Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που «κουβαλούν» αιώνες ιστορίας και αναμφίβολα βρίσκονται στα πιο επιβλητικά σημεία των Κυκλάδων με καταπληκτική θέα. Εάν είναι μέσα στις προθέσεις σας να κάνετε διακοπές σε κάποιο από τα παρακάτω νησιά, επιβάλλεται να διαθέσετε χρόνο και να τα επισκεφθείτε. Πραγματικά, θα ανταμειφθείτε «ταξιδεύοντας» μέσα από τις ανεκτίμητες συλλογές τους.

ΑΝΔΡΟΣ
Ναυτικό Μουσείο Άνδρου
Βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Χώρας, με θέα το απέραντο γαλάζιο, λίγο πριν την πλατεία του Αφανή Ναύτη στη Ρίβα.Τα εκθέματά του -παλαιά ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια συμβόλαια, διάφορα ναυτικά ημερολόγια, όπου περιγράφεται η ζωή των Ανδρίων στα καράβια πριν από τον Αγώνα του 1821, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων και των μετέπειτα πρώτων ατμοκίνητων φορτηγών πλοίων της Ελλάδος- είναι πρωτότυπα και παρουσιάζουν ζωντανά όλη την ιστορία της Ανδριώτικης εμπορικής ναυτιλίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Δείτε εδώ: την έκθεση- αφιέρωμα στον Δημήτρη Μυταρά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ανδρο. 

ΤΗΝΟΣ
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Το πατρικό σπίτι του μεγάλου μας γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά (1851-1938) που βρίσκεται στην είσοδο του Πύργου έχει μετατραπεί σε μουσείο. Στεγάζει προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, οικογενειακές φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, σχέδια και γλυπτά του καλλιτέχνη, τα εργαλεία και το εργαστήριό του.Η καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Η έκθεση καλύπτει 19 έργα της δεύτερης περιόδου ανάμεσά τους “Σάτυρος και Έρωτας II”, V και VI, “Αριάδνη Κοιμωμένη”, “Άγγελος” κ.ά. Έργο της πρώτης περιόδου είναι η “Φιλοστοργία” (1875) και της τρίτης περιόδου ο “Ευαγγελισμός σε γύψο” (1936).

ΜΥΚΟΝΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου
Βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από το λιμάνι της Μυκόνου και κτίστηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών που βρέθηκαν στη Ρήνεια. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται:  Επιτύμβια αγάλματα και στήλες του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., αγγεία των μέσων της τρίτης χιλιετίας π.Χ. – 1ου αιώνα π.Χ., ειδώλια του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ. και κοσμήματα και μικροαντικείμενα του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ.

ΔΗΛΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου
Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μυκόνου και η έκταση της νησίδας είναι 6 τ. χλμ.  Ένας τόπος επιβλητικός με πολύ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα ιερό νησί, με ίχνη κατοίκησης από την 3η χιλιετία π.Χ.. Κατά τη μυθολογία ήταν τόπος γέννησης του Απόλλωνα και της Aρτέμιδος. Η αγορά των Ερμαιστών, ο ναός των Δηλίων, η Μινώα Κρήνη είναι μερικά από τα πιο σημαντικά μνημεία του χώρου. Η έκθεση περιλαμβάνει εννέα αίθουσες: στις έξι από αυτές εκτίθενται τα γλυπτά και τα ανάγλυφα που βρέθηκαν στην Δήλο, μία από τις καλύτερες συλλογές στον κόσμο. Δύο αίθουσες περιλαμβάνουν αγγεία προϊστορικών έως και υστεροελληνιστικών χρόνων και σε μία άλλη εκτίθενται διάφορα μικροαντικείμενα που βρέθηκαν στις ιδιωτικές κατοικίες της Δήλου. Η έκθεση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

ΜΗΛΟΣ
Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου
Βρίσκεται στον Αδάμαντα και προβάλει το παρόν και το παρελθόν της μεταλλευτικής δραστηριότητας του νησιού που ξεκίνησε το 8000 π.Χ. Δημιουργήθηκε από την S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. το 1998 και έχει ως στόχο να  τιμήσει και να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά της Μήλου.
Στην αίθουσα του ισογείου παρουσιάζεται η κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική διάσταση της μεταλλευτικής ιστορίας και παράδοσης του νησιού. Ο α’ όροφος  είναι αφιερωμένος στο φυσικό και γεωλογικό πλούτο του νησιού. Παρουσιάζονται ορυκτά που εξορύσσονταν στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι και τα σημερινά βιομηχανικά ορυκτά, με ιδιαίτερη έμφαση στις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή. Την έκθεση συμπληρώνουν προβολές. Επίσης το Μουσείο πραγματοποιεί οργανωμένους γεωλογικούς περιπάτους.

ΚΕΑ
Αρχαία Καρθαία
Θα φτάσετε μέσω μονοπατιού ή με σκάφος διά θαλάσσης. Τα ερείπια της σημαντικής πόλης-κράτους που κατοικήθηκε αδιάλειπτα για 1.400 χρόνια και εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα αποτελούσε σημαντικό λιμάνι των Κυκλάδων.

ΣΙΦΝΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου
Το μικρό μουσείο με τις ανεκτίμητες συλλογές βρίσκεται στην καρδιά του Κάστρου. Περιλαμβάνει συλλογές αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Τα γλυπτά (επιτύμβια, αγάλματα, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά.) είναι από την αρχαϊκή (6ος αιώνας π.Χ.) μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή (1ος αιώνας π.Χ.). Τα κεραμικά είναι από την περιοχή του Κάστρου και χρονολογούνται από τη γεωμετρική (8ος αιώνας π.Χ.) μέχρι και την ελληνιστική εποχή (2ος αιώνας π.Χ). Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι: Μια ανθεμωτή επίστεψη μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης από τον 4ο αιώνα π.Χ., Κεφάλι από μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα από τον 4ο αιώνα π.Χ., μαρμάρινο κεφάλι κούρου από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ. και μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη από τους ελληνιστικούς χρόνους.

ΠΑΡΟΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Ένα μικρό μουσείο με πολλά και σημαντικά ευρηματα που βρέθηκαν στο νησί και στην Αντίπαρο και αντανακλούν την ιστορια του νησιου αλλά και του Κυκλαδικου πολιτισμου. Ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: η Νίκη της Πάρου, Κυκλαδικά εδώλια, ψηφιδωτά, η αρχαϊκή μαρμάρινη Γοργώ, που σύμφωνα με το μύθο είναι τέρας και προκαλεί τρόμο σ’ όποιον την αντικρίζει, ο οποίος απολιθώνεται, κούροι, ο ποιητής Αρχίλοχος, αμφορείς παριανού εργαστηρίου, θεότητες κλπ.  από τα Νεολιθικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Ξεχωρίζουν το μαρμάρινο άγαλμα της Γοργούς, το μαρμάρινο άγαλμα της Νίκης της Πάρου, κόυροι και κόρες.

ΣΕΡΙΦΟΣ
Λαογραφικό Μουσείο της Σερίφου
Ιδρύθηκε το 1976 και βρίσκεται στην Κάτω Χώρα. Στεγάζεται σε ένα οίκημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται υφαντά, κεραμικά, πορσελάνες, οικιακά σκεύη, εργαλεία, τοπικές φορεσιές.Επίσης υπάρχει και αναπαράσταση παραδοσιακού Σεριφιώτικου σπιτιού.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ
Λαογραφικό Μουσείο – Οικομουσείο
Βρίσκεται στην Άνω Μεριά. Πρόκειται για μια αυθεντική «θημωνιά» (αγροικία στην Φολέγανδρο). Εικονίζει τον τρόπο ζωής μιας αγροτικής μονάδας του παρελθόντος, είναι ένα είδος οικομουσείου, όπως το ονομάζει η σύγχρονη μουσειολογία.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Μουσείο Προϊστορικής Θήρας
Το μουσείο που βρίσκεται στα Φηρά μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, που κρατάει τα σκήπτρα στο νησί. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Αιγαίο. Στεγάζει τις τοιχογραφίες αλλά και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.).Επίσης φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεώτερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της Προϊστορίας.

ΝΑΞΟΣ
Ενετικό Μουσείο Νάξου
Θα το βρείτε στο κάστρο της Νάξου. Ένα από τα πιο όμορφα αρχοντικά του νησιού που κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Ήταν φρουραρχείο επί Ενετών και προξενείο της Βενετίας επί Τουρκοκρατίας. Ανήκει από το 1704 μέχρι σήμερα στην οικογένεια Della Rocca-Barozzi. Έπιπλα και αντικείμενα διαφόρων εποχών, κομμάτια που μαρτυρούν πολλά για την ιστορία της Νάξου μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.

ΚΙΜΩΛΟΣ
Αρχαιολογικό μουσείο Κιμώλου
Eγκαινιάστηκε το 2006, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό, διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του χωριού. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στη μόνιμη έκθεση που στεγάζει ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Κιμώλου, αλλά και από περισυλλογές και επιφανειακές έρευνες σε διάφορες θέσεις του νησιού, που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την ύστερη νεολιθική περίοδο έως τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, σημάδια της πορείας του μικρού νησιού στο πέρασμα των αιώνων. Κάτω από το γυάλινο διαφανές δάπεδο, στο οποίο μπορεί ο επισκέπτης να περπατήσει,  υπάρχει αναπαράσταση αρχαίας ταφής, έτσι όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.

ΙΟΣ
Ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται στο λόφο του Ψαθόπυργου όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, στην βόρεια Ίο πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Μπορεί τη γεννέτειρα του επικού ποιητή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας να διεκδικούν πολλές πόλεις  αλλά οι περισσότεροι μελετητές όμως συμφωνούν ότι η Ίος ήταν το μέρος όπου πέθανε.

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
Το Σπήλαιο της Αντιπάρου, «Καταφύγι», όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι, διακοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει έκταση περίπου 5.600 τετραγωνικά μέτρα και το  μέγιστο βάθος του φτάνει τα 85 μέτρα περίπου.
Το σπήλαιο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη λίθινη περίοδο και τα χαράγματα/ επιγραφές στο εσωτερικό του. Ο πελώριος σταλαγμίτης που βρίσκεται στην είσοδο είναι σαράντα πέντε εκατομμυρίων χρόνων, ο αρχαιότερος της Ευρώπης, και ονομάζεται «Πελώρια Κεντρική Κολώνα». Το σπήλαιο χωρίζεται στον «Προθάλαμο» και τρεις επιπλέον αίθουσες, το «Θάλαμο των πέτρινων καταρρακτών», το «Θάλαμο του καθεδρικού ναού» και τη «Βασιλική αίθουσα» που πήρε το όνομά της από την επίσκεψη του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας και της επιγραφής που χάραξαν.
To 1673 σταλακτίτες και σταλαγμίτες που αποσπάστηκαν στολίζουν σήμερα τις προθήκες του μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Ακολούθησαν οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του φυσικού διάκοσμου.

 

πηγή: tospirto.net