Στις 20 Μαρτίου 1969 o John Lennon και η Yoko Ono θα ενωθούν στο Γιβραλτάρ με τα δεσμά του γάμου.

Από τις 25 έως τις 31 του μήνα θα στήσουν στο δωμάτιό τους, στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ, «Κρεβάτι της Ειρήνης», διαμαρτυρόμενοι κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Θα συνομιλήσουν με δημοσιογράφους, κάμερες και μαγνητόφωνα θα αποτυπώσουν τη «στάση» τους.

Δυο μήνες αργότερα θα επαναλάβουν το Bed-In for peace στο Μόντρεαλ…

Στις 20 Οκτωβρίου στην Αμερική και στις 7 Νοεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κυκλοφορήσουν, μες τη χρονιά, το «Wedding album». Μια παράξενη εργασία όπου στο δίσκο βινυλίου φιλοξενούνταν στην πρώτη πλευρά ένα ιδιότυπο κομμάτι και στη δεύτερη ένα ηχητικό κολάζ.

Ήταν η τρίτη κατά σειρά πειραματική εργασία του ζευγαριού, καθώς η επιρροή της Γιαπωνέζας αβαντγκάρντ εικαστικού γινόταν ολοένα και πιο καταλυτική στον «τρόπο» του Βρεττανού.

Στο εξώφυλλο δεν αναγράφονταν καν τα ονόματά τους. Μέσα ,τα βινύλια ανέφεραν απλώς John and Yoko. Αυτός ήταν και ο τίτλος του σχεδόν 23λεπτου κομματιού όπου οι νεόνυμφοι, πάνω στους χτύπους της καρδιάς, «σαν αφρικανικά κρουστά», φωνάζουν ο ένας το όνομα του άλλου, άλλοτε θελκτικά κι άλλοτε απεγνωσμένα.

Το δεύτερο track, με τον τίτλο Amsterdam είναι μια 25λεπτη καταγραφή όσων συνέβησαν στη διαμαρτυρία.

Η πρωτοποριακή συσκευασία του δίσκου έφερε την υπογραφή του σχεδιαστή Τζον Κος. Υπήρχε μεταξύ άλλων ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού του γάμου τους, μία φωτογραφία ενός κομματιού από τη γαμήλια τούρτα τυπωμένη σε λευκό πλαστικό, αποκόμματα εφημερίδων με αναφορές στους νεονύμφους, σκίτσα της Όνο και στιγμιότυπα από το Γιβραλτάρ και το Άμστερνταμ.

Το άλμπουμ στη Βρετανία πήγε άπατο, ενώ στις ΗΠΑ έφτασε στο Νο178 για να εξαφανιστεί μετά από τρεις εβδομάδες από τα χαμηλά του πίνακα επιτυχιών…

Το ζευγάρι δεν κατάφερε να ιντριγκάρει τους άγνωστους φίλους του, να μοιραστούν μαζί τη χαρά που εκείνοι ένιωθαν για το δέσιμό τους.

Ο Lennon απ’ τον Σεπτέμβρη είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αφήσει τους Beatles. Άλλωστε και τα υπόλοιπα σκαθάρια -ο καθένας μόνος του, καμιά φορά και ως παρέα ο ένας με κάποιον άλλον- είχαν ξεχωριστές δραστηριότητες, προετοιμάζοντας την αυτόνομη πορεία τους. Οι αμέτρητοι θαυμαστές τους θα κατηγορήσουν την Yoko Ono για τη διάσπασή τους…

Το «Wedding album» κυκλοφόρησε ενισχυμένο το 1997, με τη μούσα του Lennon να έχει προσθέσει δικές της στιγμές…

Τώρα με αφορμή τα 50 χρόνια της «διαμαρτυρίας» στο ολλανδέζικο κρεββάτι του Χίλτον επανακυκλοφορεί στην αρχική μορφή του, με τη συμμετοχή και του label του Sean Lennon.

Κώστας Μπαλαχούτης
πηγή: ogdoo.gr