Μετά απο μια διετία διαδικτυακών προβολών, το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Με κεντρικό μήνυμα Το Φεστιβάλ επιστρέφει στο σπίτι του! οι διοργανωτές του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν το πλήρες πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής του σινεμά που θα πραγματοποιηθεί απο τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και online για όλη την Ελλάδα.

Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, οι θεατές απ’ όλη την Ελλάδα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Ταινία έναρξης & Ταινία λήξης

Η αυλαία του 62ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021με την ταινία Το γεγονός (L’Événement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, με την προβολή της ταινίας Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα(Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Διεθνές πρόγραμμα

Φέτος για πρώτη φορά, υπάρχουν τρία διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία.

Στο Διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχουν 14 ταινίες, στο διαγωνιστικό τμήμα «Γνωρίστε τους γείτονες» 12, ανάμεσά τους και 3 ελληνικές, ενώ διαγωνιστικό χαρακτήρα αποκτά και το Film Forward. Στο διεθνές πρόγραμμα εντάσσονται τα τμήματα: Ανοιχτοί Ορίζοντες και Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take, Ματιές στα Βαλκάνια, Ειδικές Προβολές, Round Midnight και NextGen.

Ελληνικές ταινίες

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 50 ελληνικές ταινίες, 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους. Οι 20 από αυτές θα προβληθούν σε πρώτη προβολή, ενώ εννέα ελληνικές ταινίες, περισσότερες από κάθε άλλη φορά, συμμετέχουν στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ.

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στο επίκεντρο το μοντάζ

«Κορμός» του φετινού Φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στην τέχνη του μοντάζ και έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του». Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη εννέα κορυφαίοι μοντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παραδώσουν masterclasses, εργαστήρια, να παρουσιάσουν προβολές, αλλά και για να συμμετάσχουν σε μια ειδική δίγλωσση έκδοση.

Εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclassesκαι workshops. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας Η Ευνοούμενη. Το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία, συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, με τιμητικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ. Ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σαρωτικής επιτυχίας La casa de papel. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή. Ο Σερβο-Αμερικανός Ρόλαντ Βάις, με συνεργασίες με τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ, κ.α. Ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία. Η πολυσχιδής Αμερικανίδα συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο η μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου, μια γυναίκα που έσπασε τα στερεότυπα και εδραιώθηκε στον ανδροκρατούμενο χώρο του μοντάζ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ειδικές εκδόσεις

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, το ΦΚΘ παρουσιάζει δύο ειδικές εκδόσεις: Το Α-Κατάλογο, που αποτυπώνει το στίγμα της 62ης διοργάνωσης και την ειδική έκδοση για το αφιέρωμα στο μοντάζ.

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020, του προγράμματος MEDIA και χορηγών, με το κόστος της φετινής διοργάνωσης να κυμαίνεται μεταξύ 800 και 850 χιλιάδες ευρώ.

Αφιερώματα, Αγορά και Podcasts

Το 62ο ΦΚΘ παρουσιάζει το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία Μπίνκα Ζελιάσκοβα και πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας έξι ταινίες της μικρού μήκους.

Στην Αγορά φιλοξενούνται δράσεις, βραβεία και συνεργασίες με πρέσβη τον παρουσιαστή, ηθοποιό και δημοσιογράφο Φώτη Σεργουλόπουλο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το νεοσύστατο διήμερο Agora Short Film Lab για ταινίες μικρού μήκους, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival. Θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου και σε αυτό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τρεις σκηνοθέτες που βραβεύτηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό της Δράμας (Χρυσός Διόνυσος Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας, Βραβείο Σεναρίου) και στο φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν (Μέγα Βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, Μέγα Βραβείο στο Lab Competition και Μέγα Βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό).

Επίσης το ΦΚΘ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το ICDN (International Casting Directors Network) και το Ready2cast, παρουσιάζουν το workshop «Auditioning Steps at the International Market», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Ακόμη, δεκαέξι ελληνόφωνα και αγγλόφωνα podcasts συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα podcasts, ενώ θα προβληθούν και 10 Podcasts εκτός συναγωνισμού.


Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ αναλυτικά και πληροφορίες για τις ταινίες στο www.filmfestival.gr.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.