Είναι πραγματικά αξέχαστη η στιγμή που νιώθεις την ένταση και τη ρυθμική κίνηση των ποδιών ενός ολόκληρου ακροατηρίου, το οποίο αντιδρά στους ήχους του μελοποιημένου «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη. Μια στιγμή που αναμένουμε να ξαναζήσουμε στο Ηρώδειο στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου οπότε ανεβαίνει και πάλι η «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, ο οποίος κατόρθωσε να συσπειρώσει μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών και να δημιουργήσει μια πραγματικά συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση-ωδή στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.

 

Η λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» συνοδεύει έναν πολυπληθή θίασο από σπουδαίους ερμηνευτές –Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά– και ηθοποιούς –Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη– που ανεβαίνει επί σκηνής στο πλευρό του Γιώργου Βάλαρη. Ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των ερμηνευτών που θα συμμετέχουν στην παράσταση.

 

Οι μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 αποτελούν τον κύριο άξονα της παράστασης, σε συνδυασμό με διαχρονικές επιτυχίες του σπουδαιότερου εν ζωή Έλληνα συνθέτη, που λειτουργούν ως χορικά και ενωτικός κρίκος ανάμεσα στα υπόλοιπα μέρη.

 

Όπως έχει δηλώσει στο «α» ο Γιώργος Βάλαρης: «Ψάχνοντας να βρω τους συνδέσμους ανάμεσα στις μικρές ιστορίες των τραγουδιών που θα οδηγήσουν στη “μεγάλη ιστορία” κατέληξα στη σπουδαία και άρρηκτα συνδεδεμένη με το μουσικό του έργο ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη».

Εκτός από τα ποιητικά κείμενα του μεγάλου μουσουργού, που παρουσιάστηκαν φέτος για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή, ένα κομμάτι της παράστασης αποτελούν και πεζά κείμενα του ίδιου του Γιώργου Βάλαρη, που, όπως έχει δηλώσει: «Σκιαγραφούν την ταυτότητα του πάντα υπερήφανου Έλληνα, που, όμως, άγεται και φέρεται από την διαχρονική εξάρτηση της χώρας από εξωτερικούς παράγοντες και πολιτικούς ηγέτες, εστιάζοντας στο αέναο της ελληνικής παράδοσης, που δεν παύει να κυλάει στις φλέβες μας, κι αυτό φαίνεται μέσα και από τη μουσική και τους στίχους του Μίκη Θεοδωράκη που ήταν, είναι, και θα είναι ο κατεξοχήν Έλληνας μουσικοσυνθέτης».

Προπώληση μέσω ticketservices.gr

Συντάκτρια: Χρύσα Πασιαλούδη
Πηγή: www.athinorama.gr