Συνέντευξη στο ogdoo.gr έδωσε ο Κωστής Μαραβέγιας, λίγο πριν τη συναυλία του στην Πλατεία Νερού στις 16 Ιουνίου.

Τι «σταθερές» και τι διαφορετικό, ενδεχομένως θα έχει η συναυλία στην Πλατεία Νερού;
Σταθερές θα είναι η ενέργεια της μπάντας και της δικής μου, η δίψα για μουσική και τραγούδι. Επιθυμία μου η ουσιαστική συνάντηση με το κοινό, με τους φίλους μας, που απ’ ότι δείχνει η προπώληση θα είναι σε μια κατάμεστη Πλατεία Νερού, η μεγαλύτερη συναυλία σε όγκο που έχουμε δώσει ποτέ. Νιώθω τεράστια συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την αγάπη του κόσμου, μάλιστα αν σκεφτεί κανείς πως κάμποσα χρόνια πριν, μετά βίας μαζευόμασταν 20-30 άνθρωποι στο θρυλικό Μπαράκι του Βασίλη στη Διδότου. Τώρα τι διαφορετικό θα υπάρχει, πιστεύω πως κάθε συναυλία είναι μοναδική και διαφορετική. Γινόμαστε όλοι κοινωνοί ενός θεάματος που δεν μπορεί να επαναληφθεί ούτε μπορεί να είναι ποτέ το ίδιο.

Ποιοι παράγοντες είναι καθοριστικοί για να «γράψει» μια παράσταση;
Καλές καιρικές συνθήκες, μια καλοκαιρινή με ωραία θερμοκρασία μέρα, η ζεστή ανταπόκριση του κοινού με έξω καρδιά τραγούδι και γενναιόδωρο χειροκρότημα, η καλή διάθεση από εμάς. Πάνω απ όλα αυτό. Η καλή διάθεση. Είναι τόσο απλό να πάνε όλα καλά και όχι μόνο στις παραστάσεις αλλά παντού, αν υπάρχει καλή διάθεση και θετικότητα.

Λέγεται κάποιες φορές, πως όταν το κοινό ασχολείται περισσότερο με την προσωπική ζωή ενός καλλιτέχνη, τότε κάπου αυτός ότι είχε να δώσει στην τέχνη του το έδωσε. Το συμμερίζεσαι και πως σκοπεύεις να αποφύγεις τον κίνδυνο;
Δεν συμφωνώ. Έτερον εκάτερον. Δεν πιστεύω σε αυτά τα στερεότυπα που είναι σχεδόν αφοριστικά, όπως ότι η τηλεόραση αλλοιώνει την ποιότητα του προβεβλημένου, ή ότι για να ανέλθεις χρειάζονται τα “κυκλώματα” ή και αυτό που λέτε πως αν γίνεις αντικείμενο κουτσομπολιού σημαίνει πως η έμπνευση πάει περίπατο. Δεν κάνω καμιά εξεζητημένη ζωή για να παρατήσω τη δημιουργικότητά μου, ούτε τροφοδοτώ ο ίδιος τα μέσα με τα προσωπικά μου. Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να κρύβομαι από προσώπου γης επειδή τυγχάνει να υπάρχει ενδιαφέρον από μέσα που πριν με αγνοούσαν, κυρίως λόγω της προβολής μέσω του Voice και της ευρύτερης αναγνωρισιμότητας. Αγαπώ τη ζωή, αγαπώ τον έρωτα, αγαπώ τη σύντροφό μου και κυρίως αγαπώ τη μουσική όσο τίποτε άλλο. Εφόσον λοιπόν δεν προσβάλω κανέναν με τις επιλογές μου, θα τις χαίρομαι και θα τις βιώνω χωρίς ενοχές και ανασφάλειες. Τέλος να είστε σίγουροι, πως αν ποτέ αισθανθώ πως δεν έχω τίποτα να δώσω πια μουσικά, θα κάνω ένα ωραίο αποχαιρετιστήριο φινάλε και θα αποσυρθώ σε ένα όμορφο μέρος κάνοντας κάτι άλλο. Πάντα το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου από τότε που ξεκίνησα. Η επιτυχία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. Κάνω μόνο τα πράγματα που με κάνουν χαρούμενο.

Πως γίνεται και όλα όσα «ζόρικα» καθημερινά βιώνουμε να μην περνάνε στο τραγούδι; Και όταν αυτό συμβαίνει –τηρουμένων λιγοστών εξαιρέσεων- να μην αγγίζουν το ευρύ κοινό;
Κάνετε λάθος. Ελάτε σε κάποια συναυλία μου για να δείτε την απήχηση της “παρεξήγησης του Φάουστ”, ή του “Komasusu” ή της “Καταιγίδας” ή του “Καραγκιόζη” του Σαββόπουλου αλλά και πολλών άλλων. Είναι από τις πιο δυνατές συναυλιακές στιγμές. Είναι άδικο για τις νεότερες γενιές για παράδειγμα, να τις χαρακτηρίζουμε έτσι εύκολα “απολιτίκ” ή αναίσθητες. Γνωρίζοντάς τους και συνομιλώντας μαζί τους, στις συναυλίες ή και αλλού, ανακαλύπτω μια ευαισθητοποιημένη, καλλιεργημένη και γεμάτη ενέργεια για ζωή γενιά που μεγάλωσε σε αντίξοες συνθήκες αλλά ονειρεύεται και δημιουργεί κόντρα στην κρίση και το ζοφερό κλίμα της καθημερινότητας. Το ραδιόφωνο σίγουρα δεν είναι ενδεικτικό για να καταλάβει κάποιος την απήχηση των διαφορετικών τραγουδιών, αυτών με θεματολογία πέραν της αγάπης και του έρωτα. Ο μόνος τρόπος να το διαπιστώσει κάποιος είναι να βρεθεί σε συναυλίες.

Τα καλοκαιρινά σχέδια σου;
Συναυλίες παντού. Μάλλον φέτος διανύω το πιο παραγωγικό -συναυλιακά εννοώ- καλοκαίρι.
afisa Plateia nerou sk

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ogdoo.gr