Η πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου street artist Banksy κινδυνεύει να αποκαλυφθεί, αφού έχασε μία δικαστική διαμάχη για τα πνευματικά του δικαιώματα.

 Τα μειονεκτήματα της ανωνυμίας του

Το να είσαι ένας ανώνυμος street καλλιτέχνης αναμφίβολα έχει τα πλεονεκτήματά του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε για τον Banksy αυτή την εβδομάδα, μπορεί να έχει και σοβαρά μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα, ο γνωστός – ανώνυμος καλλιτέχνης έχασε, μετά από 2 χρόνια, μία δικαστική διαμάχη, με εταιρία καρτών που χρησιμοποιούσε τα έργα του στα προϊόντα της.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας ανακοίνωσε: «Ο Banksy αποφάσισε να παραμείνει ανώνυμος και, ως επί το πλείστον, να ζωγραφίζει γκράφιτι στην ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, χωρίς την άδειά τους, αντί να ζωγραφίζει σε καμβά ή στη δική του ιδιοκτησία».

Πέρυσι ο Banksy άνοιξε ένα δικό του showroom. Αυτό, θεωρήθηκε πως υπονομεύει την υπόθεση. Συγκεκριμένα, με το άνοιγμα του νέου του showroom, ο Banksy δήλωσε «Μία κάρτα χαιρετισμού αμφισβητεί το εμπορικό σήμα της τέχνης μου και προσπαθεί να πουλήσει εμπορεύματά ως δικά της, εις βάρος του ονόματός μου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πνευματικών Δικαιωμάτων κατέκρινε την πράξη του καλλιτέχνη ως ανειλικρινή και θεώρησε πως έγινε για να μπερδέψει τον νόμο.

Όλο αυτό ίσως είναι τελικά η αφορμή ώστε να αποκαλύψει ο καλλιτέχνης την ταυτότητά του. Ωστόσο, για πολλούς είναι ο Neil Buchanan.

Πηγή: www.monopoli.gr