Η ΗΡΩ ΣΑΪΑ

συναντά τις:

Μαρίκα Νίνου, Σπεράντζα Βρανά,

Μάγια Μελάγια και Μαίρη Λίντα

Με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΣΙΛΑ (μπουζούκι-τραγούδι)

και το συγκρότημα του

Επιμέλεια-παρουσίαση: ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Μια μουσική παράσταση που αναβιώνει τα θρυλικά μουσικά κέντρα της χρυσής δεκαετίας του 1950, με μιαν επιλογή από τα πιο αγαπημένα λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα τραγούδια.

Ο Λάμπρος Λιάβας μας προσκαλεί στο κοσμικό «Πίγκαλς» στην Ομόνοια, στην «Ταβέρνα του Καλοκαιρινού» στις Τρεις Γέφυρες, στην ονομαστή «Τριάνα του Χειλά» στη Λεωφόρο Συγγρού και στο περίφημο στέκι «Του Τζίμη του Χοντρού» στην Αχαρνών.

Εδώ θα συναντήσουμε τις τέσσερις «μεγάλες κυρίες» που άφησαν εποχή και έγραψαν η καθεμιά το δικό της κεφάλαιο στο ελληνικό τραγούδι: Σπεράντζα Βρανά, Μάγια Μελάγια, Μαρίκα Νίνου και Μαίρη Λίντα! Τις τέσσερις αυτές δυναμικές γυναικείες προσωπικότητες αναλαμβάνει να ενσαρκώσει η σπουδαία ερμηνεύτρια Ηρώ Σαϊα!

Στην παράσταση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περιπετειώδη ζωή τους, με έμφαση στον ρόλο και στη «φωνή» των γυναικών κατά την κρίσιμη και μεταβατική περίοδο-πέρασμα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη μεταπολεμική Ελλάδα. Η δεκαετία του 1950 είναι η εποχή που οι γυναίκες απόκτησαν για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, διεκδίκησαν δημόσιες θέσεις και μίλησαν πλέον ελεύθερα στα τραγούδια για τα αισθήματά τους σε πρώτο πρόσωπο!

Στο μπουζούκι -και όχι μόνο- ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι, τραγούδι, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση), με την ορχήστρα του!

Κείμενα-επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας.