Η «Μεγάλη Υπόσχεση» εξελίσσεται μέσα στα χρόνια μία από τις μεγαλύτερες και – δυστυχώς- λιγότερο γνωστές, εγκληματικές πράξεις της Ιστορίας του 20ού αιώνα: εκείνης της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σε μια απόπειρα να εξαλειφθεί ένα ολόκληρο έθνος το έτος 1915, η αρμένικη γενοκτονία σχεδόν κατάφερε να εξαφανίσει την ιστορία ενός λαού, εξαιτίας της συλλογικής άρνησης και της πολιτικής σκοπιμότητας.

«Είναι μια ιστορία που πιστεύω ότι απαιτεί να ειπωθεί κινηματογραφικά», σχολιάζει ο σκηνοθέτης Terry George (σκηνοθέτης ταινιών, όπως το In the Name of the Father και το The Boxer), ο οποίος ανέλαβε να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την ταινία «Η Μεγάλη Υπόσχεση». Χρησιμοποιώντας ως όχημά του έναν έρωτα, παρακολουθούμε όλα τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίσσονται εκείνη την εποχή, με πρωταγωνιστές τους Christian Bale, Oscar Isaac και Charlotte le Bon.

Το 1914, ο Μεγάλος Πόλεμος παραμονεύει και η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει. Η Κωνσταντινούπολη είναι έτοιμη να παραδοθεί στο χάος, όταν ένας φοιτητής ιατρικής (Oscar Isaac) φτάνει αποφασισμένος να φέρει τη μοντέρνα ιατρική στο χωριό της καταγωγής του στη Νότια Τουρκία.

Ένας φωτορεπόρτερ (Christian Bale) βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για να καλύψει γεωπολιτικά θέματα. Είναι ερωτευμένος με την Ana (Charlotte le Bon), μια καλλιτέχνιδα Αρμένικης καταγωγής την οποία συνοδεύει από το Παρίσι. Όταν όμως ο φοιτητής ιατρικής συναντήσει την Ana, η κοινή καταγωγή τους θα πυροδοτήσει ένα αμοιβαίο ερωτικό πάθος. Όσοι οι Τούρκοι συνασπίζονται με τους Γερμανούς και η Αυτοκρατορία στρέφεται βίαια εναντίον των εθνικών μειονοτήτων της, οι δύο άντρες διεκδικούν την ίδια γυναίκα. Πρέπει όμως να συμφιλιωθούν για να επιβιώσουν από τα γεγονότα που απειλούν τη ζωή τους. Έτσι, δίνουν μία μεγάλη υπόσχεση: να μείνουν ζωντανοί και να διηγηθούν την ιστορία όπως την έζησαν.

Η ταινία αυτή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, αλλά ο κλιμακούμενος εκφοβισμός από την πλευρά της κυβέρνησης της Τουρκίας, έβαζε τα σχέδια της σε διαρκή αναβολή. Βάσει υπολογισμών, μέσα σε εκείνη την επταετία υπολογίζεται ότι πέθαναν 800.000 με 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνείται ότι συνέβη η γενοκτονία, η οποία προκάλεσε την πρώτη προσφυγική κρίση του 20ου αιώνα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρμένικη κοινότητα θα ενστερνιστεί την ταινία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση την επίσημη τούρκικη αφήγηση. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα προβληθεί στην Τουρκία. Αν συμβεί, θα μείνω έκπληκτος», σχολιάζει ο σκηνοθέτης σχετικά με τις αντιδράσεις που αναμένει να έχει η ταινία του. «Ήθελα να κάνω μια ταινία με πολλούς διαφορετικούς ηθοποιούς ακόμα και από τη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, είχαμε μόνο δύο Τούρκους ηθοποιούς, πολλοί άλλοι φοβόντουσαν για τις δουλειές τους και τις καριέρες τους, πράγμα κατανοητό».

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

πηγή: tospirto.net