Η Γιέρμα είναι μία νεαρή γυναίκα που ζει σε μια αγροτική περιοχή στην Ανδαλουσία στις αρχές της δεκαετίας του ’30, σύμφωνα με το πρωτότυπο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το όνομα της μάλιστα στα ισπανικά, σημαίνει “στείρα”. Ο διακαής πόθος της για τη μητρότητα της γίνεται εμμονή και την οδηγεί τελικά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Ο αγαπημένος νέος σκηνοθέτης της Ευρώπη, ο Αυστραλός Σιμόν Στόουν, καταπιάνεται με το κλασσικό έργο του Λόρκα, ένα από τα πιο γνωστά έργα του κλασσικού θεατρικού ρεπερτορίου. Μεταγράφει όμως τη συνθήκη της Γιέρμα: την τοποθετεί στο Λονδίνο του σήμερα μετατρέποντάς την σε μία απεγνωσμένη ηρωίδα του 21ου αιώνα και δη σε μια 30χρονη λονδρέζα δημοσιογράφο που φτάνει στο έγκλημα από την απελπισμένη λαχτάρα της να κάνει παιδί.

«Σκοπός μου ήταν να δημιουργήσω μια τραγωδία γεμάτη ποίηση» σχολιάζει ο 33χρονος σκηνοθέτης που καλείται πλέον να κάνει έργα στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. «Κάνουμε θέατρο για να δείξουμε στους ανθρώπους τις ζωές των άλλων. Κρυμμένες ιστορίες που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι συμβαίνουν στον κόσμο μας. Κάνουμε θέατρο για να μπορούμε να συμπάσχουμε με ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας, κι ας μην τους συναντούμε στον δρόμο».

Τη Γιέρμα ερμηνεύει η πολυβραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός Billie Piper (βραβείο Olivier καλύτερης ηθοποιού για το 2017 ανάμεσα σε πολλά άλλα) και η παράσταση παίζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής είναι διθυραμβικές και πολλοί μιλούν για την «παράσταση της δεκαετίας».

Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την παράσταση μέσω δορυφορικής μετάδοσης απευθείας από το National Theatre την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στις 9:00 μ.μ. στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (με αγγλικούς υπότιτλους) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Info

12 Οκτωβρίου 2017
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη , Αθήνα
Τηλ.: 2107282333
Ωρα 21:00. Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.8 € (φοιτητικά) και 15 € Με αγγλικούς υπότιτλους

 

πηγή: ogdoo.gr