Μετά την παραλαβή του βραβείου του ο Αλεξάντρ Ντεσπλά χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Ευχαριστώ, είναι καταπληκτικό! Η μητέρα μου γίνεται 90 φέτος, και νομίζω θα είναι πολύ χαρούμενη. Είναι Ελληνίδα, παρεμπιπτόντως».

Σε παλιότερες συνεντεύξεις του έχει αναφερθεί με υπερηφάνεια στην ελληνική καταγωγή του, καθώς και στις έντονες επιρροές του από την ελληνική μουσική. Δηλώνει λάτρης του Χατζιδάκι και του Βαμβακάρη, ενώ στο Παρίσι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε είχε υπάρξει μαθητής του σπουδαίου μας συνθέτη Ιάννη Ξενάκη.

Ο πατέρας του είναι Γάλλος και γνωρίστηκε με την Ελληνίδα μητέρα του ηθοποιού όταν σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, της Καλιφόρνια.

Στα 57 του χρόνια έχει ήδη στην καταοχή του πολλά βραβεία για την κινηματογραφική του μουσική. Έχει υπάρξει 8 φορές υποψήφιος για το βραβείο César (κέρδισε 3), 7 φορές υποψήφιος για BAFTA (κέρδισε 1) και 6 φορές υποψήφιος για Grammy (κέρδισε δύο). Είναι ήδη κάτοχος ενός ακόμα βραβείου Όσκαρ που κέρδισε για τη μουσική της ταινίας «Ξενοδοχείο Grand Budapest» το 2014,ενώ υπήρξε υποψήφιος για το θρυλικό αγαλματάκι 7 ακόμα φορές.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος έχει γράψει μουσική για περισσότερες από 100 ταινίες, μιλά πολύ καλά ελληνικά και έχει παρουσιάσει τη μουσική του στο Ηρώδειο τον Ιούλιο του 2015.

Σε δηλώσεις του τότε είχε μιλήσει για την ελληνική καταγωγή του:

«Ναι, η μάνα μου είναι Ελληνίδα. Τhe family comes from Σμύρνη, then Βόλος, then Παλαιό Φάληρο. Η οικογένεια του παππού μου έφυγε με τη Μικρασιατική Καταστροφή και ήρθε στην Ελλάδα. Σήμερα όλη η οικογένεια της μητέρας μου είναι συγκεντρωμένη στο Παλαιό Φάληρο. Κρατώ την επαφή με τα ξαδέλφια και τους θείους μου που αγαπώ πάρα πολύ…»

Η μητέρα του τον έμαθε να αγαπά την ελληνική μουσική,ενώ το έργο του έχουν επηρεάσει τόσο η ευρύτερη βαλκανική όσο και η τσιγγάνικη μουσική.

Το Όσκαρ για τον Ντεσπλά ήρθε φυσιολογικά μετά την κατάκτηση της Χρυσής Σφαίρα και του βραβείου BAFTA.

πηγή: ogdoo.gr