Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν από την 27η Αυγούστου 1997, ημέρα που, σε ηλικία 76 ετών, η Σωτηρία Μπέλλου «άνοιξε πόρτα στην – άλλη – ζωή»…

Στην κηδεία του Μάρκου Βαμβακάρη

Η Σωτηρία Μπέλλου δεν είχε συνεργαστεί ποτέ με τον Μάρκο Βαμβακάρη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τραγούδια του απουσιάζουν παντελώς και από τους δώδεκα δίσκους με τις επανεκτελέσεις των ρεμπέτικων και παλιών λαϊκών που ηχογράφησε η Μπέλλου από το 1966 μέχρι το 1990 στη Lyra. Συνεργάστηκε μόνο με το γιο του τον Στέλιο Βαμβακάρη, στο πλαίσιο της δημιουργίας του δίσκου «Άνοιξα πόρτα στη ζωή», που κυκλοφόρησε το 1985.

Παρόλα αυτά όταν ο «Πατριάρχης» του λαϊκού τραγουδιού έφυγε από τη ζωή, η Σωτηρία Μπέλλου παραβρέθηκε στην κηδεία του που πραγματοποιήθηκε στο Γ’ Νεκροταφείο στη Νίκαια στις 9 Φεβρουαρίου 1972.

Την αφορμή για αυτή την αναφορά μας την έδωσε μια παλιά φωτογραφία – ντοκουμέντο με την Σωτηρία Μπέλλου, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Σταύρο Πασπαράκη και το συγγραφέα, ποιητή και λαογράφο Ηλία Πετρόπουλο στην κηδεία του Μάρκου Βαμβακάρη.

«Μάρκος Βαμβακάρης – Από τον μύθο στην ιστορία»

Η φωτογραφία, που προέρχεται από το αρχείο του Σταύρου Πασπαράκη, δημοσιεύθηκε στο δεύτερο τόμο του βιβλίου του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη «Μάρκος Βαμβακάρης – Από τον μύθο στην ιστορία, 1600-1917», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις των εκπαιδευτηρίων «Άγιος Παύλος». Πρόκειται για μια «εργασία ζωής» του εκπαιδευτικού, ερευνητή, συγγραφέα, εκδότη και διευθυντή, για μια δωδεκαετία, της Ελληνογαλλικής Σχολής Αθηνών «Άγιος Παύλος».

Στις 1368 σελίδες των δυο βιβλίων συμπεριλαμβάνονται αφηγήσεις του ίδιου του Μάρκου, της συζύγου του Ευαγγελίας, των γιων του Δομένικου και Στέλιου, συγγενικών του προσώπων, απλών φίλων και συνεργατών του, αλλά και καλλιτεχνών και ερευνητών όπως οι (με τη σειρά που αναφέρονται): Ελένη Ροδά, Παναγιώτης Κουνάδης, Γιώργος Κοντογιάννης, Σταύρος Πασπαράκης, Αντώνης Ρεπάνης, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος και άλλοι.

Στα δυο βιβλία ο αναγνώστης μπορεί επίσης να διαβάσει κείμενα και έρευνες του συγγραφέα για τον Μάρκο Βαμβακάρη καθώς και φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της οικογένειας του Μάρκου.

Πηγή: ogdoo.gr