Τη σύμπραξη rock συγκροτήματος με συμφωνική ορχήστρα που δεν τόλμησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόλμησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
 Ήταν το 2006 όταν, με τη φόρα της επιτυχίας των ζωντανών εμφανίσεων των Socrates στο Club 22, στη μουσική μου παραγωγή Magic Bus στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Πουλικάκος και οι Άσοι του Καράτε Νο2, καθώς και ο Σταύρος Λογαρίδης με το συγκρότημά του, αλλά και οι πετυχημένες εμφανίσεις τους στο Rodeo Club και στο Κύτταρο που είχε επαναλειτουργήσει, μια περίοδο που ήμουν πολύ κοντά στο συγκρότημα και ήμουν τρελαμένος με το μεγαλείο του, είχα μια ιδέα.
Πρότεινα στον Γιάννη Σπάθα και στον Αντώνη Τουρκογιώργη να δώσουν μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας, ώστε να παρουσιαστεί το μεγαλείο της μουσικής τους με ένα διαφορετικό ήχο. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει έως τότε στο χώρο αυτό, δηλαδή ένα rock συγκρότημα με συνοδεία ορχήστρας! Η τολμηρή για τα δεδομένα του Μεγάρου ιδέα ενθουσίασε τόσο το Γιάννη Σπάθα, όσο και τον Αντώνη Τουρκογιώργη, που μου έδωσαν το οκ να την προχωρήσω. Μάλιστα πρότειναν τον παλιό τους συνεργάτη και από τους κορυφαίους ενορχηστρωτές Τάσο Καρακατσάνη να αναλάβει τις ενορχηστρώσεις των κομματιών ειδικά για τη συναυλία αυτή.

Η επόμενη κίνηση ήταν να ενημερωθεί ο Νίκος Μαραγκόπουλος, καλλιτεχνικός υπεύθυνος της σειράς «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία παρουσιάζονται εναλλακτικές μουσικές προτάσεις στο χώρο. Η επαφή μου μαζί του ήταν θετική και του άρεσε από την πρώτη στιγμή η ιδέα να παρουσιάσουν οι Socrates μια άλλη πλευρά της μουσικής με δεδομένο ότι ήταν λάτρης των Socrates. Η συναυλία θα είχε εορταστικό χαρακτήρα για τα 35 χρόνια του συγκροτήματος. Το συγκρότημα έδειξε προτίμηση να διεξαχθεί στην τότε νέα αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής «Αλεξάνδρα Τριάντη». Μάλιστα είχε γίνει συμφωνία με το British Council να αναλάβει το οπτικό υλικό της συναυλίας, το οποίο θα επιμελούνταν ένας Άγγλος καλλιτέχνης και θα είχε γενικότερα συμβολή στη διαφήμιση της συναυλίας αυτής.

Το British Council επίσης θα τιμούσε τους Socrates Drank The Conium για την προσφορά τους στη μουσική και την αφοσίωσή τους στον αγγλικό στίχο σε όλη τη δισκογραφία τους (8 άλμπουμ και ένα box). Όλα αυτά αναγράφονταν στην επίσημη πρόταση που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην πρόταση για το ρεπερτόριο της συναυλίας αναφερόταν επακριβώς: Οι Socrates Drank The Conium θα παρουσιάσουν όλες τις επιτυχίες τους προσαρμοσμένες στο ύφος της συναυλίας με ειδικές ενορχηστρώσεις σε κομμάτια όπως τα: Starvation, Mountains, Queen of the Universe, Stray Dogs, Lady κ.α. Το συγκρότημα προτίθεται να χρησιμοποιήσει 12μελή ορχήστρα εγχόρδων για την οποία επιθυμεί τη συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.

Έτσι λοιπόν ήρθε η στιγμή που μαζί με τον Γ. Σπάθα και τον Α. Τουρκογιώργη θα συναντούσαμε στο γραφείο του τον Νίκο Μαραγκόπουλο. Στη διάρκεια της κουβέντας για την επιτυχία της συναυλίας ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της σειράς «Γέφυρες» πρότεινε να πλαισιωθεί το συγκρότημα από τουλάχιστον 4 πρωτοκλασάτους μουσικούς έγχορδων, τη συμμετοχή των οποίων και θα εξασφάλιζε ειδικά για αυτή την παραγωγή.

Τα μέλη των Socrates που θα συμμετείχαν στη συναυλία ήταν: Αντώνης Τουρκογιώργης (φωνή – μπάσο), Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα), Αστέρης Παπασταματάκης (keybords), Μάκης Γιούλης (ντραμς), Μαρκέλλα Παναγιώτου (φωνητικά).

Επίσης, ενημερώθηκε ο διευθυντής του Ηχογραφικού Κέντρου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Εσπιαλίδης, που ήταν επίσης λάτρης των Socrates και της κιθάρας του Γιάννη Σπάθα, ο οποίος πρόθυμα και με μεγάλη ικανοποίησή του θα αναλάμβανε την ηχογράφηση της συναυλίας.
SOCRATES RODEO 2006 004
Η επίσημη πρόταση έγινε και όλοι περιμέναμε με αγωνία να υλοποιηθεί και γινόντουσαν καθημερινές συζητήσεις για την επιτυχία της. Ωστόσο η απάντηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκου Τσούχλου, που έπρεπε να δώσει το τελικό Ο.Κ., ήταν δυστυχώς αρνητική.

Ο Γιάννης Σπάθας δεν πτοήθηκε και επειδή του άρεσε ιδιαίτερα το πρότζεκτ αυτό καθώς ήταν κάτι διαφορετικό στην καριέρα του συγκροτήματος, μου είπε «άσε θα το ψάξω με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ για να μην πάει χαμένη η ιδέα». Οι διαδικασίες στην ΕΡΤ ως γνωστό θέλουν αρκετό χρόνο για να πάρουν μπρος κι έτσι πέρασε ο καιρός μέσα σε πολλές άλλες δουλειές που είχε ο Γ. Σπάθας και έτσι η παραγωγή αυτή έμεινε πίσω, όπως και ένα ντοκιμαντέρ για τους Socrates το οποίο θα γινόταν επίσης με την ΕΡΤ και το παρακολουθούσε ο Γιάννης. Τελικά αυτό έγινε με την «Μηχανή του Χρόνου» αρκετά χρόνια μετά.

Τη σύμπραξη rock συγκροτήματος με συμφωνική ορχήστρα που δεν τόλμησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόλμησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2009, αν θυμάμαι καλά με τη σύμπραξη των Deep Purple με Συμφωνική Ορχήστρα, όπου παρουσίασαν το γνωστό έργο τους «Concerto For A Group»! Ακολούθησαν κι άλλες συναυλίες συμφωνικού rock μέχρι σήμερα, τόσο στο Μ.Μ.Θ. όσο και στο Μ.Μ.Α. αλλά δυστυχώς η ιδέα με τους Socrates κάηκε… Τι κρίμα.

 Συντάκτης: Γιάννης Αλεξίου
Πηγή: www.ogdoo.gr