Αν και κρίση, η αγορά του βιβλίου πάντα λειτουργεί δυναμικά, προσφέροντας διαρκώς νέες εκδόσεις. Οι επιλογές είναι πολλές. Οι δικές μας προτάσεις αφορούν πέντε βιβλία που κατά τη γνώμη μας έχουν, καθένα για άλλο λόγο, ξεχωριστή αξία.
«Λίγα σύκα απ’ τα γαϊδουράγκαθα»
Ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει μία από τις σπουδαιότερες αμερικανίδες ποιήτριες, καθώς είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί στη χώρα μας ολοκληρωμένη ποιητική συλλογή τής Έντνα Σεντ Βίνσεντ Μιλλέυ (1892 – 1950). Από τις εκδόσεις Θράκα, σε μετάφραση Χαρίλαου Νικολαΐδη- η έκδοση είναι δίγλωσση. Ιδού ένα μικρό δείγμα:
Η Φιλόσοφος
Και τι είσαι που στη σκέψη σου
Πρέπει να μένω ξύπνια
Να κλαίω τις μέρες μου για σε
Τις νύχτες μια απ’ τα ίδια;
Και τι είσαι που στη σκέψη σου
Μέρες που κυλάνε λίγο-λίγο
Πρέπει ν’ ακούω τον άνεμο,
Και να κοιτώ τον τοίχο;
Ξέρω έναν άντρα πιο γενναίο
Και είκοσι άντρες σαν εσένα ευγενείς,
Και τι είσαι που να είσαι πρέπει
Το μόνο αρσενικό της γης;
Μα είναι κουτοί των γυναικών οι τρόποι,
Οι αυθεντίες θα σου πουν κοφτά, –
Και τι είμαι εγώ για ν’ αγαπώ
Τόσο σοφά, τόσο σωστά;
«Πόσο θα ζήσεις ακόμα γιαγιά;»
Η Αλκη Ζέη επιστρέφει για να μας διηγηθεί ιστορίες από τη ζωή της, ιστορίες γεμάτες χιούμορ και ζωντάνια όπως μόνο εκείνη μπορεί να τις διηγείται. Ο τίτλος του νέου βιβλίου της – γεμάτος πικρό χιόυμορ αυτός- που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, προέρχεται από μια ερώτηση που της έκανε η εγγονή της.
«Κωνσταντινούπολη – στις άγνωστες γειτονιές του Κεράτιου»
Γνώστης της… απέναντι Ελλάδας ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας (έχει εξάλλου ζήσει αρκετά χρόνια εκεί) και συγγραφεάς βιβλίων που μας ξεναγούν στη Μικρά Ασία και στη Βασιλεύουσα, επανέρχεται με ένα οδοιπορικό σε γειτονιές της Κωνσταντινούπολης που κι αν δεν γνωρίζουμε έχουν πολλά να μας πουν. Πάντα περιγραφικός και γλαφυρός καταθέτει πληροφορίες πολύτιμες και μας καλεί – προτρέπει να περπατήσουμε σε μέρη με μοναδική (αν και παρακμιακή πλέον) γοητεία. Από τις εκδόσεις Πατάκη.
«Εγώ, ο Σίμος Σιμεών»
Ο πολυγραφότατος Γιάννης Ξανθούλης επιστρέφει, πάντα χαριτωμένος, πνευματώδης και… αυθάδης, αυτή τη φορά για να παρακολουθήσει την καθημερινή ζωή μιας παράξενης οικογένειας, δίνοντας έμφαση σε σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στο κωμικό και στο τραγικό. Αλλο ένα απολαυστικό ανάγνωσμα από έναν λογοτέχνη που καταβυθίζεται στις ψυχές των ηρώων του για να φωτίσει τις πιο σκοτεινές και κρυφές μεριές τους, χωρίς ποτέ να χάσει το χιούμορ του. Από τη «Διόπτρα».
«Φλέγομαι»
26 Μαρτίου 1930: Ο τριανταεπτάχρονος ρώσος ποιητής Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική με κατάθλιψη. Λίγες μέρες μετά αυτοκτονεί φυτεύοντας στην καρδιά του μια σφαίρα.
Ο Σουηδός Τούρμπγιερν Σέβε με το μυθιστόρημα «Φλέγομαι» φωτίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα της ζωής του, ζωντανεύοντας, τη στιγμή που αποχαιρετά τον Μαγιακόφσκι, μια ολόκληρη εποχή. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Την εξαιρετική μετάφραση υπογράφει ο Γρηγόρης Κονδύλης.
πηγή: tospirto.net