Σάρκα και οστά στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού δίνει η ομάδα Aspika, στην κεντρική σκηνή του Bios σε μια παράσταση που επιδιώκει να μας ταξιδέψει στον επίκαιρο όσο ποτέ λόγο του εθνικού μας ποιητή και στο άχρονο και σπαραχτικό βάθος της ποίησης του.

Ο ηρωικός αγώνας των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) ενέπνευσε το Διονύσιο Σολωμό να γράψει ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα στην ιστορία της ελληνικής ποίησης και λογοτεχνίας. ‘Ένας ύμνος στην ανθρώπινη ελευθερία σε μια σειρά από συγκλονιστικές εικόνες εντός και εκτός των τειχών του Μεσολογγίου και η εξιστόρηση ενός άνισου αγώνα εντός και εκτός του ανθρώπου που δε μπορεί να πάψει να διεκδικεί και να ονειρεύεται.

Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ποιητικά έργα του Σολωμού. Πρόκειται για ένα έργο ζωής, που το δούλευε πάνω από είκοσι χρόνια, χωρίς ποτέ να το ολοκληρώσει. Γράφτηκαν τρία διαφορετικά σχεδιάσματα ενώ το ποίημα εμφανίζεται με τέσσερις διαφορετικούς τίτλους: α) “Το Μεσολόγγι”, β) “Οι αδερφοποιτοί”, γ) “Το Χρέος” και δ) “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”. Στα τρία σχεδιάσματα προτάχθηκαν οι “Στοχασμοί” του ποιητή, γραμμένοι στα ιταλικά.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος. Δραματουργική Επεξεργασία : Ειρήνη Δράκου, Δημήτρης Μπίτος. Ερμηνεία: Ειρήνη Δράκου. Σκηνικά – Κοστούμια: Νόρα Δεληδήμου. Διαγραφική ηχητική εγκατάσταση: Λάμπρος Κουκούλης. Φωτισμοί: Νύσσος Βασιλόπουλος.

Πληροφορίες παράστασης: Bios Main. Διάρκεια παραστάσεων: Πέμπτη 16 Νοεμβρίου έως Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017. Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή
Ώρα έναρξης: 21.15. Διάρκεια: 50 λεπτά. Τιμή εισιτηρίου: 12 & 8 ευρώ (φοιτητικό). Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Bios (Πειραιώς 84, τηλέφωνο 210 3425335) και στο www.viva.gr http://www.viva.gr/tickets/?rn=1#filter=.theater

 

πηγή: tospirto.net