Η αναγνωρισμένη διεθνώς ζωγράφος και χαράκτρια Ίριδα Ξυλά – Ξαναλάτου παρουσιάζει έργα της από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας για πρώτη φορά στην έκθεση με τίτλο «Άλλοτε και τώρα» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς.

Η προικισμένη εικαστικός χρησιμοποιώντας με απαράμιλλη μαεστρία τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις ελάχιστες καλλιτέχνιδες που έχουν φτάσει με ανάλογη τεχνική στα υψηλά επίπεδα ποιότητας που βλέπουμε σε όλες τις ατομικές της εκθέσεις.

Η έκθεση συγκροτείται από δύο ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της εικαστικού στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα το ‘70, παρουσιάζονται έργα με παραστατικά θέματα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Παράλληλα, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που συνιστούν την αναδρομική έκθεση της δημιουργού: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για την κλιματική αλλαγή, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία όπου και ειδικεύτηκε στη ζωγραφική και τη χειροποίητη μεταξοτυπία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίπου 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης μετράει 28 ατομικές εκθέσεις και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού το 1998, και με άλλα σημαντικά διεθνή βραβεία στη Μαδρίτη, την Αθήνα και το Τόκιο. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν το 2011 στην Κίνα, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο, στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκιο (2011, 2015), όπου επίσης βραβεύθηκε, σε Διεθνείς Εκθέσεις Χαρακτικής στη Βαρκελώνη (1995–2015) και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους» (2007). Το 2014 επιλέχτηκε από την Κομισιόν ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε έκθεση στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε..
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο διετέλεσε μέλος του σώματος κριτών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, ενώ διετέλεσε επί εικοσαετία Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά – Ξαναλάτου από τις εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις του έργου της. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο ιστορικός τέχνης Σωκράτης Λούπας. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά.

Info

08 Φεβρουαρίου 2018
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι
Τηλ.: 210-3453111
Eως τις 11 Μαρτίου.

 

πηγή: tospirto.net