Με μια απλή παρατήρηση της καθημερινότητας, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει πως ο ρυθμός βρίσκεται παντού: στις σκέψεις μας, την κοινωνία, στις τέχνες, στον τρόπο της συμπεριφοράς και της κίνησής μας στον χώρο.

Κυρίως όμως, ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός, αποτελείται από σύνολα ρυθμών οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση, σε μια μόνιμη προσπάθεια επιβολής του ενός έναντι του άλλου.
Σε μια αέναη αντιπαράθεση του ενδογενούς και του εξωστρεφούς.
Οπουδήποτε υπάρχει ρυθμός υπάρχει μέτρο, και μέτρο σημαίνει την υποχρέωση στο κοινωνικό πλαίσιο.
Η ανθρώπινη φύση όμως είναι εκείνη η όποια μπορεί να συμπαρασύρει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία περνούν συνεχώς από την εύρυθμη κατάσταση, εκείνη της αρμονίας, στην αρρυθμία.
Και τότε μόνο αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των ρυθμών, καθώς ένας από αυτούς αναδύεται επιβάλλοντας την ύπαρξή του.
Έτσι και η κάθε παράσταση, μας φανερώνει συμπεριφορές. Τις ρυθμικές κορυφές συμπεριφοράς ανθρώπων οι οποίοι είναι ασθενείς ψυχικών νοσημάτων. Και έχουν φωτογραφηθεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να αποκαλύπτονται οι ρυθμοί που έχοντας
επιβληθεί, δημιουργούν καταστάσεις μοναδικότητας.
Μας φανερώνουν τον ιδιόλεκτο τρόπο που καθένας τους εκφράζει τον ψυχισμό του.

Η «ΠΥΞΙΔΑ» ΑΜΚΕ είναι Φορέας Ψυχικής & Κοινωνικής Υποστήριξης, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Το 2006 ξεκίνησε τη λειτουργία του Οικοτροφείου «ΘΑΡΑΠΑΥΣΗ», στο Δήμο Πειραιά, επί της οδού Φωκαίας 3, του οποίου η λειτουργία
εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006, “ΨΥΧΑΡΓΩΣ” Β Φάση. Στο Οικοτροφείο φιλοξενούνται 15 άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα ηλικίας άνω των 56 ετών.
Το 2012 ξεκίνησε την λειτουργία ενός Προστατευόμενου Διαμερίσματος, στην οδό Σουηδίας 1 Α στα Καμίνια, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013». Στο Προστ.
Διαμέρισμα φιλοξενούνται 4 ψυχικά ασθενείς με υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας άνω των 56 ετών, με σκοπό την ψυχοκοινωνική και επαγγελματική επανένταξη τους.
Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας ο Φορέας «ΠΥΞΙΔΑ» ΑΜΚΕ σε συνεργασία με τον Φωτογράφο κ. Κώστα Μαρκεσίνη σχεδίασε την παρούσα έκθεση φωτογραφίας μέσω της οποίας προσπαθεί να αναδείξει την εξέλιξη και την βελτίωση των ενοίκων που φιλοξενούνται στις Μονάδες του, και ποζάρουν φανερώνοντας τον ψυχισμό τους
με τρόπο ιδιόλεκτο.

CV : Ο Κώστας Μαρκεσίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Η ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε στο πλαίσιο της αναζήτησης της εικαστικότητας σε πράγματα όπου η ίδια τα έβγαζε από το καλούπι της ύπαρξής τους. Από το 2013 υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού GO FOR MORE σε Ελλάδα και Γερμανία ως φωτογράφος και μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε φωτογραφήσεις Ελλήνων καλλιτεχνών. Το 2015 ολοκληρώνει τον κύκλο μαθημάτων ιστορίας της τέχνης στον πολιτιστικό χώρο της Arte και ασχολείται έως σήμερα με το εικαστικό μέρος της
φωτογραφίας. Στην πορεία του χρόνου και μέσα από τη συμμετοχή του σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων είναι πλέον ώριμη η πραγματοποίηση της πρώτης ατομικής του έκθεσης. Μιας έκθεσης που στοχεύει στην ανάδειξη στοιχείων συμπεριφοράς που αποκλίνουν ή λανθάνουν από το γενικό κανόνα. Για το φωτογράφο το πορτραίτο δεν δημιουργείται στη μηχανή αλλά μπροστά και πίσω από αυτή. Έτσι και το έργο αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια διαδικασία διαλόγου της παράστασης και του παρατηρητή της.

 

Εικαστικός Χώρος Έκθεσης  Trii Art Hub,  Δράκου 9, Κουκάκι (πλησίον μετρό Συγγρού-Φιξ)

Ώρες  Λειτουργίας: Παρ, Σαβ ,Δευτ, Τριτ 17:00-21:00 & Κυρ. 10:00-14:00

Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 & ώρα 19:00
Διάρκεια: 19 Ιανουαρίου μέχρι 23 Ιανουαρίου  2018

Υπεύθυνη Φορέα : Ζώτου Λαμπρινή

Τ:  2104828162    F:  2104826064    E:  [email protected]    W: www.pixidamko.gr