Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ | The House That Jack Built

Αληθινός συνωστισμός ονομάτων σ’ αυτή την ταινία. «Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ» σηματοδότησε την επιστροφή του σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ στο φεστιβάλ των Καννών 2018, όπου συμμετείχε εκτός συναγωνισμού, επτά ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία παρουσία του εκεί με την ταινία «Melancholia».

Για τους βασικούς ρόλους της ταινίας ο Λαρς φον Τρίερ συγκέντρωσε ένα εντυπωσιακό, διεθνές καστ. Ο Ματ Ντίλον πρωταγωνιστεί ως ο Τζακ του τίτλου, ο κατά συρροή δολοφόνος και δίπλα του ο Μπρούνο Γκανζ φιγουράρει ως ο αινιγματικός Βερτζ, ο οποίος εξερευνά και προκαλεί τον τρόπο λειτουργίας της συνείδησης του Τζακ, μέσω ενός επαναλαμβανόμενου διαλόγου μεταξύ τους. Οι Ούμα Θέρμαν, Σιόμπαν Φάλον Χόγκαν, Σόφι Γκράμπολ και Ράιλι Κίου συγκαταλέγονται όλες ανάμεσα στις δυστυχείς εκείνες γυναίκες, που έχουν την ατυχία να συναντήσουν τον Τζακ στον δρόμο τους.

Οι τρεις από τις τέσσερις αυτές ηθοποιούς έχουν συνεργαστεί ξανά με τον Λαρς φον Τρίερ σε παλαιότερες δημιουργίες του. Η Θέρμαν συμμετείχε ως η διακεκριμένη Κυρία Εμ στην ταινία «Nymphomaniac». Η Φάλον Χόγκαν είχε μικρούς ρόλους τόσο στο πολυβραβευμένο «Χορεύοντας στο σκοτάδι» όσο και στο «Dogville». Τέλος, η συμπατριώτισσα του φον Τρίερ, Γκράμπολ, έλαβε μέρος σε μια από τις λίγες ταινίες του, τις οποίες έχει γυρίσει στα δανέζικα, «Το μεγάλο αφεντικό».

Με αυτή του την ταινία ο Λαρς φον Τρίερ κάνει κατά κάποιον τρόπο μια επιστροφή στο ξεκίνημά του. Στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Το στοιχείο του εγκλήματος», παρακολουθούμε τις προσπάθειες ενός πρώην αστυνομικού να συλλάβει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Απλά, σε εκείνη την ταινία, παρακολουθούσαμε τα δρώμενα μέσα από την οπτική γωνία του διώκτη. Στην τελευταία του ταινία, παρακολουθούμε τα δρώμενα μέσα από την οπτική γωνία του δράστη.

«Για πολλά χρόνια γύριζα ταινίες για καλές γυναίκες, τώρα έφτιαξα μια ταινία για έναν διαβολικό άνδρα», δηλώνει ο ίδιος ο Λαρς φον Τρίερ.

Στην τελευταία του ταινία γινόμαστε «αυτόπτες μάρτυρες» των πέντε δολοφονιών που διέπραξε ο εξαιρετικά ευφυής Τζακ σε διάστημα 12 ετών. Βλέπουμε όσα συμβαίνουν από την οπτική γωνία του Τζακ, ο οποίος ισχυρίζεται πως κάθε δολοφονία από μόνη της, είναι ένα έργο τέχνης.

Καθώς η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη του και τον πλησιάζει, ο Τζακ παίρνει ολοένα και μεγαλύτερα ρίσκα, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει το απόλυτο έργο τέχνης. Στην πορεία ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις περιγραφές του Τζακ για την προσωπική του κατάσταση, τα προβλήματα και τις σκέψεις του, μέσα από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον, αγνώστων λοιπών στοιχείων, Βερτζ.

Ψυχολογικές προεκτάσεις και πολύ καλή σκιαγράφηση της σκοτεινής πλευράς του ήρωα, η οποία λαμβάνει φιλοσοφικές διαστάσεις και χιουμοριστικές νύξεις. Ο Τρίερ καταθέτει μια σκληρή, πυκνή ταινία τρόμου με σπαρακτική διάθεση, θέτοντας ερωτήματα για τη ζωή, την τέχνη, το θάνατο, την ηθική.
qzpUQxqw
Σκηνοθεσία: Λαρς φον Τρίερ
Παίζουν οι: Ματ Ντίλον, Μπρούνο Γκανζ, Ούμα Θέρμαν, Ράιλι Κίου
Είδος: Θρίλερ, δράμα
Βαθμολογία: 7,5/10

πηγή: ogdoo.gr