Το νέο βιβλίο του Φώτη Βλαστού – που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Μικρής Άρκτου- είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με τίτλο «Αίτνα».  Σ΄αυτό ο συγγραφέας ιχνηλατεί τα μονοπάτια της ανθρώπινης ψυχής, καθώς εκείνη προσπαθεί να αναμετρηθεί  με το υπερφυσικό, το αρχαίο, χριστιανικό και το σύγχρονο – τεχνολογικό μονοπάτι.

Ένα νησί  στη μέση του κόσμου: η Σικελία.  Ένα ηφαίστειο, η Αίτνα, αληθινός ομφαλός της Μεσογείου.  Με τις εκρήξεις της αλλάζει  τη γεωλογία και την ιστορία, πάλι και πάλι.  Οι άνθρωποί της αναγκάζονται ν’  αφουγκραστούν  και να λατρέψουν  τον μέσα κόσμο, που αναμοχλεύεται και απειλεί.  Οι ορφικοί θα υμνήσουν,  οι φιλόσοφοι θα εμπνεύσουν,  οι ποιητές  θα συμβολοποιήσουν και οι φυσικοί θα μετρήσουν το ηφαιστειακό φαινόμενο.  Ένας γεωλόγος επιχειρεί  να πλησιάσει  και να εκμεταλλευτεί  το κοιμισμένο τέρας. Θα μετρήσει  τη ζωή του πάνω στις πλαγιές  του βουνού της  φωτιάς,  καθώς το μετρούμενο  γίνεται μέτρο για την φιλόδοξη  καρδιά του. Μαζί με τις επιστημονικές  πληροφορίες, η Αίτνα  θα του προσφέρει  το βιωμένο παρελθόν της. Ένα με τα πετρώματα, τα χαμόκλαδα  και το κελάηδισμα  των πουλιών στα κωνοφόρα, η αγάπη, ο φθόνος, η ελπίδα, η ματαίωση, η πίστη, η λησμονιά πλημμυρίζουν τις οθόνες  των συσκευών  μέτρησης του επιστήμονα. Η Αίτνα γίνεται  η μοίρα του. Καλωδιωμένη με σύγχρονες συσκευές, στοχευόμενη  από δορυφόρους, διάτρητη  από ερευνητικές  τομές, η Αίτνα συνεχίζει  να προπορεύεται του ανθρώπινου  νου σε καταστροφική και αναμορφωτική ισχύ.  Είναι το σύμβολο  των φυσικών ορίων που πάνω τους  ασκείται  (και συχνά συντρίβεται)  ο ανθρώπινος στοχασμός.

Ο  Φ. Βλαστός γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ιατρική. Στο Παρίσι, ειδικεύθηκε στις αναπνευστικές παθήσεις, ενώ παράλληλα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Φυσιολογίας της Αναπνοής και Δικαίου της Υγείας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εκπόνησε διδακτορική διατριβή σχετική με την Ιστορία της Ιατρικής. Ασχολήθηκε με την επιστημολογία και με την Αφήγηση σαν δομικό στοιχείο της ανθρώπινης πνευματικής δραστηριότητας. Εργάζεται από εικοσαετίας στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών.

Εμείς είχαμε μία σύντομη συζήτηση μαζί του.

Πότε ξεκινήσατε ν’ ασχολείστε με τη λογοτεχνία; 
Από την εφηβεία, ως συνήθως.

Η Αίτνα είναι το δεύτερό σας βιβλίο στη Μικρή Άρκτο. Μιλήστε μας για αυτό.
Όταν έκλεισε ο κύκλος της «Ανατομίας του Κύματος», ένας κύκλος με ιστορίες γύρω από τη βιολογική περιπέτεια, ένιωσα την επιθυμία να καταπιαστώ με την περιπέτεια της νοηματοδότησης του κόσμου έτσι όπως αποτυπώθηκε στην ιστορία της Μεσογείου. Η συνάντησή μου με την Αίτνα διέστειλε την αφήγηση ώστε να συμπεριλάβει και τον γεωλογικό χρόνο της θάλασσάς μας.

Ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διαβάσατε;
Η «Εκδίκηση της Γεωγραφίας» του Ρόμπερτ Κάπλαν, είναι μια απόδειξη ότι όχι μόνο η γεωλογία, αλλά και η γεωπολιτική είναι επιστήμη κατά βάθος αφηγηματική.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;
Οι συγγραφείς του ευρωπαϊκού 20ου αιώνα είναι φυσικά αυτοί που διάβασα περισσότερο. Αν και έχω καθρεφτιστεί σε πολλούς, μου είναι δύσκολο να δείξω κάποιον με το δάχτυλο. Υπάρχει πάντα το ζήτημα της γλώσσας, της μετάφρασης και της εποχής.

Τα  social media τι αλλαγές έχουν φέρει στο κομμάτι της δημιουργίας;
Ζούμε την εποχή της κατανάλωσης των λέξεων. Τα social media διευρύνουν και επικαιροποιούν αυτή την κατανάλωση, χωρίς πάντοτε να συνεισφέρουν στην επικοινωνία, μάλλον εφοδιάζουν το δωμάτιο της μοναξιάς μας με νέους φεγγίτες. Παραμένουμε σε αναζήτηση αληθινών ανθρώπων που να μας ταιριάζουν και να μας εννοούν.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ώρα μέσα στην ημέρα που κάθεστε και γράφετε; 
Τα χαράματα, όσο γίνεται πιο κοντά στα όνειρα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη λογοτεχνική παραγωγή σήμερα;
Η λογοτεχνία παρακολουθεί τη ζωή από πολύ κοντά, είναι η σκιά της. Κάθε εποχή έχει τους αφηγητές της, το ίδιο και η εποχή μας. Σήμερα, γράφεται το μεγάλο φρενήρες αφήγημα του πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος, κι αυτό απαιτεί μια κάποια αλληλεπίδραση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στους επιστήμονες. Το βρίσκω συναρπαστικό και προσωρινό.

 

πηγή: tospirto.net