Η αίθουσα συναυλιών Άρης Γαρουφαλής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχει φιλοξενήσει αμέτρητες διπλωματικές εξετάσεις, διαγωνισμούς, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις του ιστορικού ιδρύματος στο ημιτελές εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου στην οδό Ρηγίλλης.

Σήμερα, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Friends of Aliki Vatikioti for Music and the Arts στη μνήμη της σπουδαίας πιανίστας και παιδαγωγού Αλίκης Βατικιώτη, η αίθουσα Άρης Γαρουφαλής επιτέλους ολοκληρώθηκε και ξεκινά ένα νέο κύκλο ζωής στο Ωδείο Αθηνών.

Με τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της αρχιτεκτονικής ομάδας των Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη και του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου σε συνεργασία με τον ακουστικολόγο Gottfried Schubert, η νέα αίθουσα πληροί σήμερα όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης αίθουσας συναυλιών και ηχογραφήσεων υψηλής ποιότητας, χωρητικότητας 200 θέσεων.

Αφετηρία της ολοκλήρωσης και ανακαίνισης της μέχρι σήμερα ημιτελούς Αίθουσας Άρης Γαρουφαλής ήταν τα σχέδια και οι αισθητικές αρχές του Ιωάννη Δεσποτόπουλου σε ζωντανό διάλογο με τις ανάγκες ενός σύγχρονου φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού όπως το Ωδείο Αθηνών. Έτσι, στην νέα αίθουσα ενσωματώθηκαν οι πλέον σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές λύσεις, με στόχο την αυξημένη λειτουργικότητα των χώρων και τη διασφάλιση ενός ακουστικού περιβάλλοντος ιδανικού τόσο για ζωντανές συναυλίες όσο και για ηχογραφήσεις.

Η αίθουσα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια ενεργό εστία μουσικής δραστηριότητας στην καρδιά της Αθήνας, ιδίως στον τομέα της μουσικής δωματίου, φιλοξενώντας συστηματικά υψηλού επιπέδου μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου De Bach Au Jazz 2018 και το συνέδριο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML Greece).

Πρόγραμμα εκδηλώσεων εγκαινίων:

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, 20:30
Πανηγυρική εναρκτήρια συναυλία,
με την Ορχήστρα Academica Αθηνών
Σολίστ: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο)
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Αθηναίος
Έργα των Grieg, Λιάλιου, Λαυράγκα, Σκαλκώτα και Mozart
Eίσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, 20:30
Συναυλία παλαιάς μουσικής,
με το σύνολο Ex Silentio
Σολίστ: Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος), Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο)
Μουσική διεύθυνση: Δημήτρης Κούντουρας
Έργα από τους μεσαιωνικούς κώδικες Libre Vermell και Rossi- έργα των Corelli και Händel
Eίσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:00
Επίσημη τελετή εγκαινίων παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με τη συμμετοχή του Συνόλου ΚΥΚΛΟΣ
Έργα Stravinsky
Είσοδος μόνο με προσκλήσεις

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017, 20:30
Ρεσιτάλ τραγουδιού – αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας
Σολίστ: Bάσια Αλάτη (σοπράνο), Δημήτρης Μαρίνος (πιάνο)
Συναυλία βασισμένη στο ρεπερτόριο εξετάσεων της Μαρίας Κάλλας στο Ωδείο Αθηνών
Έργα των Händel, Mozart, Rossini, Brahms, Duparc, Pizzetti
Eίσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης

Η Μαρία Κάλλας στο Ωδείο Αθηνών
Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, 12-22 Δεκεμβρίου 2017, στη νέα πτέρυγα Αλίκη Βατικιώτη θα λειτουργεί έκθεση με θέμα Η Μαρία Κάλλας στο Ωδείο Αθηνών, με ανέκδοτο υλικό από το ιστορικό αρχείο του Ωδείου Αθηνών και του αρχείου Αρφάνη.

 

πηγή: tospirto.net