Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μνημονεύεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία δεν τον παραδέχτηκε ποτέ. Η 14η Φεβρουαρίου ως ημέρα των ερωτευμένων, όμως, καθιερώθηκε και στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του ’70, με πρωτοβουλία των ανθοπωλών.

Το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. Στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια.

Παρ’ όλα αυτά, ο ξενόφερτος Άγιος Βαλεντίνος μπήκε για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων. Όπως και να ‘χει, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως ο έρωτας γιορτάζεται (ή πρέπει να γιορτάζεται) καθημερινά και πως στο όνομά του έχουν γραφτεί ανεπανάληπτα τραγούδια…