Αυτά τα Χριστούγεννα θα βρούμε σίγουρα και λίγο χρόνο για διάβασμα. Το “Τάνγκο των Χριστουγέννων” του Γιάννη Ξανθούλη από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι ένα βιβλίο για στιγμές νοσταλγίας και ρομαντισμού  το οποίο μάλιστα το 2011 είχε γίνει και ταινία με την σκηνοθετική υπογραφή του Νίκου Κουτελιδάκη.

Ένα τανγκό για τα Χριστούγεννα γίνεται αφορμή να ανατραπεί ο «αμφίσημος» –έτσι κι αλλιώς– αισθηματικός κόσμος του Στρατοπέδου Βάτη στον Έβρο. Ένα τανγκό που ξεδιπλώνει ρυθμικά σχέσεις και απελπισίες, μέσα από ξεκαρδιστικά δραματικές συγκυρίες.

Καταγραφέας όλων αυτών ο Λάζαρος Λαζάρου, που γίνεται μάρτυρας ερώτων, θανάτων και εορταστικών πανικών. Έτσι, τα Χριστούγεννα του 1970 θα καταχωρηθούν στη μνήμη του σαν σκοτεινός αισθησιακός εφιάλτης, που θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή με ένα αθεράπευτα ρυθμικό τανγκό.

Η ιδιαίτερη, καλογραμμένη νουβέλα του Γιάννη Ξανθούλη εμπεριέχει όλα τα στοιχεία όμως κυρίως  έχεις την αίσθηση πως σου δίνει μια δύναμη, μια ώθηση για ζωή, αγάπη, έρωτα μέσα απ’ τις αδυναμίες των ηρώων του.