Το «P.O. BOX UNABOMBER», ένα ποιητικό «μανιφέστο» για την περιβαλλοντική καταστροφή και τον περιορισμό της ελευθερίας του ανθρώπου που επιφέρει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στον πολυχώρο FAUST.  Δύο γυναίκες συγγραφείς, οι Zdrava Kamenova και Gergana Dimitrova που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Σόφια, υπογράφουν το κείμενο του «P.O. BOX UNABOMBER», που κέρδισε το Βραβείο IKAR ως το καλύτερο θεατρικό έργο, ενώ στη συνέχεια με το βραβείο IKAR τιμήθηκε για τη σκηνοθεσία και τη δραματουργία η παράσταση που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Σόφιας.

Στη χώρα μας, το «PO BOX: Unabomber» παρουσιάστηκε σε μορφή αναλογίου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον Ιούνιο του 2014, στο πλαίσιο του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας, μια διήμερη παρουσίαση σημαντικών σύγχρονων έργων από τον χώρο των Βαλκανίων.

Στο έργο ξεδιπλώνονται παράλληλα η διαδρομή του Αμερικανού οικολόγου τρομοκράτη Τεντ Καζίσνκι, (που πρόσφατα έγινε μίνι σειρά από το Netflix), μιας δυτικής μακρόρυγχης έχιδνας που αναζητά το ταίρι της προκειμένου να μην εξαφανιστεί ως είδος, μιας οικογένειας που διαλύεται υπό την πίεση μιας ανεξήγητης εξαφάνισης, και μιας σειράς άλλων χαρακτήρων «καταδικασμένων» να μην συναντηθούν ποτέ.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σταύρος Στάγκος μιλάει στο www.tospirto.net για το έργο «P.O. BOX UNABOMBER».
Πώς επιλέξατε να σκηνοθετήσετε ένα έργο όπως το «P.O. BOX UNABOMBER»;
Αυτό που με ενέπνευσε στο έργο αυτό είναι η ιδιαίτερη ποιητική γραφή του και το ότι τα θέματα που θίγει είναι σήμερα απολύτως επίκαιρα. Είναι τα θέματα που συζητάω με τους φίλους μου, που προσπαθώ να καταλάβω την έκταση και την ουσία τους.

Έχοντας ως αφετηρία του έργου το μανιφέστο του Τεντ Καζίσνκι (UNABOMBER), οι δύο συγγραφείς θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον εν εξελίξει θάνατο της φύσης, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Ως αναγνώστης του κειμένου, τι απαντήσεις δώσατε;
Όπως είπε κάποιος «είμαι ένας αναλογικός άνθρωπος, σε μια ψηφιακή εποχή». Δεν ξέρω τις απαντήσεις, δεν είμαι καν σίγουρος ότι θέτω τις σωστές ερωτήσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ζωή σε όλες τις εκφράσεις της πάνω στη Γη, έχει περάσει σ ένα άλλο επίπεδο που μάλλον ακόμα αδυνατούμε να κατανοήσουμε το βάθος του, τις συνέπειες του και απλώς τρέχουμε ασθμαίνοντας, ακολουθώντας ρυθμούς που καθορίζονται… από πού;

Η οικειοθελής παραχώρηση των δικαιωμάτων της ζωής ενός ανθρώπου λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί;
Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αποφευχθεί. Το να προσπαθείς να κρατάς την σπίθα της συνείδησής σου καθαρή από τις εικόνες που σου επιβάλλουν, συνήθως σιωπηλά, το να παραμένεις εναργής σε πείσμα των καιρών, είναι ένας δρόμος.

Πιστεύετε ότι ως λαός κατοικούμε στο μικρόκοσμό μας σχετικά με τα ζητήματα περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης;
Δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εκτιμούμε πολύ λίγο αυτό που έχουμε, αυτό τον μοναδικό τόπο με την τόσο πλούσια ζωή. Αλλά αγνοούμε κι ένα σωρό άλλα, την αρχιτεκτονική μας παράδοση, την ουσία της πνευματικής κληρονομιάς μας, τις αλλαγές στον κόσμο… Ζούμε σε μια εποχή υπερπληροφόρησης γεμάτοι άγνοια και αδιαφορία.

Το θέατρο ως τέχνη, μπορεί να συμβάλλει στην περιβαλλοντολογική μας αφύπνιση; H τέχνη δεν μπορεί να αλλάξει την ζωή, μπορεί όμως να αλλάξει τη συνείδησή μας, αναδεικνύοντας πλευρές της πραγματικότητας που αγνοούμε ή θέλουμε να αγνοούμε. Αν το θέατρο καταφέρει να οδηγήσει τους ανθρώπους σε μια βιωματική εμπειρία σε σχέση με το περιβάλλον και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει, ίσως και να ναι μια αφορμή για να μετακινηθούν από παθητικοί καταναλωτές κακών ειδήσεων σε ενεργούς ανθρώπους.

Επιμέλεια κειμένου: EPOPSIS. Μετάφραση: Δημήτρης Βέργαδος. Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος. Παίζουν: Ιωάννα Κανελλοπούλου, Γωγώ Καρτσάνα, Τατιάνα Άννα Πίττα, Βαγγέλης Στρατηγάκος, Στράτος Σωπύλης. Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας. Σκηνικά: Κατερίνα Χατζοπούλου. Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου. Μουσική: Λάκης Χαλκιόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Στάγκος. Κίνηση: Κατερίνα Φωτιάδη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30 για λίγες ακόμα παραστάσεις. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Εισιτήρια: Γενική είσοδος στο ταμείο: 14€. Μειωμένο: 10€. FAUST (bar theater Arts), Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Τηλ. 2103234095.

 

πηγή: tospirto.net