Ο 70χρονος διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Richard Misrach που η Wall Street Journal αποκαλεί τον πιο ενδιαφέροντα και πρωτότυπο Αμερικανό φωτογράφο της γενιάς του, ανέβασε στο διαδίκτυο εν μέσω καραντίνας μια εντυπωσιακή σειρά έγχρωμων φωτογραφιών που απεικονίζουν ζευγάρια σε ερημικές σχεδόν παραλίες.

 Ο Misrach δημιουργεί φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας και μάλιστα το έργο του περιγράφεται ως παράλληλο με αυτό των Γερμανών σύγχρονών του, Thomas Struth και  Andreas Gursky, ενώ θεωρείται ως «ένας από τους πιο διεθνώς φημισμένους φωτογράφους του 20ου αιώνα».

Η φωτογραφία του έχει αναφορές σε ζητήματα αισθητικής, πολιτικής, οικολογίας και κοινωνιολογίας, αλλά και στα ζητήματα της περιβαλλοντικής αλλαγής στο τοπίο εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Ο Richard Misrach είναι σε καραντίνα μαζί με τη γυναίκα του Μίριαμ, μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους και την περιγράφει ως εξής:

«Η δουλειά μου, μου δίνει έναν τρόπο να αντιμετωπίσω αυτό που συμβαίνει, ίσως ως θεραπεία. Σε κάποιο μικρό, προσωπικό επίπεδο, νιώθω σαν να κάνω κάτι. Σκέφτομαι τη σχέση με τη γυναίκα μου καθώς περνάμε την καραντίνα μαζί. Είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό που έχουμε μετά από 33 χρόνια – είμαστε τόσο άνετοι και μαζί σε αυτή τη σχέση για να μπορούμε να μιλήσουμε. Και όπως σκέπτομαι για εμάς τους δυο μαζί, απομονωμένους από όλους τους άλλους, -και αυτή η έννοια της κοινωνικής απόστασης-, αυτό με έκανε να αρχίσω να παρατηρώ εικόνες στο αρχείο μου με τρόπους που δεν γνώριζα στο παρελθόν. (Είναι συναρπαστικό, στην πραγματικότητα, πώς μια αλλαγή στον κόσμο αλλάζει ξαφνικά τον τρόπο που διαβάζει κανείς μια φωτογραφία.) Συνειδητοποίησα ότι είχα φωτογραφίσει πολλά “ζευγάρια” όλα αυτά τα χρόνια – φίλους, ρομαντικούς συντρόφους, γονείς και παιδιά, ακόμη και άτομα με τα σκυλιά τους – που αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων και σχέσεων. Αποκαλύπτουν όλες αυτές τις παραλλαγές της “κοινωνικής απόστασης” που παίζουν κανονικά στον πραγματικό κόσμο. Ανακαλύπτω νέες εικόνες κάθε μέρα καθώς κοιτάζω τη δουλειά μου».

Πηγή: www.elculture.gr