Το Βραβείο θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Με τρεις υποψηφιότητες – και μάλιστα γυναικείες- η Ελλάδα διεκδικεί φέτος το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature).
Τα μυθιστορήματα «Δενδρίτες» (εκδόσεις Πόλις, 2015) της Κάλλιας Παπαδάκη, «Ο Έλληνας γιατρός» (εκδόσεις Μελάνι, 2017) της Καρολίνας Μέρμηγκα και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» (εκδόσεις Καλέντη, 2015) της Μαρίας Ξυλούρη περιλαμβάνονται -σε αλφαβητική σειρά- στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, οι «Δενδρίτες» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Κάλλιας Παπαδάκη (1978). Έχουν προηγηθεί η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων «Ο ήχος του ακάλυπτου» (Πόλις, 2009) και η ποιητική συλλογή «Λεβάντα στο Δεκέμβρη» (Πόλις, 2011). Η συγγραφέας έχει επίσης τιμηθεί για τη δουλειά της ως σεναριογράφος.
«Ο Έλληνας γιατρός» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Καρολίνας Μέρμηγκα (1957). Έχουν προηγηθεί το μυθιστόρημα «Συγγενής» (Μελάνι, 2013) και οι συλλογές διηγημάτων «Σήμερα δεν θα πεθάνω» (Μελάνι, 2010) και «Ερωτευμένες» (Εστία, 2005). Είναι δικηγόρος και συνεργάζεται με περιοδικά.
«Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Μαρίας Ξυλούρη (1983), έχοντας προηγηθεί το βραβευμένο «Πώς τελειώνει ο κόσμος» (Καλέντης, 2012) και το υποψήφιο για βραβείο «Rewind» (Καλέντης, 2009). Εργάζεται ως κειμενογράφος.

Μέλη της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2017 είναι ο συγγραφέας και μεταφραστής Αχιλλέας Κυριακίδης, ο εκδότης και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών Γεώργιος Νίκας, ο κριτικός λογοτεχνίας Αριστοτέλης Σαϊνης και ο συγγραφέας και βραβευμένος με Ευρωπαϊκό Βραβείο το 2014 Μάκης Τσίτας, ενώ Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο συγγραφέας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.

Το Βραβείο, που θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των εκ περιτροπής χωρών σε συγγραφείς από τις οποίες θα δοθεί το βραβείο το 2017, αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στο χώρο της πεζογραφίας, προωθεί τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων και καλλιεργεί τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Σημειώστε, τέλος, πως το Βραβείο στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει αναθέσει τον συντονισμό του στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP), ενώ στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Tospirto Team

Πηγή: http://tospirto.net/book/news/29552