«Έρως ανίκατε μάχαν» είναι τα χιλιοτραγουδισμένα λόγια του χορού που ξεκινούν το τρίτο στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή. Ο έρωτας, αήττητος για δυο χιλιετίες, θα είναι ο πυρήνας του 8ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος που θα λάβει χώρα από 25/8 μέχρι 3/9 στην Ελευσίνα. Λίγους μήνες πριν ανακηρυχθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η γενέτειρα του Αισχύλου φιλοξενεί το θερινό σχολείο, που -εκτός από 33 ώρες μαθημάτων- συνοδεύεται από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 
 «Οι κάτω απ’ τα αστέρια»
«Οι κάτω απ’ τα αστέρια»

Σ’ αυτόν, λοιπόν, τον τόπο που το βιομηχανικό φάντασμα ίπταται πάνω απ’ τις αρχαιότητες θα μαζευτούν οι μαθητές για να γνωρίσουν το αρχαίο δράμα στις διαφορετικές του εκφάνσεις. Υπό την καθοδήγηση της Μάρθας Φριντζήλα και με μια αξιόλογη ομάδα δασκάλων, επιδιώκεται η «διδασκαλία», υπό την αρχαία και σύγχρονη έννοια του όρου, των έργων των τριών μεγάλων τραγικών. Παράλληλα, κοινό και μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων παραστάσεις θεάτρου και χορού, προβολές, συναυλίες, διαλέξεις, ακόμα και θέατρο σκιών από τον Άθω Δανέλλη. Ξεχωρίζουν η ιστορία ενηλικίωσης «Οι κάτω απ’ τα αστέρια» (με τους Λ. Μπακλέση και Κ. Μπιμπή), το «Ένα ζευγάρι στο φεγγάρι» από τον θίασο Art Vouveau, που γεφυρώνει βουβό σινεμά και commedia dell’arte, καθώς κι ένα μουσικό αφιέρωμα στον Γιάννη Χρήστου. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος (Ίωνος Δραγούμη 37) και στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28). Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Ελευσίνας 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Eleusis 2021).

i Ελεύθερη είσοδος | Δείτε το πλήρες πρόγραμμα στο www.attikosxoleio.gr | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων με αποστολή στο [email protected]

Συντάκτης: Γρηγόρης Κουβεριανός
Πηγή: www.athinorama.gr