Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ελλάς η χώρα των ονείρων».

Η μουσική γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller – Sehn (1960-1961) που είχε θέμα την Ελλάδα. Η μηχανή τριγύριζε μέσα στους κάμπους και τα βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, περνούσε από την Αθήνα και κατέληγε σ’ όλα τα νησάκια που συνθέτουν την ευγενική οικογένεια του Αιγαίου. Το έργο αυτό περιέχει μουσικούς αυτοσχεδιασμούς μέσα στον ελληνικό χώρο και τραγούδια.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα: «Κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι Χωρίς όνομα», «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός Ονείρων».

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ

Σκηνική μουσική για το έργο του Bertold Brecht. Έργο 12 (1956). Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης.

Μετάφραση Οδυσσέας Ελύτης. Σκηνοθεσία Κάρολος Κουν. Σκηνικά – Κουστούμια Γιώργος Βακαλό.

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

Έργο 15 (1959-1960)

Κύκλος τραγουδιών για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1959. Η παράσταση ανέβηκε από το «Νέο Θέατρο» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και της Μαρίας Αλκαίου, το έργο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Οι στίχοι των 8 τραγουδιών είναι του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Σκηνοθεσία Βασίλης Διαμαντόπουλος. Σκηνικά Γιώργος Βακαλό.

ΑΠΟΨΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ

Έργο 18 (1961-62)

Για Μικρή Ορχήστρα, Χορωδία και δύο γυναικείες φωνές. Μουσική & τραγούδια για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Luigi Pirandello. Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις. Η παράσταση ανέβηκε από το Θέατρο Αθηνών (1961-62).

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυράτ
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δημήτρης Μυταράς

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Βούλα Ζουμπουλάκη και ο Δημήτρης Μυράτ.

ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

Έργο 20, (1962). Μουσικό έργο που ανέβηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν, σε κείμενα Μάνου Χατζιδάκι με την συνεργασία του Αλέξη Σολομού, Μίνου Αργυράκη και Μανόλη Καστρινού. Σκηνικά – κοστούμια Μίνου Αργυράκη, χορογραφίες Μανόλη Καστρινού. Πρωταγωνιστούσε ο Δημήτρης Χορν. Τα τραγούδια της παράστασης ήταν σε στίχους Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Σολομού και Μάνου Χατζιδάκι.

Η Οδός Ονείρων ήταν ένα ιδιότυπο μιούζικαλ. Μια σειρά από νούμερα, τραγούδια, χορευτικά δρώμενα που συνοδεύονταν από τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την προβολή ενός μικρού φιλμ (πρωτοφανές για τα θεατρικά δεδομένα της εποχής) με πρωταγωνιστή τον Μάνο Χατζιδάκι την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Μίνω Αργυράκη.

Όχι μόνο στην σκηνή, αλλά και γύρω στην πλατεία δέσποζαν τα γεμάτα χιούμορ σκηνικά του Αργυράκη. Το κάθε τι που διαδραματιζόταν αφορούσε στους κατοίκους ενός δρόμου, μιας γειτονιάς. Πρωτεύοντα ρόλο σ΄ όλη την παράσταση έπαιζε ο φωτογράφος (Δημήτρης Χορν) που εκπλήρωνε τα όνειρα όλων των ηρώων.

Info:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Τραγουδούν
Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Δήμητρα Σελεμίδου

Το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Χατζιδάκις.

Σημεία Προπώλησης
– σε όλα τα καταστήματα Public
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– τηλεφωνικά: 2107234567
– Εκδοτήριο Ticket Services – Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου

 

πηγή: ogdoo.gr