Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής, παρουσίασε το πρόγραμμα της Oρχήστρας για το 2018-2019 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η νέα περίοδος βρίσκει την Ορχήστρα «υγιείς οικονομικά. Έχοντας καλύψει πολλές από τις κενές οργανικές θέσεις μουσικών, εκσυγχρονίζουμε σταδιακά και τον μουσικό μας εξοπλισμό». Με ανανεωμένη και τη δέσμευση για συμπόρευση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία…».

Το πρόγραμμα συνοπτικά:

  • Η ΚΟΑ θα τιμήσει τον Νίκο Σκαλκώτα, το 2019, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατό (υπήρξε και μέλος της ΚΟΑ) με τον νέο κύκλο συμφωνικών συναυλιών «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του», αλλά και την ηχογράφηση για τη Naxos έργων του.
  • Με εφαλτήριο τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα παρουσιαστούν έργα εμπνευσμένα από πολεμικές, αλλά και κοινωνικές, συγκρούσεις και συρράξεις.
  • Εξαιρετικό κεφάλαιο των συμφωνικών συναυλιών παραμένει ο κύκλος Μάλερ, ο οποίος αποτελεί πρόκληση για κάθε συμφωνική ορχήστρα. Διεθνώς προβεβλημένοι μουσικοί και αρχιμουσικοί συμπράττουν όπως οι: Καβάκος, Ασκενάζυ, Φρέιρε, Γκούτμαν, Ζάντερλινγκ, Πόππεν, Λάγιοβιτς, Canadian Brass κ.α.
  • Θα συνεχιστεί η συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήδη πέρυσι μετέδωσε την επετειακή συναυλία της Ορχήστρας καθώς και η
    σταθερή συνεργασία εκτός των τειχών και μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα «Προσφορά Μουσικής & Μουσική Προσφορά», υπό τον Λεωνίδα Καβάκο.
  • Θα ενισχυθεί η σύγχρονη ελληνική παραγωγή, σε σχέση με το «Έτος Σκαλκώτα», με 3 παραγγελίες σε αξιόλογους Έλληνες συνθέτες: τον Ορέστη Παπαϊωάννου, τον Χρίστο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.
  • Συνεχίζονται τα Crossover αλλά και ο διάλογος μεταξύ τεχνών με τα: “Classic Rock II” και την προβολή των ταινιών “Nightmare Before Christmas” του Τιμ Μπάρτον και “Shoulder Arms” του Τσάρλι Τσάπλιν με ζωντανή ερμηνεία μουσικής.
  • Οι συναυλιακές δράσεις συμπληρώνονται με την ανάδειξη έργων μουσικής δωματίου από τα διάφορα μουσικά μας σύνολα μεταξύ των οποίων τα:  Κουαρτέτο Eγχόρδων Aθηνών, Quintarco, Μetallon & Kουιντέτο Ξύλινων Πνευστών.
  • Συνεχίζεται για 3η χρονιά η Ακαδημία Νέων Μουσικών, με αποστολή την ένταξη νέων μουσικών στο πνεύμα της ορχήστρας, αλλά και την προετοιμασία τους για διεθνείς διαγωνισμούς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά η προπώληση εισιτηρίων για όλες τις συναυλίες.

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚΟΑ

 

πηγή: tospirto.net