Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μέντα 88» θα τιμήσει με μια μεγάλη συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα, ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συναυλία με τον τίτλο «Γιώργος Νταλάρας – Μουσικά γενέθλια – Duets» θα τραγουδήσουν μαζί του συνοδοιπόροι του ερμηνευτές, με τους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμπορεύθηκε αυτά τα 52 χρόνια της διαδρομής του στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και αξιόλογοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τραγουδώντας κλασικά αλλά και απρόβλεπτα ντουέτα, με τη συνοδεία, όπως πάντα, μιας εξαιρετικής ορχήστρας, αποτελούμενης από σπουδαίους μουσικούς.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον Γιώργο Νταλάρα, καταθέτοντας τις δικές της απόψεις για κείνον.

«Τον ευγνωμονώ και θα τον ευγνωμονώ για πάντα»

Ελεωνόρα θυμάσαι πότε άκουσες για πρώτη φορά τον Γιώργο Νταλάρα μέσα από τους δίσκους;
Ήμουνα πάρα πολύ μικρή. Μπορεί να είχα ακούσει και πολύ παλιότερα, γιατί γενικώς άκουγαν πάρα πολύ οι γονείς μου, αλλά και ο παππούς και η γιαγιά μου, με τους οποίους έμενα πολλές ώρες. Συνειδητά όμως άκουσα από τα έξι – επτά μου χρόνια. Έχοντας δηλαδή συναίσθηση ποιος είναι, τι είναι κλπ.

Ποια εποχή;
Ήταν περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Σε συναυλία του Νταλάρα θυμάσαι πότε πρωτοπήγες;
Σε συναυλία δεν θυμάμαι πότε πρωτοπήγα και δεν ξέρω αν ήταν συναυλία ή κάποιο κέντρο που πήγα για πρώτη φορά με την οικογένειά μου.

Εσύ τραγούδησες μαζί του για πρώτη φορά το 2004 στο «Αθηνών Αρένα» ή παλαιότερα;
Ναι, εγώ πρωτοτραγούδησα στην «Αρένα».

Μνήμες και εμπειρίες από τότε;
Εκατομμύρια μνήμες και το ’χω πει πάρα πολλές φορές παντού, σε όλες μου τις προσωπικές συνεντεύξεις, πως η επαφή μου με τον Γιώργο Νταλάρα μου άλλαξε πάρα πολύ τα δεδομένα. Συνειδητοποίησα, πως από ένα κορίτσι μου μου άρεσε το τραγούδι και που τραγουδούσα σχετικά καλά, ότι χρειάζεται πάρα πολύς δρόμος για να μπορέσω να κατακτήσω και το χώρο της μουσικής, μα και τα όνειρα τα δικά μου, τα προσωπικά. Τον ευγνωμονώ και θα τον ευγνωμονώ για πάντα, γιατί με έβαλε στα βαθιά αμέσως. Αρχικά φοβήθηκα, δεν το κρύβω, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε αυτό, αλλά μου έμαθε να θέλω, να προχωράω και να δουλεύω. Κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου, τον αγαπώ πολύ και τον θαυμάζω, τον λατρεύω, του έχω τρομερή εμπιστοσύνη σε ότι να μου πει. Στην ουσία εκεί πήρα την απόφαση. Η σχέση μου μαζί του, ο τρόπος που τον παρακολουθούσα να κάνει τη δουλειά με γοήτευσε και κατάλαβα ότι πέρα από το τραγούδι μου αρέσει και όλο το γύρω – γύρω της δουλειάς. Οπότε αυτό καθόρισε πολύ την προσωπική μου διαδρομή.

Τραγουδήσατε μαζί και στο studio για τη δισκογραφία. Θυμάμαι πρόχειρα το δίσκο της Εστουδιαντίνας «Δάκρυ στο γυαλί», το αφιέρωμα στον Ηλία Κατσούλη με τίτλο «Φεύγουν τα τραγούδια» κλπ. Εκεί πώς είναι η συνεργασία; Διαφέρει από τη σκηνή;
Νομίζω πως όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορά στη σκηνή, από το studio. Ειδικά ο κύριος Νταλάρας έχει μεγάλη οικειότητα με το studio. Εγώ δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να φτάσω σε αυτό το σημείο ακόμα. Είναι πολύ μεθοδικός και πολύ οργανωτικός μέσα στο studio. Εγώ έχω πάντα πάρα πολύ τρακ, δεν είμαι το πιο χαρακτηριστικό άτομο να μιλήσει για το πώς είναι ο Γιώργος Νταλάρας στο studio. Τον θαυμάζω πάρα πολύ κι ενώ θα μπορούσα να πω ότι έχουμε πια τη σχέση και τις επαφές μετά από όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχω καταφέρει ακόμα να ξεπεράσω το άγχος και το θαυμασμό μου και να είμαι πιο «κανονική». Κομπλάρω πάρα πολύ…

Ο τραγουδιστής δηλαδή δεν έχει ξεπεράσει δηλαδή το θαυμαστή…
Όχι δεν έχω ξεπεράσει και δεν θέλω να το ξεπεράσω. Μου αρέσει και το απολαμβάνω κι εγώ. Και χαίρομαι, γιατί κάθε φορά που βρίσκομαι μαζί του νιώθω ότι ξαναπαίρνω τη δύναμη κι ότι βρίσκομαι μ’ αυτόν που αγαπώ και θαυμάζω. Τον θαυμάζω σε συνολικό επίπεδο, όχι μόνο για το τραγούδι, τον θαυμάζω για πολλά πράγματα.

Κάτι ανάλογο αισθάνομαι κι εγώ, από τη δική μου θέση. Μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα ξεπεράσεις εύκολα. Από τη δισκογραφία 52 χρόνων, υπάρχει κάτι που θα ξεχώριζες, όχι τόσο με την έννοια του αγαπημένου, όσο της επιρροής που άσκησε πάνω σου;
Όχι δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, μου αρέσαν όλες οι δουλειές που έκανε και τα προσωπικά και οι συμμετοχές. Ότι έχει κάνει. Έχει τραγουδήσει όλο το ελληνικό ρεπερτόριο. Όταν αγαπάς το ελληνικό τραγούδι, είναι αδιανόητο να μην έχεις ακούσει τραγούδια που έχει τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας. Ακόμα και η δική του προσωπική αγάπη στο ελληνικό τραγούδι μ’ έχει επηρεάσει. Ο τρόπος δηλαδή που ο ίδιος αγκάλιασε και ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι.

Πώς νιώθεις που θα συμμετέχεις σε αυτή τη μεγάλη γιορτή στο Ηρώδειο;
Είμαι πολύ χαρούμενη, έχω πάρα πολύ αγωνία για χιλιοστή φορά που θα βρεθώ κοντά του, πόσο μάλλον τώρα που είναι και για κείνον. Θα προσπαθήσω να ξεπεράσω για λίγο το άγχος μου και να το χαρώ. Μ’ αρέσει που θα είμαι δίπλα του – και θα είμαι ούτως ή άλλως πάντα δίπλα του – οπότε θα προσπαθήσω να το απολαύσω, εάν το άγχος μου το επιτρέψει.

Τελικά, με δυο λόγια, ποιος πιστεύεις πως είναι ο ρόλος και η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι;
Αυτό που είπα πριν, ότι αγάπησε και ανέδειξε τον ελληνικό λόγο και την ελληνική μουσική με όλους τους τρόπους του, με την ερμηνεία του, με το παίξιμό του, με τις επιλογές του και με τη στάση του…
Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr