Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πολλά χρόνια τώρα, ασχολείται επαγγελματικά με αυτό που αγαπά περισσότερο: το τραγούδι και κυρίως το λαϊκό. Παράλληλα, παίζει κιθάρα αλλά γράφει και δικά του τραγούδια. Έχει προσωπικές δισκογραφικές δουλειές στο ενεργητικό του και πολλές συνεργασίες με σπουδαία ονόματα του χώρου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία «Δημήτρης Μητροπάνος: Η επόμενη γενιά», ο Κώστας Τριανταφυλλίδης συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον μεγάλο ερμηνευτή, καταθέτοντας τη δική του «εικόνα» για ‘κείνον, με βάση τις ερωτήσεις μας.

Ήσουν πάνω από 2 χρόνια κοντά του. Μίλησέ μας για το ξεκίνημα της συνεργασίας σας και την πορεία της.
Σεπτέμβρη του 2009 άκουσα πως γίνεται ακρόαση στην «Ιερά Οδό» για το σχήμα του χειμώνα, Μητροπάνος – Πέγκυ Ζήνα. Είχα βρεθεί άλλη μια φορά σε ακρόαση και δεν είχα τις καλύτερες αναμνήσεις, ύστερα σκεφτόμουν πως υπάρχει περίπτωση να είναι κι ο Μητροπάνος από κάτω, αγχώθηκα λίγο, «άστο» είπα μέσα μου. Την ημέρα της ακρόασης, όμως, ξεκίνησα να πάω για μια δουλειά, στη διαδρομή πέρασα από την Ιερά Οδό, σταμάτησα απ’ έξω, πλήθος κόσμου μαζεμένο, οι περισσότεροι τραγουδιστές. Χωρίς πολλές σκέψεις δήλωσα συμμετοχή. Ένα τραγούδι κι ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.

Ευτυχώς δεν ήταν ο Μήτσος εκεί. Ήταν όμως την επόμενη, όταν μου είπε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου πως πρέπει να ξαναπάω για την τελική επιλογή. Μπροστά μου καθόταν με τους συνεργάτες του. Τραγούδησα «Καλύτερα μαζί σου και τρελός». Τον είδα να χαμογελάει με ένα πεντακάθαρο βλέμμα, άναψε και τσιγάρο. Όταν ολοκληρώθηκε η ακρόαση η Μαργαρίτα μου ανήγγειλε πως είχα επιλεχθεί να είμαι μαζί τους.

Αρχίσαμε πρόβες, ήταν σχεδόν κάθε μέρα εκεί σοβαρός, απλός με χιούμορ, γεμάτος καλοσύνη και γενναιοδωρία. Κι αυτό που ξεχώριζε ήταν πως ακόμα και στην πρόβα άκουγες την ψυχή του, λες κι έκανε στάση στο λαρύγγι του πριν βγει.

Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία μας. Ολοκληρώνουμε μια σαιζόν στην Ιερά Οδό, που δε χρειάζεται να πω αν είχε επιτυχία ή όχι. Πηγαίνουμε στη Θεσσαλονίκη, μετά στη Νέα Υόρκη για μια μεγάλη παράσταση στο Radio City, με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, την Ευδοκία Καδή και τη Βάλια Σωμαράκη. Μετά κάνουμε κάποιες συναυλίες, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ κτλ. Και η επόμενη χρονιά μας βρίσκει πάλι στην Ιερά Οδό με την Πέγκυ Ζήνα.

Ήταν τόσο γενναιόδωρος απέναντί μου, που μοιραζόμουν μαζί του τη μια χρονιά το «Κλείνω κι έρχομαι» και το «Για να σ’ εκδικηθώ» την άλλη, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχα και δικά μου τραγούδια στο πρόγραμμα. Όταν ξεκίνησε να δουλέψει με Κότσιρα & Μπάση, οπότε και δε χωρούσε άλλη αντρική φωνή, με καλούσε να συμμετέχω σε όποια παράσταση έκανε εκτός του Κέντρου Αθηνών, όπου εμφανίζονταν.

Αν και είχες συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα και πριν το Μητροπάνο, τι θα έλεγες πως ήταν αυτό το στοιχείο που τον έκανε να ξεχωρίζει στα δικά σου μάτια;
Τολμώ να πω ότι άνθρωπο σαν το Μητροπάνο στη δουλειά εγώ δεν έχω ξαναγνωρίσει. Αυτός και η Μοσχολιού, οι οποίοι, βέβαια, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, το Γιώργο Ζαμπέτα. Έχουν τον ίδιο δάσκαλο. Τους διακρίνει και τους δύο η ίδια μπέσα. Δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο.

Η υστεροφημία ήταν κάτι που ενδιέφερε ιδιαίτερα τον Δημήτρη Μητροπάνο. Θεωρείς πως κατάφερε να την πετύχει στο βαθμό που του αξίζει;
Δεν ξέρω αν τον ενδιέφερε η υστεροφημία του, κάποιες φορές μου έδινε την εντύπωση πως δεν καταλάβαινε το «μέγεθός» του. Σίγουρα φεύγοντας απ’ τη σκηνή δεν πήρε ποτέ τα φώτα μαζί του. Έγινε μύθος εν ζωή κι ό,τι και να πει κανείς για τον Μητροπάνο σίγουρα θα αφήσει κενά. Η αγάπη του κόσμου ήταν τόσο έκδηλη και συνεχίζει να είναι στον ίδιο βαθμό. Ένωσε γενιές ο Μητροπάνος, συνεχίζει να το κάνει.

Τι σου λείπει περισσότερο από εκείνον;
Πολλά μου λείπουν, οι συζητήσεις μας για την πολιτική, τον Ολυμπιακό, τη μουσική, τα τραγούδια, οι ιστορίες που έλεγε. Πιο πολύ όμως μου λείπει το βλέμμα του. Η καλοσύνη, η δύναμη κι ευγένεια που έβλεπα στα μάτια του.
mitropanos triantafyllidis
Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σου στο συγκεκριμένο αφιέρωμα;
Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχω στο αφιέρωμα, φοβάμαι λίγο τη συγκίνηση, είναι και το Ηρώδειο με τον Παρθενώνα από πάνω χώρος που προκαλεί δέος… Νομίζω πως θα είναι πολύ ξεχωριστή βραδιά. Σημαίνει παρά πολλά σε σχέση με τον Μήτσο, είναι αυτά που μου χάρισε και δεν πρόλαβα να επιστρέψω σε έναν αγαπημένο φίλο, σπουδαίο τραγουδιστή, συνεργάτη και δάσκαλο. Σε έναν υπέροχο άνθρωπο!

* Η μεγάλη συναυλία του Μέντα θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 21:00. Μάθετε περισσότερα εδώ

 

Διαβάστε περισσότερα στο ogdoo.gr