Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει για τη θεατρική σεζόν 2018 – 2019 ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, διατηρώντας δυναμική τη συνομιλία με τις τέχνες του λόγου και της μουσικής.
Πιο συγκεκριμένα:
Σημει -ώ- σεις, Μουσικό Φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Στις 26, 27 & 28 Οκτωβρίου 2018
Το Θέατρο Σημείο εγκαινιάζει τη νέα χρονιά οργανώνοντας μια γιορτή για τις Τέχνες, στα μέσα του φθινοπώρου. Οι Σημει -ώ- σεις έρχονται για τρείς ημέρες στις 26, 27 & 28 Οκτωβρίου με μουσική, χορό, ποίηση και λογοτεχνία, στη φιλόξενη σκηνή του Σημείου.
Παρασκευή, 26/10
17:30: Ο Χάρης Βλαβιανός συζητά για την Αγωνία της Μετάφρασης παρουσιάζοντας τα μεταφρασμένα, από τον ίδιο, έργα των Έζρα Πάουντ και Τόμας Έλιοτ. (Είσοδος Ελεύθερη).
19:30: Η Ανδρονίκη Μαραθάκη μας μαγεύει με μια solo χορευτική performance.
21.00: Ο κορυφαίος πιανίστας, Γιώργος Κοντραφούρης αναζητά στη θεατρική σκηνή του Σημείου την πιο Jazz εκδοχή της.
Σάββατο, 27/10
17.30: Συζήτηση με θέμα «Η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο» με τη Βάσω Σκιντή (Είσοδος Ελεύθερη).
19.30 : Σωματική performance από τον Vincenzo Marese.
21.00: Η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Γιάννης Αναστασάκης μετατρέπουν το Σημείο σε κόμβο μουσικών διαδρομών.
Κυριακή, 28/10
19.30: Ο Χάρης Βλαβιανός συναντά στο Σημείο τους νέους Ποιητές.
(Είσοδος Ελεύθερη).
21.30: Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σε ένα ταξίδι στις μουσικές για κοντραμπάσο, στον Εικοστό και Εικοστό Πρώτο αιώνα.
Σκηνές από ένα γάμο. Του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν
Δεκέμβριος 2018
Σκηνές από έναν γάμο (Scener ur ett äktenskap, 1973) η ιστορική ταινία που γυρίστηκε και ως τηλεοπτική σειρά, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ανεβαίνει φέτος το Δεκέμβριο, στην Κεντρική Σκηνή του Σημείου, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή.
Η ταινία του Μπέργκμαν για την ιστορία αγάπης του Γιόχαν και της Μαριάννα αναλύεται σε έξι επεισόδια και θεωρείται μια από τις κεντρικές στη φιλμογραφία του Σουηδού σκηνοθέτη, στο ύφος των λεγόμενων ταινιών δωματίου.
Το Θέατρο Σημείο επιχειρεί μια de profundis ανατομία του έργου του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Σκηνές από ένα γάμο», τοποθετώντας εντός του τη βιογραφία και τις προσωπικότητες των ίδιων των συντελεστών. Χρησιμοποιώντας την αρχική εξάωρη εκδοχή του έργου -το οποίο αφορά, εν πολλοίς, τη σχέση του Ίνγκμαρ Μπέργκαν με την Λιβ Ούλμαν- αναδιφούν στη μακρόχρονη σχέση των κεντρικών προσώπων, φωτίζοντας την ψυχολογία τους με αναφορές από τα αυτοβιογραφικά βιβλία: Λιβ Ούλμαν, «Αλλαγές» και Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, «Μαγικός Λύχνος». Το αποτέλεσμα εγγράφεται ως μια διαδρομή λόγου, πράξης και συναισθημάτων, αποτυπώνοντας τα ίχνη δυο προσώπων: Μαριάννα και Γιόχαν, που συναντιούνται σε μια σχέση για να καταλήξουν στην αναπόδραστη απόκλιση. Το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έγραψε ένα έργο στο οποίο αντανακλάται η σχέση του με την ηθοποιό Λιβ Ούλμαν, η οποία ενσάρκωσε και τον κεντρικό γυναικείο ρόλο, καθιστά τις «Σκηνές από ένα γάμο» ένα πολυπρισματικό έργο διαλεκτικών ειδώλων: της μυθοπλασίας απέναντι στην πραγματική ζωή, της δημιουργίας απέναντι στην επιθυμία, της αλήθειας απέναντι στην φαντασία.
Κείμενο: Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Σκηνοθεσία – Νίκος Διαμαντής. Μετάφραση Χρήστος Χρυσόπουλος.
