Στο Αρχείο της αδελφής του Παύλου Σιδηρόπουλου, Μελίνας, υπάρχει και ένα σκίτσο του Παύλου, που έκανε το καλοκαίρι του 1984, στην Κρήτη.

Το σκίτσο δείχνει ψαρόβαρκα σε ήρεμη θάλασσα, έναν χαμογελαστό ήλιο στον ουρανό, γλάρους να ίπτανται, ενώ στα νερά κάτω σημειώνονται τρία ψαράκια.

Στο σκίτσο είναι γραμμένο με το χέρι του Παύλου ένα παράξενο κείμενο:

«Υπό συνθήκας 1 ατμόσφαιρας πίεση, κρύο νερό, θερμοκρασία 38, σε ογκομετρικό σωλήνα με γιατρό, θα σας πούμε το χειμώνα τα ρεκόρ».
photo02ntal
Οι πρώτες γραμμές του κειμένου είναι εύκολο να εξηγηθούν: Ο Παύλος δηλώνει πως βρίσκεται σε παραλία, η θάλασσα είναι κρύα, ενώ η θερμοκρασία έξω είναι 38 βαθμοί Κελσίου. Οι επόμενες όμως γραμμές, για τους μη γνωρίζοντες, είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Τι νόημα έχουν ο «ογκομετρικός σωλήνας», ο «γιατρός» και ποια είναι τα «ρεκόρ»;

Η εξήγηση είναι αυτή: Εκείνο το καλοκαίρι, ο Παύλος πήγε στην Κρήτη με την τότε κοπέλα του, την τραγουδίστρια Ηδύλη Τσαλίκη. Η Ηδύλη, που αγαπούσε πολύ τον Παύλο, προσπαθούσε να βρει τρόπους να απαλλαγεί ο Παύλος από την καθημερινή χρήση του κωδεϊνούχου σκευάσματος (σιρόπι ντικοβίξ) που έπαιρνε σε μεγάλες ποσότητες, ως υποκατάστατο ηρωίνης. Η Ηδύλη, λοιπόν, ήταν ο «γιατρός» και αυτή σκέφτηκε με τον Πάνο Ηλιόπουλο (στενό φίλο του Παύλου) ο οποίος ήταν μαζί τους, να εφαρμόσουν την εξής μέθοδο:

Με ογκομετρικό σωλήνα αφαιρούσαν ποσότητα από τα μπουκαλάκια ντικοβίξ και την αντικαθιστούσαν με νερό. Κάθε μέρα, σε κάθε μπουκάλι έβγαζαν όλο και πιο πολύ σιρόπι. Στόχος ήταν, μετά από μέρες, τα ντικοβίξ να περιείχαν σκέτο νερό, ώστε, αν άντεχε ο Παύλος, στο τέλος να καθάριζε.
phot03
Φωτο: Ο Παύλος Σιδηρόπουος και η Ηδύλη Τσαλίκη.

Στο περιοδικό Ντέφι (Νοέμβριος 1991), υπάρχει η μαρτυρία του Πάνου Ηλιόπουλου…

«1984. Μεγάλες ζέστες, ο Παύλος ήταν σε μια κατάσταση όχι καλά, κι αποφασίζουμε να πάμε διακοπές… Ήτανε η Ηδύλη, ο Χρηστάκης, η Θάλεια, ο Παύλος κι εγώ…

Μαζί μας είχαμε πάρει και αυτό που ο Παύλος χρησιμοποιούσε σαν υποκατάστατο αρκετό καιρό, γιατί ο Παύλος βασανιζόταν πιο πολύ από τα φάρμακα που πουλιούνται στα φαρμακεία, και όχι τόσο από την πρέζα… έχουμε όμως φροντίσει από τα σαράντα μπουκάλια ντικοβίξ, να αφαιρέσουμε υγρό, και να το αντικαταστήσουμε με αντίστοιχη ποσότητα νερού… Από το πρώτο μπουκάλι 5%, από το δεύτερο περισσότερο και ούτω καθεξής…»

Κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο, η Ηδύλη και ο Πάνος, να κάνουν τον Παύλο καθαρό από τα σιρόπια; Όχι δυστυχώς και τελειώνοντας εκείνο το καλοκαίρι, ο Παύλος ξανάπεσε στην πρέζα και στα ντικοβίξ.

Το σκίτσο, όμως, που φτιάχνει ο Παύλος τότε στην παραλία της Κρήτης, δείχνει τον πόθο του να ζήσει κι αυτός μια ανθρώπινη ζωή, να χαρεί τον ήλιο, να ξεφύγει από το σκοτάδι. Δεν τα κατάφερε.

Credits: Όλες οι φωτογραφίες Μ.Νταλούκας 1984 και 1987.

πηγή: ogdoo.gr