Τα Ντουέτα του Γιώργου Νταλάρα στο Ηρώδειο

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ ο ραδιοφωνικός σταθμός «Μέντα 88» θα τιμήσει με μια μεγάλη συναυλία τον Γιώργο Νταλάρα, ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού.

Στη συναυλία με τον τίτλο «Γιώργος Νταλάρας – Μουσικά γενέθλια – Duets» θα τραγουδήσουν μαζί του συνοδοιπόροι του ερμηνευτές, με τους οποίους ο Γιώργος Νταλάρας συμπορεύθηκε αυτά τα 52 χρόνια της διαδρομής του στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και αξιόλογοι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, τραγουδώντας μαζί του κλασικά αλλά και απρόβλεπτα ντουέτα, με τη συνοδεία, όπως πάντα, μιας εξαιρετικής ορχήστρας, αποτελούμενης από σπουδαίους μουσικούς.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στη συναυλία, μια από τις νεότερες ερμηνεύτριες, η Μαρίνα Σάττι, συμμετέχει και στο αφιέρωμα του Ogdoo.gr στον Γιώργο Νταλάρα, καταθέτοντας τις δικές της απόψεις για κείνον.
«Ο κύριος Νταλάρας είναι στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού»

 Θυμάστε πότε ακούσατε για πρώτη φορά τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και σε ποιο τραγούδι;
Έχω την ανάμνηση της πρωινής διαδρομής για το σχολείο, με τη μαμά μου μέσα στο αμάξι, να ακούμε το «Τι είναι αυτό που μας ενώνει». Προφανώς τότε δεν μπορούσα να αντιληφθώ περί τίνος πρόκειται, αλλά η φωνή του κύριου Νταλάρα, όπως κάθε φωνή του συγκεκριμένου βεληνεκούς, κατάφερε να δονήσει και να χαράξει το δικό της σημείο μέσα μου, ώστε χρόνια μετά όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι κι εγώ με τη μουσική, συνέδεσα την ανάμνηση αυτή με τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα.

Ποια ήταν η πρώτη φορά που συνεργαστήκατε επί σκηνής και τι θυμάστε από τότε;
Βρεθήκαμε για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή όταν και οι δύο συμμετείχαμε στη συναυλία για τα είκοσι χρόνια της Εστουδιαντίνας στο Ηρώδειο, στις 30 Ιουνίου το ‘17. Φυσικά τον γνώριζα και τον θαύμαζα από την όλη πορεία του και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στο ελληνικό τραγούδι, αλλά είχα επίσης ακούσει από φίλους μουσικούς πως ο ίδιος είναι πολύ καλός μουσικός με εξαιρετικό αυτί, με τεχνικές γνώσεις – πέρα από τις μουσικές – και με προσωπική τριβή σε κάθε τι που αναλαμβάνει. Όταν ανέβηκα στη σκηνή του Ηρωδείου για το soundcheck εντυπωσιάστηκα για το πόσο ο κύριος Νταλάρας δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του, τα πρόσεχε όλα ενδελεχώς, από το κομμάτι του ήχου και των μικροφώνων μέχρι το μουσικό κομμάτι, τις νότες, το ρυθμό, τις δυναμικές και με πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει ενορχηστρωτικά. Και βέβαια εννοείται πως όταν ξεκίνησε να τραγουδά, η φωνή του ακουγόταν το ίδιο κρυστάλλινη σαν να μην έχει περάσει μια μέρα. Θα ‘θελα κι εγώ μεγαλώνοντας να κρατήσω την όρεξη και την αγάπη για τη μουσική, όπως εκείνος και να μην εφησυχασθώ ποτέ.

Από το υλικό του, που καλύπτει μια διαδρομή 52 χρόνων στη δισκογραφία, θα ξεχωρίζατε κάτι;
Σίγουρα ξεχωρίζω την συνεργασία του με τον Goran Bregovic και τον δίσκο τους «Θεσσαλονίκη Γιάννενα Με Δυο Παπούτσια Πάνινα». Οι βαλκανικοί ήχοι και το πάντρεμά τους με τη φωνή του κύριου Νταλάρα θεωρώ πως ήταν ένα ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, όπως επίσης και οι ερμηνείες του στους δίσκους με τα ρεμπέτικα. Η φωνή του είναι μια καθαρή ροή ήχων, στην πηγή της οποίας μπορούν να συναντηθούν διαφόρων ειδών ακούσματα και αυτό είναι κάτι που με εμπνέει και με παρακινεί βαθιά.

Υπάρχουν τραγούδια που τραγούδησε ο Νταλάρας σε πρώτη εκτέλεση και τα λέτε στα προγράμματά σας;
Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα να πούμε κάτι που να έχει πει και ο κύριος Νταλάρας. Κάτι που με συγκινεί παρόλα αυτά, είναι πως ο ίδιος έχει έρθει σε προσωπικές μου συναυλίες – από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέχρι το six d.o.g.s. Το ήθος του πάνω και κάτω από τη σκηνή και η γενναιοδωρία του προς εμένα όλα αυτά τα χρόνια είναι κάτι που μου δίνει φοβερό κίνητρο και γι’ αυτό τον εκτιμώ βαθιά, όχι μόνο σαν καλλιτέχνη αλλά σαν «δάσκαλο» υπό μια έννοια. Για πολλά από όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα έχω ακούσει τις συμβουλές του και κυρίως έχω δεχτεί την ενθάρρυνσή του. Αρκετές φορές με «σπρώχνει» με την εκτίμησή του απέναντι στη δική μου δουλειά ως μουσικός, να πιστέψω κι εγώ στα όσα οραματίζομαι και σκέφτομαι να κάνω.

Εν τέλει, ποιος πιστεύετε πως είναι ο ρόλος του Γιώργου Νταλάρα στο ελληνικό τραγούδι;
Θεωρώ πως ο κύριος Νταλάρας είναι στο πάνθεον των μεγάλων προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού με το ταλέντο και κυρίως το ήθος του. Πιστεύω πως είναι από τους λίγους που έχουν συνεισφέρει τόσα στην ελληνική μουσική σκηνή αλλά και της ευρύτερης Μεσογείου, την έχουν επηρεάσει καθοριστικά και την έχουν φέρει στο σήμερα…

Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr