Η Γιώτα Νέγκα, με αφορμή τη συναυλία για τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Λοΐζου στο Ηρώδειο, μίλησε στο Ogdoo.gr.

Τι είναι αυτό που σε φέρνει στη σκηνή του Ηρωδείου σε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο; Ποια είναι η δική σου προσωπική αφετηρία για τη συμμετοχή αυτή;
Στη συναυλία με φέρνει ένας κόσμος ολόκληρος. Η μουσική του Μάνου με την απλότητα την ευγένεια και τη βαθιά ουσία της. Η Δήμητρα Γαλάνη η οποία, εκτός από σπουδαία ερμηνεύτρια, υπήρξε συνεργάτης του, είναι ένας κρίκος που με φέρνει πιο κοντά του. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος με τον δικό του μοναδικό τρόπο τραγουδάει τα πολιτικά του τραγούδια και όχι μόνο… Η ΚΟΘ μια σπουδαία ορχήστρα που με τις ενορχηστρώσεις του Αντώνη Σουσάμογλου και του Λάζαρου Τσαβδαρίδη μας ξανασυστήνει το έργο του Μάνου μέσα από τον ήχο της. Ανυπομονώ να ξανακούσω τη συμφωνική σουίτα του Αντώνη «Loizos Recomposed», που είναι ένα μαγικό ταξίδι με τις μελωδίες του Μάνου Λοΐζου. Και όλα αυτά με τη διεύθυνση του εξαιρετικού Μίλτου Λογιάδη γίνονται αρμονία, συγκίνηση, συναισθήματα, μνήμη, ζωή!

Ποιο είναι το πρώτο τραγούδι του Λοΐζου που θυμάσαι να ακούς, σε ποια περίσταση και τι σου λέει σήμερα; Είναι και το αγαπημένο σου; – αν όχι, ποιο είναι το αγαπημένο σου και γιατί;
Το πρώτο τραγούδι που θυμάμαι να ακούω ήταν το «Δεν θα ξαναγαπήσω». Ήμουν παιδί στο πατρικό μου σπίτι όταν το τραγουδούσαν οι δικοί μου και αυτό που έκανε εντύπωση ήταν η λάμψη στα πρόσωπα τους! Εξακολουθεί να μου προκαλεί τα ίδια συναισθήματα κάθε φορά και είναι ένα από τα αγαπημένα μου, όπως και το «Σ’ ακολουθώ», το οποίο με συγκινεί βαθιά.

Ποιο από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσεις στη συναυλία σε κάνει να ανυπομονείς περισσότερο και γιατί;
Ο Γέρο Νέγρο Τζιμ… γιατί είναι από τα τραγούδια που μελετούσα έφηβη. Δεν έτυχε να το τραγουδήσω από τότε. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν και ανυπομονώ, γιατί είναι συγκλονιστική και λυτρωτική η εμπειρία με την ΚΟΘ.

 

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr