που παρουσιάζει η ομάδα ΝΑΜΑ σε πανελλήνια πρώτη απέσπασε το 2013 το μεγάλο βραβείο της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου της Νέας Υόρκης και εν συνεχεία έλαβε διθυραμβικές κριτικές σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την άκρως ρεαλιστική και μαύρη, ιρλανδέζικη κωμωδία δωματίου, σκληρή, ωμή, βίαιη με πολλές ευαίσθητες στιγμές και με μία μεταφυσική «λάμψη». Με τους Δημήτρη Αλεξανδρή, Ερρίκο Λίτση, Γιώργο Τριανταφυλλίδη, Κατερίνα Μαούτσου και Αργύρη Σαζακλή.
Επί Κολωνώ

Τα αινιγματικά «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Εμιλι Μπροντέ επεξεργάστηκε δραματουργικά η Ελενα Μαυρίδου και σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας. Kλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με κεντρικό πυρήνα τον παθιασμένο και επικίνδυνο έρωτα της Κάθριν και του Χίθκλιφ. Ένας έρωτας που στο διάβα του καταστρέφει ό,τι και όποιον βρεθεί κοντά του.
Θέατρο Χώρος

Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» μοναχικές και δυναμικές ξαναζωντανεύουν με όχημα την παράδοση και το δημοτικό τραγούδι τις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια. Η Φραγκογιαννού-Φόνισσα αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης, αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας. Ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας. Τις ενσαρκώνουν οι: Νένα Μεντή, ΄Ερση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάνα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη και η Έφη Σακελλαρίου.

Πέντε γυναίκες, πέντε αδερφές, συνομιλούν, συγκρούονται, μοιράζονται, αλληλεπιδρούν στις «Γυναίκες» που βασίζεται στη νουβέλα της Γαλάτειας Καζαντζάκη και σκηνοθετεί ο Πέρης Μιχαηλίδης. Γυναίκες της δεκαετίας του ’30 επικοινωνούν και ζωντανεύουν μπροστά μας, φέρνοντάς μας κοντά σε μια άλλη εποχή αλλά και πιο κοντά στη σημερινή. Ηρωίδες με διαφορετική κοινωνική εξέλιξη η καθεμιά, παρά την κοινή τους προέλευση, φανερώνουν μια γκάμα αντιλήψεων, αξιακών συστημάτων και τρόπου ζωής που εκφράζεται μέχρι σήμερα. Ένα ανέγγιχτο έργο που σκιαγραφεί τη γυναίκα, ανεξαρτήτως χρονικής εποχής.
Θεατρο Βαφείο- Λάκης Καραλής.

 

πηγή: tospirto.net