Τρεις ναοί της Αττικής, όλοι τους σπουδαία δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» και ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους πιστούς… θεατρόφιλους.

 
Μονή Δαφνίου
Μονή Δαφνίου

Η Μονή Δαφνίου στις παρυφές του Άλσους Χαϊδαρίου αποτελεί το μεγαλύτερο βυζαντινό μοναστήρι της Αττικής, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αξιολογείται ως σπουδαιότατο βυζαντινό μνημείο, κυρίως χάρη στην αρχιτεκτονική και στον υψίστης ποιότητας ψηφιδωτό διάκοσμό της, και συγκαταλέγεται στα προστατευόμενα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα, και οι ανασκαφές μαρτυρούν πως έχει χτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχαίου ιερού του Δαφνίου Απόλλωνα. Στις 25/7, θα υποδεχτεί την παράσταση του έργου «Το αμάρτημα της μητρός μου» σε σκηνοθεσία της Δανάης Ρούσου και ερμηνεία της Ρένας Κυπριώτη. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα θεατρικής απόδοσης του διηγήματος του Βιζυηνού στην αγγλική γλώσσα (βασισμένη στη μετάφραση του Γουίλιαμ Γουάιατ), που έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία στην Αμερική.

Ο αξιοπρόσεκτος διάκοσμος και οι δεξιοτεχνικές τοιχογραφίες έδωσαν στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Γαλάτσι το προσωνύμιο Ομορφοκκλησιά, ενώ για τον ίδιο λόγο οι ειδικοί την αποκαλούν «μουσείο αγιογραφίας». «Έχει ένα μυστήριο, λες και δεν το ’κανε χέρι ανθρώπου», έγραψε ο Κόντογλου για τον Παντοκράτορα του ναού που ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1921. Χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα, αλλά τα παλαιοχριστιανικά τείχη μαρτυρούν πως ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε παλαιότερα θεμέλια. Αν και κανονικά επισκέψιμος μόνο κατά την παραμονή και ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, έχετε την ευκαιρία να δείτε εκεί μία από τις παραστάσεις του «Αμαρτήματος της μητρός μου» στις 28/7.

Άγιος Γεώργιος
Άγιος Γεώργιος

«Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός»

Από την ανάγκη προσφοράς περισσότερων open air επιλογών λόγω του ιδιαίτερου –ελέω πανδημίας– καλοκαιριού, το Υπουργείο Πολιτισμού εμπνεύστηκε τη δράση «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός», που θα τρέχει από τις 18 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου σε αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, πενήντα πέντε παραγωγές θα παρουσιαστούν σε εκατόν έντεκα αρχαιολογικούς χώρους και τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από τη Θράκη ως την Κρήτη και από την Κέρκυρα ως τη Ρόδο. Συναυλίες, μουσικές παραστάσεις, θεατρικά δρώμενα και εικαστικές εγκαταστάσεις απαρτίζουν αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα που επιχειρεί να ενώσει σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού το αρχαίο παρελθόν με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι η δράση να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να καθιερωθεί ως ένας από τους πολιτιστικούς θεσμούς του ελληνικού καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, με μοναδικό κόστος το αντίτιμο του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου.

Συντακτρια: Τώνια Καράογλου
Πηγή:www.athinorama.gr