Η Σύλβια Πλαθ, η σπουδαία ποιήτρια των αυτοβιογραφικών ποιημάτων και η εύθραυστη γυναικεία φωνή της δεκαετίας του ‘50, έχει μείνει στην Ιστορία γνωστή κυρίως για το τραγικό τέλος της, αφήνοντας στη σκιά πολλές άλλες σημαντικές πλευρές της. Μία γυναίκα και ποιήτρια που άργησε να αναγνωριστεί σε όλο της το μέγεθος –κάτι που συνέβαινε άλλωστε συχνά στις νεαρές γυναίκες της γενιάς της- έζησε κάτω από τη σκιά της αγάπης της για το σύζυγο και επίσης σπουδαίο Βρετανό ποιητή τον Τεντ Χιούζ. Και είχε πολλά περισσότερα πράγματα να μοιραστεί με τον κόσμο, πέρα από τα μελαγχολικά τελευταία χρόνια και την αυτοκτονία της.
Γιατί πέρα από την ιδιοφυή ποιήτρια, η Πλαθ υπήρξε και μία λαμπερή γυναίκα με έντονη αίσθηση του χιούμορ, μία ζεστή μητέρα δύο παιδιών, μία «αστεία, ζεστή, έξυπνη, πολύ πνευματώδης και ταλαντούχα γυναίκα, πολύ διαφορετική από το πολιτισμικό στερεότυπο που συνήθως συνδέεται με εκείνην», όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που έχουν γραφτεί για εκείνην από μελετητές και φίλους της.
Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» αποτελεί την πρώτη απόπειρα να κατανοήσουμε πιο ολοκληρωμένα την ταυτότητα της Πλαθ, καθώς διαμορφωνόταν ως γυναίκα και ποιήτρια μέσα στη δεκαετία του ’50. Μέσα από προσωπικές επιστολές, δικά της έργα τέχνης, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα (η στολή της ως νεαρή πρόσκοπος και η παιδική της κοτσίδα από το αρχείο της μητέρας της είναι μερικά από αυτά), η έκθεση αναδεικνύει την προσπάθεια της Πλαθ να κατανοήσει τον εαυτό της, να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές πιέσεις που ασκούνταν στις νέες γυναίκες της εποχή, αλλά και να αντέξει την αμφισβήτηση που έδειχναν προς το έργο της οι ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι κύκλοι.
Η έκθεση «One Life: Sylvia Plath» πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη National Portrait Gallery της Ουάσινγκτον και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου του 2108.
πηγή: tospirto.net