Ηγεμόνας. Του Νικολό Μακιαβέλι
Μάρτιος 2019
Μετά τον Κοριολανό του Σαίξπηρ, ο Αλέξανδρος Διαμαντής δραματοποιεί τη σημαντική πολιτική πραγματεία του Νικολό Μακιαβέλι. Σ’ αυτό ο συγγραφέας, επηρεασμένος από την συντηρητική φιλοσοφία του μεσαίωνα, αρνείται τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα και στρέφεται στο άτομο και στις αρετές του. Ο στόχος είναι η νέα ηγεμονία, η μελέτη μιας καινούριας εμπειρίας για μια κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση.
Την άνοιξη έρχεται ο Ηγεμόνας, στην Κεντρική Σκηνή του Σημείου.
Εξωτερικές Παραγωγές – Συνεργασίες του Θεάτρου Σημείο
Mute
Οκτώβριος 2018
Όλυμπος, 1925. Δύο αδελφοί ,αγανακτισμένοι από κάθε μορφή εξουσίας, ανεβαίνουν στο βουνό. Εκεί, αποκομμένοι από τον δυτικό πολιτισμό, επιστρέφουν σε άλλες μορφές κοινωνικής ύπαρξης. Έρχονται αντιμέτωποι με το νεοελληνικό κράτος, που έχει χάσει κάθε διάσταση δικαιοσύνης, αφού υπερασπίζεται τους πλούσιους της εποχής που θεωρούνταν απογόνοι των κοτζαμπάσηδων.
Από τη μία, εκτελούν φιλανθρωπικό έργο. Χτίζουν εκκλησίες. Συντηρούν χήρες και ορφανά. Από την άλλη, λειτουργούν ως τοπικές μαφίες, ζητώντας αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους και απειλώντας με μαζικές ανθρωποκτονίες καθετί που στέκεται εμπόδιο στο δρόμο τους.
Ταυτότητα παράστασης: Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αδαμαντιάδης, Νικόλας Αλεξίου, Παύλος Ιορδανόπουλος, Σήφης Μηλιαράκης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χρόνης Barbarian. Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Λογοθέτης. Μουσική: Γιώργος Καρανικολάου. Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου. Παραγωγή: Memento Mori. Συνοδεία drums επί σκηνής: Γιώργος Καρανικολάου
Ζιλ και η Νύχτα. Του Hugo Claus
Από 8 Οκτωβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2018
Η «Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions» και η Helix Theatre, στις 8 Οκτωβρίου 2018 θα παρουσιάσουν στο Θέατρο Σημείο το έργο του Hugo Claus «Ζιλ και η Νύχτα» σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζηπαπά.
Πρόκειται για την απολογία του Ζιλ ντε Ραί στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Νάντης που τον καταδίκασε σε θάνατο με αγχόνη και πυρά το 1440. Στην υπόθεση αυτή, το Καλό και το Κακό συνυπάρχουν μέχρι συγχύσεως. Η συγκλονιστική απολογία του Ζιλ Ντε Ραί, ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης και η δημόσια εξομολόγηση του, αποτελεί ένα ανελέητο κατηγορώ, που τον οδηγεί στην έσχατη ταπείνωση και τον βίαιο εκμηδενισμό.
Ταυτότητα παράστασης : Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη. Σκηνοθεσία- Ερμηνεία: Νίκος Χατζηπαπάς. Συμμετοχή: Πάνος Λαμπρίδης. Γλυπτό: Κωστής Παπαδόπουλος. Μουσική Επιμέλεια: Ελίζα Χατζηπαπά. Βοηθός Σκηνοθέτη: Νέλη Αλκάδη. Φωτογραφήσεις: Κλεοπάτρα Σάρλη. Εκτέλεση Κοστουμιών: Λίτσα Κυρίτση. Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Βαρδακαστάνη. Παραγωγή: Helix Theatre – Labillusions
Το κτήνος στο φεγγάρι
Νοέμβριος 2018
20 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο του Richard Kalinoski «Το κτήνος στο φεγγάρι» επιστρέφει το Νοέμβριο. Τη σκηνοθεσία της παράστασης θα υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαδάκης, ενώ τους κεντρικούς ήρωες του έργου θα υποδυθούν ο Κώστας Αρζόγλου, η Σοφία Λιάκου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Το έργο καταπιάνεται με τη γενοκτονία της Αρμενίας παρακολουθώντας την ιστορία του Αράμ και της Σέτα στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν των Η.Π.Α. ανάμεσα στο 1921 και το 1933. Το έργο θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση της Βίκυς Μαστρογιάννη.
INFO: ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 4 ( πίσω από τo Πάντειο Πανεπιστήμιο). Τηλέφωνο: 21 0.922 9579
πηγή: tospirto.net