Πραγματικά άξιο απορίας για μένα, πώς ο Κώστας Μακεδόνας, όντας και ο ίδιος σημαντικός λαϊκός τραγουδιστής, δεν έτυχε να συνεργαστεί ποτέ με τον Δημήτρη Μητροπάνο, είτε επί σκηνής, είτε δισκογραφικά.

Όμως, καθώς πλησιάζει κι εκείνος τα 30 χρόνια στο τραγούδι, υπήρξαν λίγες φορές που οι δυο τους βρέθηκαν μαζί σε πολυσυμμετοχικές συναυλίες -όπως το αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση στο ΣΕΦ, στις 11 Μαρτίου 2002 και η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία στο Σύνταγμα, στις 26 Απριλίου 1999- που ήταν αρκετές για τον Κώστα Μακεδόνα να «εισπράξει» αυτό που απέπνεε ο Δημήτρης Μητροπάνος στους συνεργάτες, αλλά και το κοινό του.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», ο Κώστας Μακεδόνας συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τη δική του «εικόνα» για ‘κείνον.

Αν και δεν είχατε συμπράξει στο παρελθόν, παρά μόνο ίσως σε κάποιες αφιερωματικές συναυλίες, ποια είναι η εικόνα που έχεις σχηματίσει στο μυαλό σου για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Δημήτρη Μητροπάνο;
Αυτό που θυμάμαι από το Δημήτρη Μητροπάνο, αν και πραγματικά είχαμε βρεθεί και συμπράξει ελάχιστες φορές, είναι ότι καταρχάς ήταν Άνθρωπος με Α κεφαλαίο. Κύριο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ένιωθες ότι αυτός ο άνθρωπος σου λέει αλήθεια, είτε όταν σου μιλάει, είτε όταν τραγουδάει. Ο Μητροπάνος τραγουδούσε με την ψυχή του. Οι παλιοί «σοφοί γέροντες» σ’ αυτή τη δουλειά λέγανε ότι για να πετύχεις στο τραγούδι χρειάζεσαι φωνή, μυαλό και ψυχή. Ο Μητροπάνος τα διέθετε και τα τρία, αλλά η ψυχή του ήταν αυτή που ξεχώριζε, γιατί κάθε λέξη που τραγουδούσε έβγαινε μέσα από εκεί.

Πού οφείλεται η τεράστια ανταπόκριση που έδειξε το κοινό προς τη συναυλία, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί σε λίγες μόλις βδομάδες μετά την έναρξη της προπώλησης;
Πιστεύω πως όλη αυτή η τεράστια ανταπόκριση οφείλεται στην αλήθεια και στο πάθος που έβγαζε με τις ερμηνείες του, κάτι που ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και αυτό τον έκανε ξεχωριστό στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Φυσικά να μην υποβαθμίσουμε και το γεγονός ότι έχει τραγουδήσει εξαιρετικά τραγούδια.

Υπάρχουν τραγούδια του που έχεις «ζηλέψει» και θα ήθελες να τα έχεις τραγουδήσει πρώτος;
Υπάρχουν τραγούδια του που έχω αγαπήσει και που χαίρομαι που τα τραγούδησε εκείνος πρώτος, γιατί ακούγοντάς τα μέσα από τις δικές του ερμηνείες, κατάφερα να τα αγαπήσω κι εγώ. Ήταν καθοριστικός ο τρόπος που τα τραγούδησε. Γι’ αυτό το λόγο έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Μπορεί αν τα ‘χα τραγουδήσει εγώ πρώτος ή κάποιος άλλος να μην είχανε την ίδια τύχη.
spania 00
Πώς νιώθεις συμμετέχοντας στο αφιέρωμα αυτό;
Νιώθω πολύ χαρούμενος και πολύ συγκινημένος για τη συμμετοχή μου στο αφιέρωμα αυτό που διοργανώνει ο Μέντα. Είναι πολύ όμορφο που τόσοι εκπρόσωποι της επόμενης γενιάς θα τραγουδήσουμε τα αγαπημένα τραγούδια και θα θυμηθούμε το Δημήτρη Μητροπάνο μέσα σε μια μεγάλη γιορτή. Ούτως ή άλλως τους μεγάλους καλλιτέχνες είναι καλύτερα να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε με γιορτές και όχι με μνημόσυνα.
image 1 1366

* Η μεγάλη συναυλία του Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr